Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Οι Κλίντον βοήθησαν την Goldman Sachs και την Άγκελα Μέρκελ στα της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

William Craddick
10 Δεκ. 2017
Είναι μια ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές όσον αφορά στα επιμέρους σημεία της αλλά ποτέ στο σύνολό της. Ενώ ο ρόλος της Goldman Sachs στην δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την κρίση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα είναι γνωστός, λιγότερο βάρος έχει δοθεί στον ρόλο και στην βοήθεια που παρείχε η οικογένεια Κλίντον στην Άνγκελα Μέρκελ ώστε να εδραιώσει πολιτικό έλεγχο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα βοηθούσε την Goldman, καθώς αυτή συνέχιζε να επωφελείται από την κατάρρευση, με τα μέτρα λιτότητας να έχουν μπει σε εφαρμογή. Οι Κλίντον φαίνεται να έχουν λάβει κεφάλαια τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Goldman Sachs κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Goldman Sachs ήταν υπεύθυνη για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας
Η Goldman Sachs γενικά έχει κατηγορηθεί ότι έβαλε το χεράκι της ώστε να προκληθεί σκόπιμα το 2008 οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι ο οικονομικός όμιλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να οργανωθεί ένα μυστικό δάνειο ύψους 2,8 δισ ευρώ για την Ελλάδα, καμουφλαρισμένο σαν μια ανεπίσημη «ανταλλαγή νομισμάτων» - μια πολύπλοκη συναλλαγή εξ’αιτίας της οποίας το χρέος της Ελλάδας σε συνάλλαγμα μετετράπη σε μια υποχρέωση σε εγχώριο νόμισμα χρησιμοποιώντας μια εικονική συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς. Αυτό επέτρεψε στην Ελλάδα να κρύψει το 2% του χρέους της, αλλά το μετέτρεψε σε κάτι πιο προβληματικό μετά τα γεγονότα της 9/11 που διπλασίασαν το χρέος της Ελλάδας προς την Goldman.
Εν τω μεταξύ, η Goldman διόγκωνε τα κέρδη της μοχλεύοντας την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερο συγχρόνως με το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Συνέχισε αυτό το αρπακτικό μοτίβο συνιστώντας δανεισμό το 2005, ενώ έγιναν επαναδιαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ώστε να κλειδωθεί το χρέος της στο συγκλονιστικό ποσό των 5,1 δις ευρώ. Το 2009, έκανε μια άλλη πρόταση για ένα χρηματοδοτικό μέσο που θα μπορούσε να μετατοπίσει χρονικά το χρέος από το σύστημα υγείας στην Ελλάδα στο μέλλον, καθυστερώντας τις πληρωμές. Στον απόηχο των προσπαθειών της να δέσει χειροπόδαρα σε οικονομικό επίπεδο διάφορα έθνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι της Goldman μετακινήθηκαν σε θέσεις ελέγχου εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης. Ο Mario Draghi, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς τομέα της Goldman οταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα, μετακινήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι Κλίντον βοήθησαν την Goldman Sachs να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται οικονομικά την ελληνική κρίση.
Ενώ είχαμε την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συνεργάτες της Goldman άρχισαν να κάνουν εμφανείς κινήσεις ώστε να αξιοποιήσουν την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελός της. Το 2014, ο Marc Mezvinsky, ένας πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και σύζυγός της Τσέλσι Κλίντον, ίδρυσε την Eaglevale Hellenic Opportunity μαζί με δύο άλλους υπαλλήλους της Goldman, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές ελπίζοντας σε κέρδη από την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Ως πρώην υπάλληλος της Goldman, είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Mezvinsky φάνηκε να είναι τόσο σίγουρος για μια ελληνική ανάκαμψη, δεδομένης της σχέσης του με την ομάδα χρηματοδότησης που έθεσε τα θεμέλια για την κρίση και ήξερε από πρώτο χέρι πόσο απίθανο ήταν η Ελλάδα να ανακάμψει. Έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποκαλύπτουν, πως οι νέοι επενδυτές της Eaglevale Hellenic Opportunity, όφειλαν να επενδύσουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Lloyd Blankfein, όχι μόνο επένδυσε στην επιχείρηση, αλλά επέτρεψε την εμπλοκή του με το αμοιβαίο κεφάλαιο που θα χρησιμοποιείτο για το μάρκετινγκ. Η Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το κατά πόσον ο Blankfein επένδυσε στην Eaglevale Hellenic Opportunity. Σε μια εποχή όπου τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα δεν ήταν απλά γνωστά στη Goldman Sachs, αλλά γίνονταν ολοένα και πιο εμφανή στον κόσμο, το αμοιβαίο κεφάλαιο της Eaglevale φέρει ανησυχητικά σημάδια περί ύπαρξης μιας κραυγαλέας προσπάθειας καταλήστευσης των ανύποπτων επενδυτών.
Οι Κλίντον λάμβαναν εμπιστευτικές πληροφορίες που θα τους κρατούσαν απίστευτα καλά ενημερωμένους σχετικά με την ελληνική κρίση. Ο Gary Gensler, πρώην συν-επικεφαλής των οικονομικών της Goldman Sachs και ο οικονομικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον το 2016 αποκαλύφθηκε από τα Αρχεία των email της Χίλαρι Κλίντον στα Wikileaks, ότι είχε στείλει στους Κλίντον εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ενεργούσε ως επικεφαλής της Commodity Futures Trading Commission (CFTC) των ΗΠΑ το 2011.
Το 2012, η Sydney Blumenthal έστειλε ένα email στην Κλίντον με εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης για επί πλέον πιθανές διασώσεις της Ελλάδας που είχαν αποκτηθεί από μία «ευαίσθητη πηγή» που δούλευε υπό κάλυψη μέσα στην Γερμανική κυβέρνηση.
Το να λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες, ήταν μέρος της δουλειάς της Κλίντον σαν υπουργού εξωτερικών, ενώ η στενή της σχέση με την Goldman Sachs και την συλλογή κεφαλαίων για τον Ελληνικό σκοπό από τον γαμπρό της, εγείρουν ξεκάθαρες απορίες για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων

