Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

-Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ-

Σε ένα δημοσίευμα που περιγράφει Παγκόσμιες Εξελίξεις, κάποιοι, πολύ δικαιολογημένα μπορεί να ρωτήσουν: «Και από πού προκύπτουν αυτά;» Αντίδραση που πρέπει να εκτιμούμε, διότι δείχνει ανθρώπους που δεν δέχονται παθητικά οτιδήποτε.
Μέσα από σεβασμό για τέτοιους ανθρώπους, στην σημείωσή μου αυτή θα κάνω μια απόπειρα να εξηγήσω γιατί κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να εξηγήσει κάποιος «το γιατί και το πως» σχετικά με πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις.
Ας σκεφτούμε, προς χάριν της κουβέντας, πως η Παγκόσμια Κατάσταση είναι μια παρτίδα σκάκι και έχει όλους εμάς ως παρατηρητές. Ας σκεφτούμε περαιτέρω, πως αντικειμενικά η παρτίδα είναι υπέρ του παίκτη με τα -ας πούμε- ανοιχτόχρωμα κομμάτια και αν ο παίκτης αυτός παίξει όπως πρέπει, πρόκειται να κερδίσει σε μερικές κινήσεις.
Κάποιοι από τους παρατηρητές –ας τους ονομάσουμε ¨ομάδα Α¨- που είναι πολύ καλοί γνώστες του αθλήματος, γνωρίζουν τις δυνατότητες του παίκτη με τα ανοιχτόχρωμα κομμάτια και επίσης γνωρίζουν πολύ καλά την ΙΣΤΟΡΙΑ του σκακιού, λένε στους άλλους πως ο παίκτης με τα ανοιχτόχρωμα κομμάτια θα κερδίσει τελικά την παρτίδα ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ. Όσοι από τους παρατηρητές γνωρίζουν σκάκι θα αρχίσουν να το σκέφτονται ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι όχι, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία τους και τις γνώσεις τους.
Υπάρχουν όμως και παρατηρητές που δεν γνωρίζουν το άθλημα. Αυτοί είναι αναγκασμένοι να πληροφορούνται από την οθόνη που βρίσκεται στην αίθουσα και να ακούνε παθητικά την ανάλυση που κάνουν οι εκφωνητές. Οι παρατηρητές αυτής της ομάδας διατρέχουν τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης αν οι εκφωνητές κάνουν (επίτηδες ή όχι) λάθος ανάλυση.
Κάποιοι άλλοι πάλι από εκείνους που δεν ξέρουν σκάκι, διαισθάνονται πως αυτά που λένε οι εκφωνητές στην οθόνη, κάπου δεν στέκουν……. Δικαιολογημένα λοιπόν (και πολύ καλά κάνουν) θα ρωτήσουν την ¨ομάδα Α¨: « Και από πού προκύπτει πως τα ανοιχτόχρωμα κομμάτια θα κερδίσουν την παρτίδα;»
Τα μέλη της ¨ομάδας Α¨ θα βρεθούν σε δυσχερή θέση να εξηγήσουν μια παρτίδα σκάκι σε κάποιους που δεν ξέρουν σκάκι, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες μπορεί να μιλάνε. Θα έλεγα πως είναι αδύνατον. Επίσης θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να γίνει κάτι τέτοιο διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην παρτίδα αλλά και στους ίδιους.
Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν όλοι όσοι έχουν ανησυχίες και οι σχολιαστές της οθόνης δεν τους ικανοποιούν;
Μια μόνον απάντηση υπάρχει: ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ¨ΣΚΑΚΙ¨
Γ. Βουδούρης 2016-12-12
Πηγή: