Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοφανής ομολογία από τον Μ.Ομπάμα: «Από την ώρα που συμμάχησαν Ρωσία και Ιράν με τον Ασαντ ήταν θέμα χρόνου να χάσουμε τον πόλεμο στην Συρία»

ΕΝΑ ΡΩΣΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΕΣΠΑΣΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ

Για πρώτη-και μάλλον τελευταία φορά-ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ.Ομπάμα παραδέχθηκε ότι ηττήθηκαν οι φιλοδυτικοί αντάρτες στις μεγάλες μάχες στην Συρία και ειδικά στο Χαλέπι.

 
Συγκεκριμένα, κι ενώ οι Ρώσοι εθελοντές με μάχη από σπίτι σε σπίτι «καθάριζαν» τους ισλαμιστές από τις βορειοδυτικές συνοικίες, του Χαλεπίου,  στη διάρκεια δημόσιας συνομιλίας του στο Περού με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε: 
 
«Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν έλαβαν την απόφαση να υποστηρίξουν τον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ στην βίαιη αεροπορική εκστρατεία του (…) ήταν πολύ δύσκολο η αντιπολίτευση που υποστηρίξαμε, ακόμη και η εκπαιδευμένη και η μετριοπαθής, να μπορέσει να επιβιώσει και να κρατήσει τις θέσεις της ειδικά στο Χαλέπι», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαι πολύ αισιόδοξος» για το άμεσο μέλλον της Συρίας.
 
Εντύπωση κάνει η μοιρολατρική στάση του Μ.Ομπάμα, ο οποίος ήταν αυτός που είχε υπογράψει τον εφοδιασμό των Σύρων ανταρτών και των πάσης φύσεως τρομοκρατων ισλαμιστών που είχαν εισρέσει στην Συρία.
 
Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι «ο χρόνος είναι μετρημένος για τους αντάρτες καθώς επέρχεται η πλήρης κατάρρευση των ανταρτοκρατούμενων περιοχών στο Χαλέπι, που υποβάλλονται σε σφοδρό βομβαρδισμό από τον συριακό Στρατό»
 
Περίπου 250.000 άνθρωποι ζουν περικυκλωμένοι στις κατεχόμενες ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού. 
 
«Μέχρι τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάρρευση του μετώπου και ενδέχεται να δούμε 200.000 ανθρώπους να φεύγουν προς την Τουρκία, κάτι που θα αποτελέσει ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο Μιστούρα.
 
Ο Φ.Ουάλεμ, Σύρος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του απέρριψε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ να διατηρηθεί «μια αυτόνομη διοίκηση» (σ.σ.: απίστευτο θράσος από τον εκρπόσωπο του ΟΗΕ!) των ανταρτών στις συνοικίες που ελέγχουν.
 
«Του είπαμε ότι απορρίπτουμε εντελώς την ιδέα αυτή», τόνισε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την απορία πώς «είναι δυνατόν ο ΟΗΕ να ανταμείψει τρομοκράτες», όπως αποκαλεί η Δαμασκός τους αντάρτες.
 
Ο συριακός στρατός εισήλθε για πρώτη φορά στη συνοικία Μασάκεν Χανάνο, στο βορειοανατολικό Χαλέπι που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012, και βίαιες συγκρούσεις διεξάγονταν όλη τη νύχτα.
 
Το καθεστώς είχε εκδιώξει τους αντάρτες και από μια πρώην βιομηχανική περιοχή στα βορειοανατολικά, «τη σημαντικότερη πρόοδο μέσα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντή του Παρατηρητηρίου.
 
Δαμασκός και Μόσχα φαίνονται αποφασισμένες να ανακαταλάβουν βήμα βήμα το ανατολικό Χαλέπι πριν, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
 
Ενα ρωσικό μηχανοκίνητο Τάγμα, επανδρωμένο με εθελοντές, εξοπλισμένο με TOMA BTR-82A με την υποστήριξη τεσσάρων Τ-90MS, κατάφερε να διατρήσει την άμυνα μιας ολόκληρης Ταξιαρχίας ισλαμιστών στην συνοικία Μασάκεν Χανάνο, ενώ μαχητές της Χεζμπολάχ που ακολουθούσαν την προέλαση του ρωσικού Τάγματος (κάπου 400 εθελοντές), εκκαθάριζαν την περιοχή από τους εναπομείναντες ισλαμικούς θύλακες.
 
Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη κτυπούν οποιιοδήποτε κομβόι από την Ιντλίμπ πλησιάζει τα περίχωρα του Χαλεπίου και είναι σαφές ότι οι ισλαμιστές δεν αντέχουν πλέον...
του Πέτρου Αναστασίου



Πηγή: