Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Χουρμάδες: Το "αιώνιο" superfood

Οι χουρμάδες δεν είναι… χθεσινό superfood. Το γνωρίζουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στην περίοδο των Χριστουγέννων. Ίσως, μάλιστα, να είναι οι τέλειες καραμέλες της Μητέρας Φύσης; Αν και γλυκά και κολλώδη τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό σνακ για όλους, αφού έχουν ευεργετικές ικανότητες για τον οργανισμό μας. 


Οι χουρμάδες καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο σε μεγάλο φοίνικες, που λέγεται ότι προέρχονται από το Ιράκ. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες συμπεριλαμβανομένων (Medjool, ιρανική κλπ), οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο θέμα του itrofi.gr, οι χουρμάδες αν και παρεξηγημένοι, αφού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές μας, μπορούν να μας κάνουν πολύ καλό. 


Σνακ… ηλεκτρικό 

Οι χουρμάδες είναι σαν μικρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος! Μπορούν διαθέτουν μια σειρά από βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων βήτα-καροτένιο (ένα αντιοξειδωτικό για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού), Β-βιταμίνες (για την απελευθέρωση ενέργειας), μέταλλα όπως ο σίδηρος (για υγιή παραγωγή ερυθροκυττάρων), ασβέστιο (για γερά δόντια και τα οστά), μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο, καθώς και κάλιο και ηλεκτρολύτες (καλό για τη ρύθμιση σωματικών υγρών και της πίεσης του αίματος).


Χορταίνετε για ώρες 

Επειδή οι χουρμάδες είναι γεμάτοι φυτικές ίνες, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας θα σας κρατήσει πλήρεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φυσική ζάχαρη παρέχει μια απελευθέρωση ενέργειας η οποία όμως δεν είναι "εκρηκτική" και γίνεται σταδιακά. 


Βοηθάει την πέψη

Και πάλι, λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των φρούτων, οι χουρμάδες είναι εκπληκτικοί για την υγεία του πεπτικού σας. Έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Είναι δεδομένο ότι κάνουν καλό στο έντερο, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. 


Θυμίζει τζελεδάκια…  

Σαν φρούτο δεν έχει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Αυτό, ωστόσο, είναι το τελευταίο που πρέπει να σας προβληματίζει, αφού η γεύση τους σας αποζημιώνει. Είναι τόσο έντονα γλυκοί, κολλώδης, που  είναι σχεδόν σαν να τρώτε τζελεδάκια. Με τη διαφορά ότι οι χουρμάδες, έχουν πολύ καλύτερα συστατικά και δεν σας κάνουν κακό. 


Το τρως παντού 


Επειδή είναι τόσο μικρό και ελαφρύ, το συγκεκριμένο φρούτο γίνεται το τέλειο «εν κινήσει» σνακ και δεν λερώνει. Είτε έχετε μόνο ένα διάλειμμα εργασίας 5 λεπτά, είτε δεν υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε πρωινό, οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική λύση ενέργειας για όλες τις ώρες. Είναι μια εύκολη επιλογή και είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσετε κιόλας.




Πηγή:
itrofi.gr