Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ

Επειδή ήταν γραφτό κανείς από τους γιους του Δία να μην αξιωθεί θεϊκές τιμές αν δεν είχε πιει από το γάλα της Ήρας, όταν γεννήθηκε ο Ηρακλής τον πήρε ο Ερμής και τον τοποθέτησε στο στήθος της θεάς, χωρίς αυτή να το καταλάβει. Όταν πήρε είδηση την πονηριά του Ερμή, αργά βέβαια αφού ο Ηρακλής πρόλαβε να θηλάσει, η θεά τραβήχτηκε απότομα και το περίσσιο γάλα χύθηκε στον ουρανό. Έτσι λένε σχηματίστηκε ο γαλαξίας..

Με τον όρο Γαλαξίας, αναφερόμαστε στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό μας Σύστημα, ενώ όταν αναφερόμαστε σε άλλο γαλαξία, τον γράφουμε με μικρό "γ" και ακολουθεί το όνομά του ή και ο κωδικός καταχώρησης του από την Διεθνή Αστρονομική Εταιρεία.

Οι γαλαξίες συμβολίζονταν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Μ και ακολουθούσε ένας αριθμός. Πχ ο γαλαξίας της Ανδρομέδας συμβολίζεται ως Μ31. Σήμερα και με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Εταιρείας χρησιμοποιείται ο συμβολισμός NGC που σημαίνει New General Catalog και ακολουθεί ένας αριθμός. Πχ NGC-5128 σημαίνει τον γαλαξία του Κενταύρου.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως Μ31, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό της Ανδρομέδας, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: Είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που είναι ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,3 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών.

Στην φωτογραφία, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας Μ31. Γύρω του περιστρέφονται δύο μικρότεροι γαλαξίες, η Μικρή Ανδρομέδα Μ32 και η άλλη Μικρή Ανδρομέδα Μ110..