Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Οι άνθρωποι για να έχουν καλύτερη σωματική και διανοητική ικανότητα, εκτός από μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή βάσης σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, καταναλώνουν επίσης υψηλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής.


Το θαύμα της φύσης.. η ``πλήρης φυσική τροφή``.   
Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού, το κυανοπράσινο χρώμα του οποίου οφείλεται στη χλωροφύλλη (πράσινο) και στη φυκοκυανίνη (μπλε). Η επιστημονική της ονομασία είναι Arthrospira Plantensis και το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Το θαυματουργό αυτό φύκι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει σπάνια καλά λιπαρά οξέα όπως γλινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες.
Χλωροφύλλη: το πιο βασικό συστατικό της
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η χλωροφύλλη για τα φυτά και τα θρεπτικά συστατικά τους – επιστήμονες μάλιστα την παρομοιάζουν με το ανθρώπινο αίμα, με τη διαφορά ότι στο κέντρο του μορίου της χλωροφύλλης συναντάμε μαγνήσιο, ενώ στο ανθρώπινο αίμα σίδηρο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χλωροφύλλη βοηθά στην ανάπτυξη και στην αναδόμηση των ιστών του ανθρώπινου σώματος και λόγω του ότι η σπιρουλίνα αποτελεί μια καλή πηγή της, παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, έχουν ως γενεσιουργό αιτία την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου και κυρίως σχετίζονται με την χαμηλής ποιότητας διατροφή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Το ανθρώπινο σώμα έχει την δυνατότητα της αυτοθεραπείας, εφόσον ικανοποιούνται οι ανάγκες του για απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η σπιρουλίνα (spirulina), χάρη στην περιεκτικότητα ενός ευρέως φάσματος διαφορετικών ομάδων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί ένα τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.
Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%), ενώ περιέχει πλήθος βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.α. Οι ευεργετικές δράσεις της σπιρουλίνας οφείλονται τόσο στην αυτόνομη δράση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, όσο και στην αρμονική φυσική συνέργια αυτών. Λειτουργεί ως ένα άψογο συμπλήρωμα διατροφής.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας την δημιουργία και δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα δρώντας κατά του καρκίνου.
Μας αποτοξινώνει.
Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Κάνει καλό στην καρδία μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις εμποδίζοντας  την συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
Μειώνει τις επιπτώσεις της αρθρίτιδας.
Αποτρέπει την εμφάνιση οστεοπόρωσης.
Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο βάρους.


Τι περιέχει:
60 – 70 % Πρωτεΐνη
Βιταμίνη Β12 : 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.
Σίδηρο : 58 φορές περισσότερο από το ωμό σπανάκι.
Ε : Τρείς φορές περισσότερο πλούσια από το φύτρο σιταριού.
Β –Καροτίνη : 25 φορές περισσότερη περιεκτικότητα από τα ωμά καρότα.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα : Τρείς φορές περισσότερο από ότι στο έλοκο νυχτολούλουδου.
Ελάχιστες θερμίδες.
Όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός : σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.


ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Η σπιρουλίνα μπορεί να δράσει ευεργετικά σε ένα πλήθος ασθενειών και διαταραχών υγείας, μερικές εκ των οποίων παρατίθενται συνοπτικά παρακάτω:

Σακχαρώδης Διαβήτης
Άσθμα
Νεφρωσικό Σύνδρομο
Σιδηροπενική Αναιμία
Καρκίνος
Γαστρεντερολογικά προβλήματα
Ορμονικές διαταραχές
Ιογενείς ασθένειες
Πρόωρη Γήρανση
Αυξημένη Κούραση - Μειωμένες Επιδόσεις
Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο - Εμμηνόπαυση
Κακή κατάσταση Επιδερμίδας και Μαλλιών
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Άγχος
Προβλήματα Μεταβολισμού
Υποβιταμίνωση
Ηπατικές ασθένειες

