Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μαύρες Κηλίδες στα Φύλλα της Τριανταφυλλιάς – Οι Καλύτερες Λύσεις για την Αντιμετώπισή Τους

Μια από τις πιο κοινές ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι η Μελανή Κηλίδωση (Diplocarpon rosae). Η ονομασία της περιγράφει κατάλληλα τα συμπτώματα αυτής της μυκητολογικής ασθένειας πάνω στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει εντελώς την αποφύλλωσή της. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι προκαλεί αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια.

Πως προκαλείται η Μαύρη Κηλίδωση στα φύλλα της Τριανταφυλλιάς;

Πολλοί από μας αναρωτιόμαστε όταν βλέπουμε αυτά τα μαύρα στίγματα πάνω στα φύλλα των τριανταφυλλιών, τι τα προκαλεί. Συνήθως, όσοι έχουν τριανταφυλλιές στους κήπους και τις αυλές τους έχουν παράλληλα κι αυτό το πρόβλημα. Πολλές τριανταφυλλιές είναι ανθεκτικές σε αυτά τα μαύρα στίγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασθένεια είναι ανεκτή σε κάποιο βαθμό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά. Ωστόσο, στις σοβαρές περιπτώσεις τα φυτά κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς το φύλλωμά τους.
Η ασθένεια της Μαύρης Κηλίδωσης προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Καστανόμαυρες κηλίδες εμφανίζονται στα ανώτερα φύλλα του φυτού που αργότερα γίνονται σκούρες. Τα φύλλα τελικά γίνονται κίτρινα και πέφτουν. Η Μαύρη Κηλίδωση μπορεί εύκολα να διακριθεί από άλλες ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα από την χαρακτηριστική πτερωτή, κροσσωτή περιφέρεια των κηλίδων και το έντονο βαθύ σκούρο χρώμα τους. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν υπερυψωμένες ερυθροϊώδεις κηλίδες στους ετήσιους βλαστούς του φυτού. Ο θερμός καιρός και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα.

Έλεγχος και Αντιμετώπιση της Μαύρης Κηλίδωσης

Από τη στιγμή που η τριανταφυλλιά δεχτεί επίθεση από το μύκητα, οι κηλιδώσεις στα φύλλα θα παραμείνουν μέχρι αυτά να πέσουν και το φυτό να αναπτύξει νέο φύλλωμα. Ο μύκητας που προκαλεί τα μαύρα στίγματα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να σταματήσει να κάνει οποιαδήποτε περαιτέρω ζημία στο φύλλωμα, αλλά οι κηλιδώσεις που υπάρχουν θα παραμείνουν μέχρι την πτώση των φύλλων που τις φέρουν. Μερικές ποικιλίες τριανταφυλλιών είναι πιο ευαίσθητες στην ασθένεια και λειτουργούν σαν μαγνήτης για το μύκητα. Αν δεν ψεκάζετε αυτές τις ποικιλίες όταν τα νεαρά φύλλα τους αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, τότε σίγουρα θα μολυνθούν από το μύκητα της Μελανής Κηλίδωσης.
Παρακάτω προτείνουμε ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων ψεκασμών για να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στις ευαίσθητες ποικιλίες την άνοιξη και το καλοκαίρι και όσο οι τριανταφυλλιές σας σχηματίζουν νέο φύλλωμα. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε δύο δραστικές ουσίες από τις οποίες η μια είναι οργανική. Όσοι θέλουν να ψεκάσουν μόνο με οργανικό σκεύασμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στους ψεκασμούς μόνο το οργανικό.

