Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Γόρτυνας στην Κρήτη για το 2016 ολοκληρώθηκαν
Το Πανεπιστήμιο της Padova έχει μόλις ολοκληρώσει, για την φετινή ανασκαφική περίοδο τις εργασίες στην αρχαία πόλη της Γόρτυνας (Γόρτυνα) στην Κρήτη, με την υποβολή εκθέσεων και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπό τον καθηγητή Jacopo Bonetto του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στο εσωτερικό του ναού του Πύθιου Απόλλωνα στην πόλη της Γόρτυνας, ένα τεράστιο αστικό οικισμό σε έκταση πάνω από περίπου 400 εκτάρια.
Η ανασκαφή στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα, στη θέση όπου οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν σε έναν τοίχο που φέρει επιγραφή, άρχισε να ανακατασκευάζει τη χρονολογική ιστορία του μνημείου, το οποίο τοποθετείται στην αρχή της ίδρυσης της πόλης στο 7ο π.Χ. αιώνα.
«...Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε αυτό το ιερό, διότι από τη μία πλευρά, είναι ένα από τα δύο κύρια
σημεία γύρω από τα οποία η πόλη γεννήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., και, δεύτερον, ότι ήταν το σημαντικότερο ιερό σε ολόκληρο το νησί, και υπήρξε η έδρα της συνομοσπονδίας όλων των κρητικών πόλεων-κρατών, το Κοινό των Κρητών ... » Διευκρινίζει Jacopo Bonetto
Τοπογραφικός χάρτης της αρχαίας Γόρτυνας από το Πανεπιστήμιο της Padova |
Νόμισμα που απεικονίζει τον Μινώταυρο εν κινήσει και βρέθηκε στη Γόρτυνα φωτ- Πανεπιστήμιο της Padova |
« η σημασία αυτού του ευρήματος είναι κάτι αξιοσημείωτο », λέει ο Bonetto. "Γόρτυνα απέφερε μόνο μέτρια ίχνη από την Μινωική-Μυκηναϊκή εποχή , από τη στιγμή της ίδρυσης του ιερού. Γιατί το ιερό χτίστηκε στα πεδία μακριά από την Αγορά και την Ακρόπολη όμως παραμείνει ένα μυστήριο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την παρουσία ενός οικισμού πριν από τις νεότερες ελληνικές πόλεις, και ιδίως, μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ενός κέντρου λατρείας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου ανεγέρθηκε ο Ναός του Απόλλωνα. Αυτό υποδηλώνει ότι η γέννηση του νεώτερου ελληνικού ιερού αντιπροσωπεύει την ανάκτηση ή τη συνέχιση του αρχαίου μινωικού-μυκηναϊκού οικισμού . "
Πηγή:
ellinondiktyo.blogspot.gr