Η σπιρουλίνα με το μέλι, είναι μια ιδανική υποστήριξη για τη βέλτιστη αξιοποίηση και ένα σταθερό ενεργειακό ισοζύγιο για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Η σπιρουλίνα μικροφυκών platensis, προέρχεται από ελεγχόμενη βιολογική καλλιέργεια και δρα ενάντια του στρες και της κόπωσης στο σχολείο και στη δουλειά και ενισχύει τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια σπορ. Η συγκεκριμένη ΒΙΟ σπιρουλίνα μικροφυκών, περιέχει βιταμίνη, σίδηρο και βιταμίνη Κ και είναι 100% πιστοποιημένη βιολογική σπιρουλίνα platensis προερχόμενη από τη φύση χωρίς γλουτένη, λακτόζη και ιώδιο.
Είναι εργαστηριακά ελεγμένη στη Γερμανία από την JCC για βακτήρια, σπόρια, τοξίνες φυκιών, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, ακτινοβολία.
Αποτελεί ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής και είναι το ιδανικό προϊόν για μια σωστή διατροφή.
Συγκεκριμένα κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας είναι:
Υψηλά επίπεδα ενέργειας και αντοχής
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Καλύτερες επιδόσεις σε εργασία και μελέτη 
          -  Ενισχύει τη συγκέντρωση 
          -  Βελτιώνει επιδόσεις 
          -  Κρατά σε εγρήγορση
Αθλητική Δραστηριότητα 
          -  Καλύτερες επιδόσεις 
          -  Αποκατάσταση του οργανισμού έπειτα από έντονη σωματική άθληση και καταπόνηση
          -  Η σπιρουλίνα, ως 100% φυσικό προϊόν, δεν περιέχει ύποπτες ή απαγορευμένες συνθετικές ουσίες
Εξαίρετη πηγή βιοδιαθέσιμου σιδήρου
          -  Ενίσχυση γυναικείου οργανισμού κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και τηςεμμηνόπαυσης.
Υγιή επιδερμίδα, πυκνά μαλλιά.
100% φυσικό βοήθημα αδυνατίσματος ( Η σπιρουλίνα, περιέχοντας σε συμπυκνωμένη μορφή ευρέως φάσματος θρεπτικά συστατικά, αναπληρώνει τις ελλείψεις που μπορεί να δημιουργηθούν στον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες)
Τα συστατικά της, έχουν άμεση επίδραση:
Στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (προβιταμίνη Α, σίδηρο)
Στην μείωση της κούρασης και κόπωσης (προβιταμίνη Α, σίδηρο)
Στη  διατήρηση της φυσιολογικής οστικής (βιταμίνη Κ)
Στην κανονική πήξη του αίματος (βιταμίνη Κ)


Η συγκεκριμένη Σπιρουλίνα, ελέγχεται ανεξάρτητα στη Γερμανία, εξετάστηκε μικροβιολογικά και είναι απαλλαγμένη από τοξίνες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και ραδιενέργεια.


Πώς βοηθά τον οργανισμό μας

Πέραν του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κι έτσι δεν είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένεια που μπορεί να μας προσβάλλει και να μας ρίξει στο κρεβάτι, η σπιρουλίνα μας παρέχει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων. Συγκεκριμένα:
-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρα και δρώντας κατά του καρκίνου.
-Μας αποτοξινώνει και διεγείρει ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, απαραίτητα για την αποβολή των τοξινών.
-Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά και του σακχάρου του αίματος.
-Δρα αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
-Κάνει καλό στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.
-Μειώνει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας.
-Αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
-Δρα θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
-Καταστέλλει την όρεξη και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.

Πότε δεν συνιστάται η κατανάλωσή της

Αν και η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και παράγεται με φυσικό τρόπο, υπάρχει περίπτωση να φέρει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της και έχετε υπόψη ότι:
-Όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, όπως για παράδειγμα φαινυλκετονουρία, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Λόγω του ότι η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλό θα είναι να την αποφύγουν.
-Αυτοί που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ., θα πρέπει επίσης να αποφύγουν τη λήψη της, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, λόγω του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπίρουλίνας.





Πηγή:
beestrongfood.eu