Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Μαθητές από την Ροδόπη θα συνομιλήσουν απευθειας μέσω ασυρμάτου με τον «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» ISS

Θα θέλατε να είστε αστροναύτης/κοσμοναύτης; Θα θέλατε να ρωτήσετε ένα αστροναύτη που ταξιδεύει στο διάστημα για 6 μήνες και να ακούσετε ζωντανά την απάντησή του; Θα θέλατε να γνωρίσετε την επιστήμη της αστρονομίας; Σας εξιτάρει ο ραδιοερασιτεχνισμός;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2012/ 2013. Πρόκειται για ένα κύκλο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με θέματα αστρονομίας/ παρατήρησης με τηλεσκόπια κτλ και τώρα πλησιάζει στον «φετινό τελικό προορισμό» του με μια πρωτόγνωρη εκδήλωση.
Από τους μαθητές και τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Θράκης (έδρα Κομοτηνή) αλλά και τον κ. Αχιλλέα Γιαγκίνη SV7APQ που είναι ο συντονιστής της ομάδας σχεδιάσθηκε, προγραμματίσθηκε και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουάριο του 2017 και ώρα 10.58 (ώρα Ελλάδος) συνομιλία 18 μαθητών της Β’ και Γ’ Γυμνασίου με ένα αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που θα ταξιδεύει εκείνη τη στιγμή πάνω από «αστρονομικό ορίζοντα της Κομοτηνής».
Το σήμα του ISS θα ακουσθεί σαν…. India Sierra Sierra(ISS) …..στην αίθουσα του σχολείου.
Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για μια ερώτηση και θα λάβει από τον αστροναύτη την απάντηση «ζωντανά» καθώς ο ISS θα ταξιδεύει στον «κοντινό ουρανό». Η όλη διαδικασία της συνομιλίας θα έχει διάρκεια περίπου 6-8 λεπτά.
Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είχε υποβάλει αίτηση συνομιλίας με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το Νοέμβριο του 2013. Η αίτηση έχει εγκριθεί και αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι δοκιμές με την κατάλληλη καθοδήγηση.
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 από τις 09.30 έως τις 15.00 τοποθετήθηκαν οι κεραίες (η μια για το εφεδρικό πλήρες σύστημα). Ξεκίνησαν οι δοκιμές από το χώρο που θα γίνει η συνομιλία. Απαιτείται αρκετή δουλειά για να τελειοποιηθεί το σύστημα.
Αρκετοί οι ….εργάτες/ εθελοντές αρκετός και ο εξοπλισμός:
Γιαγκίνης Αχιλλέας SV7APQ (συντονιστής της ομάδας) 
Μαρινέλης Κωνσταντίνος (πρόεδρος Ερασιτεχνών Θράκης) SV7BOT
Κωνσταντινίδης Ιωάννης (SV7AFF)
Μπαξεβάνης Αθανάσιος (SV7JWS)
Παπαδόπουλος Πασχάλης (SV7APS)
Τζόγιας Κωνσταντίνος (SV7FOZ)
και Πρασόπουλος Δημήτριος.

Καλή επιτυχία de SV7BVM

Στάυρος Καρυπίδης (Ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης)


Πηγή:
xanthinews.gr