Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

6.000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ Η ΣΑΧΑΡΑ ΉΤΑΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΡΗ

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Επιστημονικά Επιτεύγματα, επιβεβαίωσε αυτό που οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι υπέθεταν εδώ και καιρό - η έρημος Σαχάρα ήταν κάποτε μια καταπράσινη και ακμάζουσα περιοχή της Γης, που κατοικούνταν από τεράστιο αριθμό ανθρώπων.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα, υπολόγισαν μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των θαλάσσιων ιζημάτων που συλλέχθηκαν από περιοχές όλης της Δυτικής Αφρικής, ότι η περιοχή δεχόταν κάποτε την δεκαπλάσια ποσότητα της βροχόπτωσης από αυτήν που δέχεται σήμερα. Σύμφωνα με την Τζέσικα Τίρνευ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, αυτό σημαίνει, ότι αυτή η τεράστια περιοχή της έρημου της Σαχάρα, θα φαινόταν εκείνη την εποχή πολύ διαφορετική και θα ήταν πολύ πιο φιλόξενη για να κατοικηθεί από ανθρώπους και ζώα. Αυτό το χρονικό διάστημα, το οποίο η ίδια και η ομάδα της έχουν ονομάσει η περίοδος «Πράσινη Σαχάρα», σημειώθηκε μεταξύ 5000 και 11.000 χρόνια πριν.


Η ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ ΚΑΠΟΤΕ ΉΤΑΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΌΝΤΑ 
Αρχαιολογικά στοιχεία από καιρό έδειχναν ότι αυτό μπορεί πράγματι να συνέβαινε. Υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός περίεργων ευρημάτων στο παρελθόν, που καταδείκνυαν ότι υπήρχαν αρκετά μεγάλες κοινότητες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κάποτε κατοικούσαν αυτήν την πλέον άγονη γη. Αυτοί οι άνθρωποι συντηρούσαν τους εαυτούς τους με τα ζώα και τα φυτά που υπήρχαν στις σαβάνες ,τα δάση και τα λιβάδια της περιοχής. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα ανθρώπινα όντα σταδιακά αποσύρθηκαν από την περιοχή περίπου πριν από 8.000 χρόνια. Σύμφωνα με την Τίρνευ, αυτό συνάδει απολύτως με την επιστήμη. Τα θαλάσσια ιζήματα υποδεικνύουν ότι υπήρχε μια περίοδος ξηρασίας χιλίων χρόνων στην έρημο Σαχάρα, που άρχισε περίπου την ίδια ώρα που τα ανθρώπινα όντα άρχισαν να μεταναστεύουν μακριά από την περιοχή. "Μοιάζει σαν η χιλιετής ξηρή περίοδος, ανάγκασε τους ανθρώπους να φύγουν", εξήγησε. 
Μετά την μαζική έξοδο από την έρημο Σαχάρα, έπειτα από την ακραία κλιματική αλλαγή, ορισμένες κοινότητες επέστρεψαν ξανά, για να εγκατασταθούν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Τίρνευ και τα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί, αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, αλλά ήταν νομαδικοί κτηνοτρόφοι που εξέτρεφαν βοοειδή. Αυτό σημαίνει, λέει η Tierney, ότι μπορεί κανείς να δει την ξηρή περίοδο ως ένα σημάδι διαχωρισμού ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες.

Πηγή:
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ
Μεταφράσεις - Limka
limkat999gmail.com
Από disclose.tv