Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Εντυπωσιάζει το νέο μουσείο παραδοσιακής φορεσιάς «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Ένας νέος και διαφορετικός εκθεσιακός χώρος βρίσκεται εδώ και λίγο διάστημα στην Καλαμάτα, ένας χώρος που καταφέρνει να εντυπωσιάσει τόσο μέσω των εκθεμάτων και των συλλογών που διαθέτει όσο και αρχιτεκτονικά λόγω της διακόσμησής του, εσωτερικής και εξωτερικής. Αναφερόμαστε στον εκθεσιακό χώρο παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο του τέλους του 19ου αι., το οποίο παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων από τον Δήμο Καλαμάτας με τη μορφή χρησιδανείου για 99 χρόνια, υπό τον όρο της αποπεράτωσης και διαμόρφωσής του σε εκθεσιακό χώρο ελληνικής ενδυμασίας ιδίαις δαπάναις.

Η παραπάνω φωτογραφία ανήκει στον Στέλιο Κρητικάκη
Το κτήριο στεγάζει τη συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», η οποία δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λ.Ε.Κ., κα Βικτωρία Καρέλια, αρχικά ως προσωπική συλλογή και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Κ. προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης.
Έκτοτε φέρει, σε ένδειξη αναγνώρισης και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Κ., το όνομα της συλλέκτριας.

H συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια» είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ενδυματολογικών συνόλων, γυναικείων και ανδρικών, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και έναν αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων.

Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοϋφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων, που δεν καλύπτουν απλώς τις ανάγκες συμπλήρωσης και στολισμού των ενδυμασιών, αλλά αποτελούν αυτόνομα και σημαντικά σύνολα της συλλογής.


Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκανε ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κα Ιωάννα Παπαντωνίου και ο σκηνογράφος κ. Σταμάτης Ζάννος.

Τα επεξηγηματικά κείμενα επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη κα Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια κα Νάντια Μαχά – Μπιζούμη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού κα Ελευθερία Ντεκώ.

Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927.





Πηγή: