Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο Ντουτέρτε αποκαλεί τον Ομπάμα «ηλίθιο», και ζητάει απο τον Τραμπ να «επικυρώσει» πόλεμο κατα των ναρκωτικών

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte έχει για άλλη μια φορά πρόσβαλε τον πρώην ηγέτη των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλώντας τον έναν «ηλίθιο» για την προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα του. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει μια κοινή γλώσσα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Επικρίνοντας την αμερικανική διπλωματία, ο Duterte σημειωσε ότι η ομάδα του Ομπάμα ήταν πάντα βρώμικη για τις διαπραγματεύσεις με τις Φιλιππίνες, σχετικά με εικαζόμενη κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εκεί.


“Στο παρελθόν, κάθε φορά που έκαναν μια αναφορά σε οποιοδήποτε φόρουμ ή χώρο εκεί,έκαναν έρευνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω της απειλής οτι θα χάναμε την οικονομική βοήθεια που μας δίνανε κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Duterte ενώ σε δύο Ημέρα επίσκεψη στην Μιανμάρ.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων επιτέθηκε ξανα στον Ομπάμα και τον χαρακτήρισε ως «ηλίθιο» για “εμετό” κατηγοριών αντί της εμπλοκής σε εποικοδομητικό διάλογο.
«Επανειλημμένα μας κατηγορούσε Ομπάμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και όλοι όσοι το εκαναν εκεί ήταν ηλίθιοι», είπε.
« Μπορείτε να πάτε στο διάολο. Μπορείτε να φάτε βοήθεια σας;; εμείς δεν τη χρειάζεται, θα επιβιώσουμε. »Γι ‘αυτό πάμε, έτσι για τώρα και στο εξής, θα προσαρμόσουμε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και θα ασχοληθούμε με οποιαδήποτε χώρα μας αρέσει», δήλωσε ο πρόεδρος στο Horizon Lake View Resort στην Nay Pyi Taw την Κυριακή.
Σημειώνοντας ότι δεν έχει «τίποτα εναντίον Αμερικανών,” ο Duterte είπε, “υπό τη διοίκηση Trump, θα τα δώσω όλα, ή τιποτα από στρατιωτικές συμμαχίες.”
Υποδυόμενος μια φανταστική τηλεφωνική κλήση με το σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Trump και την πιθανή στάση του σχετικά με τον πόλεμο του Duterte κατά των ναρκωτικών, η οποία είχε επικριθεί έντονα από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ,είπε:
«Ξέρεις, το κάνετε σωστά. Προστατεύετε τη χώρα σας απο αυούς που την εξοντώνουν με τα ναρκωτικά …όπως εγώ προστατεύω τις ΗΠΑ απο αυτους που καταλύουν τα σύνοτα της! »είπε ο Duterte, που προσποιείται ότι είναι Trump. “«Ναι, το κάνετε σωστά, keep it up“,”κατέληξε.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε ελπίζει να έχει μια θερμότερη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.Ο  Duterte προηγουμένως υποστήριξε οτι ο Trump εξήρε αμφιλεγόμενες μεθόδους  για την αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών και των εμπόρων, λέγοντας ότι ήταν απόλυτα σωστός.





Πηγή:
grothia.gr