Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΑΣ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ»ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ!

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ UFC, ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΙΚΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ!

Οπλισμένος με ψυχή «Σπαρτιάτη» και ανατροφή ελληνική, ο Ηλίας Θεοδώρου εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη (αλλά και χρυσοφόρα) παλαίστρα του κόσμου, για να αντιμετωπίσει κάποιους από τους πιο σκληροτράχηλους αθλητές της υφηλίου σε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως όπου (σχεδόν) όλα επιτρέπονται. Και σαρώνει... μετρώντας έντεκα νίκες και επτά νοκ άουτ σε σύνολο δώδεκα αγώνων.


Ο 28χρονος είναι ο μοναδικός Ελληνας στο πρωτάθλημα UFC (Ultimate Fighting Championship), την κορυφαία διοργάνωση Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (Mixed Martial Arts - MMA) στον κόσμο, όπου είναι γνωστός ως «Τhe Spartan» (Ο Σπαρτιάτης). Γόνος Ελλήνων που μετανάστευσαν στον Καναδά, ο Ηλίας Θεοδώρου ξεχωρίζει ως ένας από τους λίγους εκατοντάδες αθλητές παγκοσμίως που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο κλειστό κλαμπ των κορυφαίων του «UFC», κυριαρχώντας σε ένα μαχητικό άθλημα τόσο απαιτητικό όπως είναι αυτό των Μεικτών Πολεμικών Τεχνών.
Οσο για το μυστικό της επιτυχίας του, αυτό έχει άρωμα... Ελλάδας. «Νιώθω ότι οι ελληνικές μου ρίζες έχουν επηρεάσει όλα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα, όχι μόνο μέσα στο κλουβί (σ.σ. όπως ονομάζεται το οχτάγωνο ρινγκ όπου διεξάγονται οι αγώνες του MMA) αλλά και έξω από αυτό. Είμαι πολύ υπερήφανος για την καταγωγή μου», δηλώνει ο Ηλίας Θεοδώρου στο «Εθνος της Κυριακής».
Διαφορετικές τεχνικές
Για τους αμύητους, το άθλημα των Μεικτών Πολεμικών Τεχνών είναι ακριβώς ό,τι λέει: μια σύμμειξη πολλών διαφορετικών μαχητικών τεχνών. Συνδυάζει τις γροθιές της Πυγμαχίας με τις αγκωνιές του Mουάι Τάι (Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία), και τα λακτίσματα-γόνατα του κικ μπόξινγκ με τις λαβές του Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου, της Πάλης και του Τζούντο. Υπό αυτήν την έννοια, αυτό που ονομάζουμε σήμερα Μεικτές Πολεμικές Τέχνες θα μπορούσε να θεωρηθεί διάδοχος του αρχαιοελληνικού Παγκράτιου. Ο κ. Θεοδώρου δείχνει να συμφωνεί. «Εχω ενσωματώσει πολλά στοιχεία ελληνορωμαϊκής πάλης στην προπόνησή μου. Η πάλη είναι στην πραγματικότητα ένα από τα δυνατότερα σημεία μου», δηλώνει ο ίδιος στο «Εθνος της Κυριακής» και συνεχίζει: «Οσο για το Παγκράτιο, αυτό ήταν πάντοτε μέρος της προετοιμασίας μου. Ο πρώτος μου προπονητής στο MMA ήταν κι αυτός Ελληνας και είχε ουσιαστικά "μεγαλώσει" με το Παγκράτιο, πράγμα που μετέδωσε και σε εμένα. Με ενδιαφέρει η ιστορία του συγκεκριμένου αθλήματος και οι δεσμοί του με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήθελα να το δω να επιστρέφει κάποια στιγμή και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς».

