Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας: Αν οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν αλλάζει η χρονολόγηση της Ιστορίας.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΔΕΝΔΡΟΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ
 Μια ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Θήρας πριν από χιλιάδες χρόνια συνέβαλε και αυτή στην κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού και ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία της εκδήλωσης αυτής παραμένει άγνωστη, (ΣΣ.όχι για όλους) .  Επιστήμονες θέλουν να το καθορίσουν και  ψάχνουν για «αποτυπώματα» της έκρηξης σε δακτυλίους των δέντρων.Η Νότια Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αίγυπτος είναι οι περιοχές με τις πιο πλήρεις αποδείξεις για ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, που περιγράφουν τα δεδομένα τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν . Τα στοιχεία περιλαμβάνουν, καταγραφή των πολέμων, των κλιματικών αλλαγών, αλλά και  φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα γεγονότα δεν είναι επακριβώς τοποθετημένα στον χρόνο. Η ιστορία των αρχαίων πολιτισμών περιλαμβάνει επίσης τις μεγάλες περιόδους που ονομάζονται "σκοτεινά χρόνια", για το οποίο δεν υπάρχουν πηγές ιστορικών πληροφοριών. 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Tomasz Ważny από το Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus στο Τορούν προτίθεται να καλύψει ορισμένα από αυτά τα κενά με τον καθορισμό των ημερομηνιών των βασικών γεγονότων στην διαμόρφωση της ιστορίας των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου. