Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν λιγότερους φίλους;

Πόσους φίλους έχετε εσείς;


Αν η απάντηση είναι ένας ή δύο, ή ίσως κανένας, τότε υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να είστε ένα εξαιρετικά έξυπνο άτομο. Ίσως ακόμα και ευφυΐα.
Ο ψυχολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου του Λονδίνου, Σατόσι Καναζάουα, μέτρησε τα επίπεδα ευτυχίας 15.000 ανθρώπων, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις.

Μία όταν οι εθελοντές κοινωνικοποιούνταν μαζί με μια παρέα φίλων και άλλη μία όταν ήταν εντελώς μόνοι τους. Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα είναι πως τα άτομα με χαμηλά προς μέτρια επίπεδα νοημοσύνης, ανέφεραν πως ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι όταν περνούσαν τον χρόνο τους με φίλους. Και φαίνεται πως όσο περισσότερους φίλους είχαν, τόσο περισσότερο ευτυχισμένοι ένιωθαν.
Ωστόσο, κατά ένα παράδοξο τρόπο, το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε με ανθρώπους με πολύ υψηλά επίπεδα νοημοσύνης, καθώς ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι όταν ήταν μόνοι τους. Για την ακρίβεια, σημειώθηκε πως αυτοί που ήταν στο πιο υψηλό επίπεδο του φάσματος της νοημοσύνης, ένιωθαν αρκετά λιγότερο ευτυχισμένοι όταν ξόδευαν χρόνο με φίλους.
Με την αυξανόμενη νοημοσύνη, αυτή η αποστροφή προς την ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεγαλώνει με έναν προβλέψιμο και γραμμικό τρόπο. Πολλοί θεωρούν πως αυτό συμβαίνει επειδή οι έξυπνοι άνθρωποι είναι περισσότερο σκεπτικοί σε ότι αφορά τους άλλους. Μπορούν πιο εύκολα να διακρίνουν τα λάθη του ανθρωπίνου γένους και γι'αυτό προτιμούν να μην μπλέκουν στις απρόβλεπτες και αναξιόπιστες αποφάσεις του. Λέγεται επίσης, πως όταν οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν φιλίες, το κάνουν για προσωπικό όφελος ή απλά για να διώξουν την αμηχανία ή να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των άλλων, ενώ οι "κοινοί θνητοί" σχηματίζουν φιλίες για συναισθηματική υποστήριξη ή την ανάγκη για προσοχή και δημοτικότητα.
Επίσης αν προσέξουμε, θα δούμε πως πολλοί από αυτούς που θεωρούμε πολύ έξυπνους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα πολλοί επιστήμονες και οι εφευρέτες, δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις και δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Δεν είναι πως οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί, - αν και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι - αλλά απλώς ανήκουν σε μια συντριπτική μειοψηφία ανθρώπων και δυσκολεύονται να βρουν άλλους που να μοιράζονται τις απόψεις τους για τον κόσμο και να τους αποδέχονται με όλα τα ελαττώματά τους και την εξαιρετικά σχολαστική φύση τους. Πολλές φορές ακούμε πως τα "ετερώνυμα έλκονται", αλλά στην πραγματικότητα οι ομοιότητες είναι αυτές που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και δημιουργούν σχέσεις με διάρκεια.
Mr.Fantastic
Δείτε επίσης:

Οι οκτώ συνήθειες των έξυπνων ανθρώπων




Πηγή:
el.gr