Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η Ρωσία συσφίγγει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία, σε μία ακόμα ήττα των ΗΠΑ

Ένας από τους στενότερους συμμάχους των Αμερικανών, η Ιαπωνία συσφίγγει τις σχέσεις της με την Ρωσία, σε μία ακόμα ήττα της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Καθ’ όπως φαίνεται το δόγμα Think West καταρρίπτεται μέρα με τη μέρα!
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις «παγωμένες» στρατιωτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ενώ θα πραγματοποιούν συνομιλίες με τη μορφή 2 + 2, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σήμερα, έχει συμφωνηθεί ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση άλλων μηχανισμών του διμερούς διαλόγου μας, ο οποίος είχε παγώσει τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πω τις στρατιωτικές επαφές και τις συνομιλίες με τη μορφή 2 + 2», επεσήμανε αρχικά ο Λαβρόφ.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Παρά τις ειδικές σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, που βασίζονται στην στρατιωτική-πολιτική συμμαχία τους από το 1960, η Ρωσία και η Ιαπωνία ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στενά για τα θέματα ασφαλείας που αφορούν την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με σκοπό την επίλυσή τους.»
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο Πούτιν και ο Άμπε συζήτησαν θέματα σχετικά με την αεράμυνα, την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και τις απειλές της Βόρειας Κορέας.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η αμερικανική «ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι δυσανάλογη», σε σύγκριση με την απειλή από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη απειλή της Βόρειας Κορέας «ως πρόσχημα για την προώθηση σύγχρονων όπλων εδώ [στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού]». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι ιαπωνικές αρχές «έχουν αρχίσει να κατανοούν καλύτερα» τις ανησυχίες της Ρωσίας και ότι «οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τη συνεργασία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν και Άμπε αντάλλαξαν απόψεις για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και την κατάσταση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι θέσεις Ρωσίας και Ιαπωνίας «σχεδόν συμπίπτουν», ενώ αποκάλυψε΄ότι οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση και την υπογραφή σύμφωνου ειρήνης για τα «διεκδικούμενα» νησιά Κίριλ, κάτι θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός δεδομένου ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!




Πηγή:
grothia.gr