Στις αρχές της άνοιξης, με την έκπτυξη των οφθαλμών της τριανταφυλλιάς ψεκάστε με ένα μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία propiconazole. Θα βρείτε τέτοιο σκεύασμα σε κατάστημα αγροτικών εφοδίων της περιοχής σας. Μετά από τρεις εβδομάδες και για κάθε επόμενο διαστήματα τριών εβδομάδων κάντε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate). Αυτό το σκεύασμα είναι οργανικό και χρησιμοποιείται και σε βιολογικές καλλιέργειες Στο τέλος της σεζόν, κάντε ένα τελευταίο ψεκασμό με το πρώτο σκεύασμα. Τα παραπάνω σκευάσματα θα προστατεύσουν τις τριανταφυλλιές και από άλλες επικίνδυνες μυκητολογικές ασθένειες, όπως Ωίδιο και Βοτρύτη, που μολύνουν φύλλα και άνθη.
Σε περίπτωση που ο μύκητας, παρά τους παραπάνω ψεκασμούς, προσβάλει τις τριανταφυλλιές και δείτε αυτές τις μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα ψεκάστε με μυκητοκτόνο σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία mancozeb. Αυτή η δραστική ουσία έχει την ικανότητα να εμποδίζει την βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την ανάπτυξη του μυκηλίου. Το σκεύασμα αυτό αφήνει μια κίτρινη σκόνη πάνω στα φύλλα μετά την εφαρμογή τους, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Εφαρμόστε το σκεύασμα κάθε 7 με10 ημέρες κάνοντας τρεις ψεκασμούς. Μετά το τρίτο ψεκασμό, συνεχίστε το κανονικό πρόγραμμα που αναφέραμε παραπάνω. Ο μύκητας θα καταστραφεί, αλλά τα μαύρα στίγματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα φύλλα και δεν θα εξαφανιστούν
Μαζί με το mancozeb μπορεί να χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο σκεύασμα με δραστική ουσία myclobutanil για καλύτερα αποτελέσματα Και τα δύο σκευάσματα αναμιγνύονται στο δοχείο ψεκασμού σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του κάθε σκευάσματος. Σε κάθε περίπτωση, για τη δοσολογία και τον τρόπο εφαρμογής θα σας βοηθήσει ο γεωπόνος από το κατάστημα που θα τα προμηθευτείτε

Προληπτικά μέτρα κατά της Μαύρης Κηλίδωσης στις Τριανταφυλλιές

Η αντιμετώπιση μιας ασθένειας σε κάθε φυτό και καλλιέργεια ξεκινά με την πρόληψη. Η αποτροπή της εμφάνισης της Μαύρης Κηλίδωσης περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της υγρασίας στους χώρους φύτευσης με αραιή φύτευση, χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, κατάλληλο κλάδεμα, αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος με το πότισμα. Οι τριανταφυλλιές πρέπει να φυτεύονται σε περιοχές με άφθονο φως του ήλιου και καλή κυκλοφορία του αέρα.
Εργασίες που κρατάνε καθαρό τον κήπο είναι σημαντικές για την αποφυγή της ασθένειας, γιατί ελαχιστοποιούνται οι πηγές μόλυνσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης των φυτών, θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαθιά ποτίσματα. Θα πρέπει να απομακρύνετε τα πεσμένα ξερά φύλλα και να κλαδεύετε των βλαστούς που έχουν ξεραθεί ή μολυνθεί από ασθένειες με τις τομές αρκετά εκατοστά πίσω στο υγιές ξύλο. Η αραιή φύτευση το κατάλληλο κλάδεμα και το κόψιμο των ανθέων που αρχίζουν να ξεραίνονται βοηθάει τον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στη θαμνώδη βλάστηση, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη της Μαύρης Κηλίδωσης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών.
Για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οργανικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία όξινο ανθρακικό άλας καλίου (Potassium hydrogen carbonate), που αναφέραμε πριν, σε συνδυασμό με σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία azadirachtin για έλεγχο και των παρασιτικών εντόμων.
Μερικοί χρησιμοποιούν επίσης μαγειρική σόδα, η οποία έχει την ιδιότητα να αλλάζει το επίπεδο του pH στην επιφάνεια των φύλλων, καθιστώντας πιο δύσκολο για το μύκητα της Μαύρης Κηλίδωσης να μολύνει τα φυτά. Για να παρασκευάσετε αυτό το οργανικό διάλυμα, ανακατέψτε μια με δυο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερού. Προσθέστε μια ή δύο σταγόνες σαπούνι πιάτων σαν επιφανειοδραστικό, ώστε να κρατήσει τη σόδα στην επιφάνεια του φύλλου. Ψεκάστε το έλασμα του φύλλου και από τις δύο πλευρές. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς σε  εβδομαδιαία βάση και μετά από κάθε βροχή.

Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) επικοινωνία στο share24gr@gmail.com



Πηγή: