Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η Ρωσία στο πλευρό της Κύπρου με μια δήλωση που δεν έκαναν ποτέ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ: «Οχι τουρκικές εγγυήσεις για λύση του Κυπριακού»

Εκτός νυμφώνος θέλει να αφήσει την Τουρκία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για το θέμα της Κύπρου

δίνοντας μια σαφή «απάντηση» στα σχέδια Ερντογάν για μόνιμη παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

«Οι πιο ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια ενοποιημένη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι οι εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο-τριών χωρών».

Τη θέση αυτή του Κρεμλίνου εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, και σχολιάζοντας τις εργασίες της πρόσφατης Διάσκεψης, στη Γενεύη.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, ωστόσο κάποιοι μετέχοντες ( Τούρκοι) αρνήθηκαν να στηρίξουν την ιδέα της διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτό πιστοποιεί πως κάποιοι δεν επιθυμούν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία την ασφάλεια της Κύπρου εγγυάται από το ΣΑ του ΟΗΕ και όχι κάποια χώρα χωριστά ή δυο-τρεις άλλες. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό», καταλήγει ο κ. Λαβρόφ.

Σε άρθρο μας με τίτλο (Ταφόπλακα για τον Κυπριακό Ελληνισμό – Ο Αναστασιάδης πρότεινε να δοθεί στους Τουρκοκύπριους το 28,2% των εδαφών – «Μοιράζουν» την Κύπρο με χάρτες στη Γενεύη), είχαμε αναφέρει ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και  κινείται στο ποσοστό κατοχής του 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), και περιλαμβάνει την πόλη και παραλία της Μόρφου και τα χωριά της Κυθρέας όπως και την περιοχή του Αποστόλου Βαρνάβα ενώ στόχος είναι η επιστροφή πέραν των 90.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, αποτελεί όνειδος για την Κύπρο.

Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκική πλευρά καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν. Δύσκολα όμως ο χάρτης θα περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου, εκτός εάν οι Τούρκοι κάνουν την «έκπληξη».

Έχουμε δηλαδή την ισοδύναμη αποδοχή «θύτη και θύματος» από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την παραδοχή της νομιμοποίησης της επαίσχυντης τουρκικής εισβολής ως « ειρηνευτικής επιχείρησης» σύμφωνα με την πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς, με την ανταλλαγή χαρτών ακραιφνών ελληνικών εδαφών .

Η Κύπρος είναι μία και είναι ελληνική και δεν πρέπει η πολιτική ηγεσία της χώρας να την χαρίσει στους Τούρκους μη αποδεχόμενη να δώσει ούτε  μισό μέτρο σπιθαμή γης.





Πηγή: