Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τσάμηδες - Έλληνας Καθηγητής: «Οι Έλληνες πρέπει να δεχθούν ότι έγινε εθνοκάθαρση»

«Τσάμηδες- Έλληνας καθηγητής: οι Έλληνες πρέπει να αποδεχθούν ότι έγινε εθνοκάθαρση», γράφει το δημοσίευμα
«Με μια εθνοκεντρική άποψη, χωρίς ισορροπημένες πληροφορίες, τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών, εξακολουθούν να είναι πολύ συντηρητικά και οι εθνικιστικές χορδές συνεχίζουν να χαϊδεύουν τα αρνητικά αντανακλαστικά των Ελλήνων για την Αλβανία και των Αλβανών για την Ελλάδα».


Αυτό ήταν το συμπέρασμα μια επιστημονικής μελέτης, όπως παρουσιάσθηκε σε μία από τις αίθουσες του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του ‘Albeu.
“Πολλά από τα στερεότυπα και το κακό κλίμα που υπάρχει στους λαούς των δύο χωρών το βλέπει κανείς από από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Ιωάννης Αρμακόλας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Αυτό τεκμαίρεται από τον ερευνητή Παναγιώτη Πασχαλίδη που από το 2014 έχει προβεί σε μελέτη 949 άρθρων, στη διετία, από πέντε κύριες ελληνικές εφημερίδες, αριστερές και δεξιές.
Στη διετία τα κυριότερα θέματα ήταν  η ελληνική προεδρία, το θέμα ‘Καρέλι’ (του αλβανού βαρυποινίτη), η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και η διαμάχη μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας.
Τα θέματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο ελληνικό κοινό με τα‘γυαλιά’ κάθε εφημερίδας, όπου ο αριστερός Τύπος υπήρξε έντονα επικριτικός στον εθνικισμό, ενώ ο δεξιός Τύπος διατήρησε τα στερεότυπα της δεκαετίας του ’90, αν και υπάρχει μια αποστασιοποίηση από την παλαιότερη άποψη.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σε έναν από τους καθηγητές που κλήθηκε να υποβάλει τις παρατηρήσεις του, σχετικά με αυτήν τη μελέτη, ήταν, επίσης, το «ζήτημα των τσάμηδων», γράφει το δημοσίευμα.
«Καλώς ή κακώς, η ιστορία έχει παρέλθει. Από την άλλη μεριά, η ελληνική πλευρά πρέπει να παραδεχθεί «Ναι, έγινε εθνοκάθαρση εκείνα τα χρόνια από τον ελληνικό δημοκρατικό στρατό. «Ορισμένοι Τσάμηδες ήταν συνεργάτες των Γερμανών, έφυγαν όλοι και δεν μπορούν τώρα να έχουν δικαιώματα στις ιδιοκτησίες, πρέπει να τελειώνει το θέμα αυτό», είπε ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Οι συμμετέχοντες, κυρίως φοιτητές, έχουν παρακολουθήσει μια μελέτη που διεξήχθη από το Αλβανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, όπου αναλύθηκαν 223 άρθρα από 3 αλβανικές εφημερίδες, ενός εξαμήνου του 2014, και το συμπέρασμα ήταν ότι τα Τίρανα δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Αθήνα, ακόμη και όταν η τελευταία το υποστηρίζει, σημειώνει το αλβανικό κείμενο.





Πηγή:
echedoros-a.gr