Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΟΤΑΝ οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ τη ΔΟΜΗ των ΑΤΟΜΩΝ

Πέτρινα σφαιροειδή αντικείμενα υποδηλώνουν την γνώση της δομής των ατομικών πυρήνων σε μία εποχή που ίσως και να ξεπερνάει το 3.000 π.Χ.
Πέντε πέτρινες μπάλες, μέρος της συλλογής του Μουσείου Ashmolean, ανακαλύφθηκαν σε περιοχή με, περιέργως, πολλά αρχαιοελληνικά τοπωνύμια, στην Σκωτία (Kincardineshire, Aberdeenshire και Banff).
Η πρόθεση αυτών των αντικειμένων δεν είναι γνωστή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους αρχαιολόγους, καθώς τέτοιου είδους αντικείμενα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στις ηλικίες που ανάγονται…


Είναι φτιαγμένες από διάφορους λίθους, όπως arenaceous και γρανίτη, ενώ χρονολογούνται κατά την νεολιθική περίοδο μεταξύ 3000 και 2000 χρόνια π.Χ. Υπάρχουν πάνω από 400 παρόμοιες πέτρες στη Σκωτία και όλες έχουν κάτι περίεργα σημετρικά στην επιφάνειά τους.
Η πλειονότητα των λίθων έχουν παρόμοιο μέγεθος και διάμετρο περίπου 70 χιλιοστών, με εξαίρεση μερικές που φτάνουν μέχρι και περίπου 114χιλ. Ο αριθμός των προεξοχών στις πέτρες κυμαίνεται από 4 έως 33 και μερικές από τις πέτρες περιλαμβάνουν επίσης χαράγματα με έλικες. Η πέτρα της εικόνας έχει βρεθεί στο Skara Brae, στο Orkney και ξεπερνά την χρονολόγηση των 3400-2000 π.Χ.


Οι περίεργες πέτρες του Skara Brae
Άλλη διάσημη πέτρα είναι το «Towie Stone», που βρέθηκε στο Glas Hill στο Aberdeenshire. Έχει περίπου 3 ίντσες διάμετρο και περιέχει τρεις στρογγυλές επιφάνειες, αλλά κάθε επιφάνεια περιλαμβάνει πολλαπλά σύμβολα παρόμοια με σπείρες.


«Towie Stone» – Αυτή η πέτρα χρονολογείται επίσης από την περίοδο μεταξύ 2500 και 1900 π.Χ. Σημ.: Παρατηρήστε πως στην επάνω πλευρά του διακρίνουμε δύο αντίθετες σπείρες (μία δεξιόστροφη και μία ασριστερόστροφη), όπως περίπου στους Ιωνικούς Κίονες. Σύμπτωση;…
Οι πέντε λίθοι του Μουσείου Ashmolean είναι μία συλλογή του Sir John Evans, ο οποίος πίστευε ότι είχαν πιθανώς χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεμένες σε ένα λουρί, μία σκέψη που δεν έχει κανένα νόημα. Αφενός δεν βρέθηκαν φθορές από την χρήση αλλά δεν υπήρχε και λόγος οι τεχνίτες της να έκαναν τόση δουλειά για να τις πετάξουν κατά του εχθρού.


Οι πέτρες του Μουσείου Ashmolean
Άλλες εξηγήσεις περιλαμβάνουν την υπόθεση ότι ήταν αλιευτικά βαρίδια, αλλά η ίδια η πολυπλοκότητα των λίθων το αμφισβητεί.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πιθανή εξήγηση: Θα μπορούσαν να είναι τα μοντέλα του πυρήνα των ατόμων. Η χρήση τέτοιων μοντέλων στην εποχή μας, είναι πολύ διαδεδομένη. Θα μπορούσαν, λοιπόν, αυτοί που φιλοτέχνησαν αυτά τα αντικείμενα να είχαν γνώσεις χημείας και ιδιαίτερα της ατομικής δομής των διαφορετικών ατόμων;
Το σίγουρο και το ολοφάνερο είναι πως οι κατασκευαστές τους είχαν γνώσεις γεωμετρίας. Έτσι, οι λίθοι θα μπορούσαν επίσης να αντιπροσωπεύουν πλατωνικά στερεά, κυρτά πολύεδρα ή πολύγωνα. Αλλά τέτοιες γνώσεις, υποτίθεται ότι δεν είχαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι εκείνης της εποχής… Ή μήπως είχαν;
Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε αποδείξει βάση άλλων ανατρεπτικών ευρημάτων, ότι οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτές τις εποχές είχαν πάρα πολύ καλές γνώσεις που, πολλές φορές ξεπερνούσαν και τις δικές μας. Επίσης, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε άλλους λαούς, ότι οι συγκεκριμένοι λίθοι είναι ελληνικής κατασκευής ή έμπνευσης, την στιγμή που βάση στοιχείων οι Έλληνες είχαν φτάσει σε αυτές τις περιοχές για εξερευνητικούς ή άλλους λόγους και έδωσαν τα φώτα τους, ήδη πολύ πριν από τις χρονολογίες που προαναφέρθηκαν.
Άλλα στοιχεία, όπως η γλώσσα και η γραφή, μας υποδεικνύουν εμμέσως πλην σαφώς πως υπήρχε ένας αρχαίος παγκόσμιος ελληνικός πολιτισμός. Εξάλλου, όπως, ίσως θα παρατηρήσατε κάποιες σφαιροειδείς πέτρες φέρουν σύμβολα σπείρας, ένα επίσης κατεξοχήν ελληνικό σύμβολο.

Γράφει ο Σπύρος Μακρής,



Πηγή:
diadrastika.com