Δυναμικά έχει μπει στον κόσμο του UFC (Ultimate Fighting Championship) ο Ηλίας «The Spartan» Θεοδώρου. Φανατικός με καθετί ελληνικό, δεξιά εικονίζεται με το μπλουζάκι «Greek Freak Nation» που έκανε διάσημο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Ηλίας Θεοδώρου έχει μέχρι σήμερα δώσει δώδεκα επαγγελματικούς αγώνες σε κορυφαίο επίπεδο, οι τελευταίοι πέντε από τους οποίους ήταν στο UFC, όπου διαγωνίζεται με το ψευδώνυμο «Σπαρτιάτης». Ο ίδιος ωστόσο δεν κατάγεται από τη Σπάρτη. «Και οι δύο γονείς μου είναι Ελληνες. Γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ήρθαν στον Καναδά όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ο πατέρας μου κατάγεται από τη Φλώρινα. Η πλευρά της μητέρας μου προέρχεται από τις περιοχές σε Καλαμάτα και Μάνη», εξηγεί ο 28χρονος Ελληνοκαναδός στο «Εθνος της Κυριακής». Οσο για το ψευδώνυμο «Σπαρτιάτης», αυτό είναι «πνευματικό», όχι γεωγραφικό. «Οταν ξεκίνησα να προπονούμαι, προφανώς δεν ήμουν ο καλύτερος στο γυμναστήριο», θυμάται ο ίδιος ανατρέχοντας στο παρελθόν. «Δεχόμουν χτυπήματα, με έριχναν στο έδαφος, και αναγκαζόμουν συχνά να κάνω tap-out (σ.σ. την κίνηση με την οποία ο μαχητής παραδίνεται όταν δεν μπορεί να ξεφύγει από λαβή). Ωστόσο, ποτέ μου δεν το έβαλα κάτω. Ο πρώτος μου προπονητής ήταν Ελληνας και συνήθιζε να μου λέει ότι έχω ?σπαρτιάτικο πνεύμα? επειδή αρνούμαι να τα παρατήσω. Κάπως έτσι λοιπόν, το όνομα έμεινε».
Ειδικά στην περίπτωση του Ηλία Θεοδώρου, η σπαρτιάτικη μαχητικότητα απέδωσε και με το παραπάνω, καθώς αυτός ανελίχθηκε με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς. «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το MMA αργά, σε ηλικία 21 ετών, και χωρίς να έχω παρελθόν στις πολεμικές τέχνες. Προπονήθηκα για δύο χρόνια προτού γίνω επαγγελματίας. Επειτα, χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο μέχρι να μπω στο UFC», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 28χρονος, που έδωσε τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο UFC το 2014, έχοντας προηγουμένως ανακηρυχθεί νικητής στο ριάλιτι-τηλεοπτικό σόου «The Ultimate Fighter Nations: Canada vs Australia».
Οσο για τον επόμενο μεγάλο αγώνα, «το πλάνο είναι να παλέψω στις 10 Δεκεμβρίου στην πόλη μου, στο Τορόντο του Καναδά. Μια πόλη με πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα», σημειώνει ο ίδιος στο «Εθνος». «Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσω να παλέψω μπροστά και σε ένα αμιγώς ελληνικό κοινό. Ενδεχομένως στην πρώτη διοργάνωση του UFC στην Ελλάδα εάν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο. Θα ήταν για εμένα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», συνεχίζει ο 28χρονος.
Σχέδια για το μέλλον
Πίσω στο παρόν, ο Ηλίας Θεοδώρου έχει πλέον να σκέφτεται τον επερχόμενο μεγάλο αγώνα του Δεκεμβρίου στο Τορόντο... και όχι μόνο. Ο ίδιος έχει μάλιστα βλέψεις και πέρα από τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων. Στο παρελθόν έχει άλλωστε εργαστεί ως μοντέλο καθώς και ως κασκαντέρ. «Εχω επί του παρόντος άλλα δύο πρότζεκτ στα σκαριά. Για ένα σόου στην τηλεόραση και έναν ρόλο σε ταινία», δηλώνει στο «Εθνος» ο 28χρονος αθλητής.
Πέρα από τη μαχητική του εικόνα στο «κλουβί», ο Ελληνοκαναδός έχει και μια άλλη πλευρά. «Υποστηρίζω τα Παιδικά Χωριά SOS και τις δράσεις τους στην Ελλάδα. Ηρθα σε επαφή με την εν λόγω οργάνωση μέσω μιας φίλης που εργάζεται στο καναδικό παράρτημα, της Βούλας ΜακΛάφλιν. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που κάνουν, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον αγάπης για παιδιά που το έχουν ανάγκη», σημειώνει.
Πίσω στο οχτάγωνο ωστόσο, εκεί όπου διαπρέπει ο 28χρονος Ελληνοκαναδός, τα πράγματα είναι πιο... άγρια. Δύο μαχητές με γάντια μικρότερα από εκείνα του μποξ και ανοιχτά στα δάχτυλα (για να μπορούν να αρπάζουν τον αντίπαλο) εισέρχονται σε ένα ρινγκ γνωστό και ως «κλουβί», για να πάρουν μέρος σε έναν αγώνα πέντε πεντάλεπτων γύρων. Φαινομενικά, όλα τα χτυπήματα επιτρέπονται. Οσο για τους τραυματισμούς, αυτοί θεωρούνται δεδομένοι. Σε αντίθεση ωστόσο με ό,τι πιστεύεται γενικώς, πλέον το MMA είναι ένα κανονικό μαχητικό άθλημα που υπόκειται σε σαφείς κανόνες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνο σε σύγκριση με την επαγγελματική πυγμαχία (των έως και 12 γύρων). Στο MMA οι αγώνες τείνουν να τελειώνουν πιο γρήγορα και πάντοτε στο πρώτο νοκ-άουτ (ο διαιτητής δεν μετράει τον αθλητή που έπεσε, περιμένοντας να ξανασηκωθεί).
Αλλά και επιχειρηματικά, το MMA έχει εξελιχθεί σε μια χρυσοφόρα παγκόσμια βιομηχανία, αφήνοντας πίσω του τις μέρες της «πρωτόγονης ανομίας». Το UFC, ως η μεγαλύτερη εταιρεία στον συγκεκριμένο χώρο, διοργανώνει κάθε χρόνο, με επίκεντρο το Λας Βέγκας, περίπου 40 «κάρτες» (μονοήμερες εκδηλώσεις με σειρά από αγώνες) σε ολόκληρο τον κόσμο. Τους αγώνες μπορεί κανείς να παρακολουθήσει είτε μέσω Διαδικτύου πληρώνοντας ένα ποσό, είτε στην τηλεόραση ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζει. Οσο για τα έσοδα του UFC (η αξία του οποίου υπολογίζεται σε τρία με τέσσερα δισ. δολ.), αυτά μόνο μέσα στο 2015 ξεπέρασαν τα 608 εκατομμύρια δολάρια. Οχι κι άσχημα για μια εταιρεία που εξαγοράστηκε το 2001 έναντι μόλις 2 εκατ. δολ.
Διακοπές στην πατρίδα

Ο Ηλίας Θεοδώρου πέρασε ολόκληρο τον περασμένο Αύγουστο στη χώρα μας, επισκεπτόμενος πολλά «αγαπημένα του» μέρη σε Μύκονο, Θάσο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καστοριά.





Πηγή:
ethnos.gr