Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Οι Συναρπαστικοί Μουσικοί Πυλώνες Ναού Vittala στην Ινδία (video)

Ο ναός Vittala στο Hampi της Ινδίας είναι ένα αρχαίο μνημείο που είναι γνωστό για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες και τα πιο διάσημες δομές στο Hampi.
Ο ναός βρίσκεται στο βόρειο ανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στις όχθες του ποταμού Tungabhadra.
Η εκπληκτική κατασκευή του και τα περίτεχνα και καλλιτεχνικά γλυπτά του τον κάνουν μοναδικό από οποιαδήποτε άλλη δομή που βρέθηκε.


Κύρια αξιοθέατα του Ναού Vittala στο Hampi
Ο ναός Vittala θεωρείται ως ο πιο περίτεχνος των ναών Vijayanagara. Αποτελείται από πολλά αξιοθέατα που το κάνει πόλο έλξης για τους τουρίστες. Στην πραγματικότητα είναι ένα μνημείο με χιλιάδες επισκέψεις, και επίσης ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία στην Ινδία.
Ανάμεσα στα κύρια αξιοθέατα του Ναού Vittala είναι:

Maha Mantapa



Η Maha Mantapa ή κύρια αίθουσα του Ναού Vittala βρίσκεται στην εσωτερική αυλή του ναού. Πρόκειται για μια δομή με απέραντη ομορφιά και βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα περίτεχνη βάση. Η βάση είναι διακοσμημένη με γλυπτά πολεμιστών, άλογα, κύκνους και πολλά άλλα διακοσμητικά σχέδια.


Η Maha Mantapa αποτελείται από τέσσερις μικρότερες αίθουσες. Η ανατολική πλευρά του Maha Mantapa είναι διακοσμημένη με ελεφάντινο κιγκλίδωμα. Υπάρχουν σαράντα πυλώνες που ευθυγραμμίζουν την πρόσοψη του ναού. Κάθε ένας από αυτούς έχει ύψος 3.5 μέτρα.
Το κεντρικό τμήμα του Maha Mantapa έχει δεκαέξι περίπλοκα διακοσμημένους πυλώνες και όμορφα γλυπτά από Γυαλί. Αυτό το σύνολο των δεκαέξι πυλώνων σχηματίζει ένα ορθογώνιο. Η οροφή του Maha Mantapa είναι μια πλούσια σχεδιασμένη δομή. Τα όμορφα γλυπτά και περίτεχνοι πυλώνες της Maha Mantapa εξηγούν το μεγαλείο αυτού του μεγαλοπρεπή Ναού.

Το πέτρινο Άρμα



Στο συγκρότημα του ναού Vittala μπορούμε να δούμε μία ανάγλυφη πέτρα άρμα, το οποίο θεωρείται ότι είναι η πιο εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του βασιλείου Vijayanagara. Η Πέτρα Άρμα ή Ratha στέκεται στην αυλή του ναού. Είναι ένα από τα τρία διάσημα πέτρινα άρματα στην Ινδία. Τα άλλα δύο άρματα που βρίσκονται στο Konark (Odissa) και Μαχαμπαλιπουράμ (Tamil Nadu).


Η Πέτρα άρμα του Ναού Vittala είναι στην πραγματικότητα ένα ιερό που έχει σχεδιαστεί στο σχήμα ενός διακοσμητικού άρματος. Το ιερό είναι αφιερωμένο στον Garuda που σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, Garuda είναι ο φορέας του Λόρδου Vishnu.

Οι Μουσικοί Πυλώνες του Ranga Mantapa



Το Ranga Mantapa είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Ναού Vittala που είναι φημισμένο για τους 56 μουσικούς πυλώνες του. Αυτοί οι μουσικοί πυλώνες είναι επίσης γνωστοί ως πυλώνες Saregama, από τις μουσικές νότες που εκπέμπονται από αυτούς. Οι μουσικές νότες προέρχονται όταν οι πυλώνες χτυπηθούν ελαφρά.
Υπάρχουν μια σειρά από βασικούς πυλώνες και διάφορα σύνολα από ήσσονος σημασίας πυλώνες μέσα στο Mantapa. Κάθε βασικός πυλώνας παρέχει στήριξη στην οροφή του Ranga Mantapa. Οι βασικοί πυλώνες έχουν σχεδιαστεί ως μουσικά όργανα.

Κάθε βασικός πυλώνας περιβάλλεται από 7 ήσσονος σημασίας πυλώνες. Αυτοί οι επτά πυλώνες εκπέμπουν 7 διαφορετικές μουσικές νότες από τα αντιπροσωπευτικά μουσικά όργανα. Οι ήχοι που προέρχονται από αυτούς διαφέρουν σε ποιότητα ανάλογα με το αν πρόκειται για ένα κρουστό ή πνευστό όργανο.

Η ιστορία των Μουσικών πυλώνων του Ναού Vittala

Το σύμπλεγμα των μουσικών πυλώνων μέσα στο συγκρότημα του ναού Vittala είναι σκαλισμένο από τεράστια ενιαία κομμάτια συντονισμένης πέτρας.
Η εκπομπή από τις μουσικές νότες που εκπέμπουν είναι ένα μυστήριο που συναρπάζει πολλούς ανθρώπους.

Ακόμη και οι Βρετανοί κυβερνήτες της Ινδίας ήθελαν να ανακαλύψουν το μυστικό πίσω από τους μουσικούς πυλώνες. Για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να διαλευκάνουν το μυστήριο έκοψαν δύο από τους μουσικούς πυλώνες του Ναού Vittala για να ελέγξουν εάν υπήρχε κάτι μέσα στις πέτρινες κολώνες που είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή από μουσικές νότες. Ωστόσο, δεν βρήκαν τίποτα μέσα τους πυλώνες.
Οι δύο πυλώνες που έχουν κοπεί από τις Βρετανούς άρχοντες εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού και μπορούν να τους δουν οι επισκέπτες ακόμη και σήμερα.

Αναστάσιος Ντίνος



Πηγή:
apocalypsejohn.com