III. Οι Κλίντον βοήθησαν την Γερμανία να εδραιώσει τον πολιτικό έλεγχο επί της Ελλάδος με την ενθάρρυνση επιβολής της λιτότητας
Δεδομένου ότι η Ελλάδα άρχισε να αντιδρά αρνητικά στις απαιτήσεις λιτότητας από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων διαδοχικών διασώσεων της στην την οικονομικά «εμπόλεμη» χώρα, οι Κλίντον εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη και ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα μέτρα λιτότητας, ακόμη και όταν αυτά δεν ήταν προς όφελος του γερμανικού και ελληνικού λαού. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, οι Έλληνες ήταν κουρασμένοι από τις όλο και πιο απαιτητικές γερμανικές οικονομικές διασώσεις και εκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός αφού υποσχέθηκε να αντισταθεί σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν πλημμυρισμένα με τις φήμες ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη σε ένα «Grexit». Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τα αρχεία Wikileaks Podesta έδειξαν ότι το στρατόπεδο Κλίντον δούλευε για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ΕΕ και πρότεινε ότι ο Μπιλ Κλίντον να μιλούσε απευθείας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την πρόληψη ενός Grexit.
Στις 10 Ιουλίου, λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη αναταραχή των ανησυχητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ένα πιθανό Grexit, το CNN ανέφερε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν διατεθειμένη να ακούσει τα αιτήματα των Γερμανών ψηφοφόρων και να πει όχι σε έναν ακόμη γύρο λιτότητας. Αργότερα την ίδια ημέρα, η πολιτική σύμβουλος επί των εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον και ο συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον John Podesta είχαν συμπεριληφθεί σε μια αλυσίδα email όπου αποδοκίμαζαν την απόφαση της Μέρκελ και αποφάσισαν ότι ο Κλίντον θα έπρεπε να καλέσει την Μέρκελ για να της «προτείνει» μιαν αλλαγή πορείας. Μόλις εννέα ημέρες αφότου στάλθηκε αυτό το email, το BBC ανέφερε ότι η Μέρκελ "έκανε ζιγκ-ζαγκ» και θα εξέταζε ένα τρίτο γύρο μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας επικρίθηκαν ως υπερβολικά γενναιόδωρα για την Ελλάδα και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον των Γερμανών φορολογουμένων. Τα πολλαπλά μέτρα λιτότητας μείωσαν τελικά την ελληνική κυριαρχία και αύξησαν την εξάρτηση της Ελλάδας από την ΕΕ.

IV. Οι Κλίντον έλαβαν προφανώς αποζημίωση από την Goldman Sachs και την Γερμανία για την εργασία τους
Οι Κλίντον όχι μόνο διατήρησαν καταχρηστικά στενές οικονομικές και οικογενειακές σχέσεις με άτομα που συνδέονται με την ομάδα χρηματοδότησης που προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και προφανώς βοήθησαν την Άνγκελα Μέρκελ στην εδραίωση του γερμανικού ελέγχου επί της ΕΕ και ανάγκασαν ορισμένα κράτη, όπως η Ελλάδα, να εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ένωση . Και στις δύο περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν αποζημιωθεί αδρά για τους ρόλους που έπαιξαν.
Ο ρόλος της Goldman στη δημιουργία της ελληνικής κρίσης και οι προσπάθειες του Mezvinsky να προσελκύσει μετρητά για επενδυτές, θα έπρεπε να θεωρηθεί ως μια καταδικασμένη επιχείρηση και θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με τις εκατοντάδες εκατομμύρια που καταβάλλονται στους Κλίντον από την Goldman για «την δημιουργία γεγονότων» από το 2001 έως το 2016, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα, που η Goldman Sachs είχε εμπλακεί στο να θέσει τα θεμέλια για την κατάρρευση της Ελλάδας. Ορισμένες από αυτές τις ομιλίες έλαβαν χώρα αφού η «Eaglevale Ελληνική Ευκαιρία» άνοιξε τις πόρτες της το 2014.
Η Γερμανία έκανε επίσης σημαντικές δωρεές στο Ίδρυμα Κλίντον για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Τον Φεβρουάριο του 2015, την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας πίεζε για τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας, έγινε η αποκάλυψη από τα Wikileaks πως η γερμανική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ξένων κυβερνήσεων οι οποίες ήταν «δωρητές» στο Ίδρυμα Κλίντον. Οι ασχολούμενοι με τους Κλίντον ανησυχούν συχνά για το αν οι ξένες δωρεές θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ανήθικες ή παράνομες. Από τότε έχει αποκαλυφθεί ότι η Γερμανία έδωσε προς το Ίδρυμα Κλίντον σχεδόν 4 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας από χρήματα των φορολογουμένων στο αποκορύφωμα των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες της Άνγκελα Μέρκελ να διατηρήσει τον έλεγχο επί της Ελλάδος μέσω λιτότητας ήταν μόνο ένα από μια σειρά μέτρων για την παγίωση και την συγκέντρωση εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιανουάριο του 2017, «απείθαρχα» ΜΜΕ ανέφεραν σχετικά με την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές επιβαρύνσεις για τα Ευρωπαϊκά κράτη.

Απο:



Πηγή - Μετάφραση: Μάρη ΛιώκηΓιώργος Βουδούρης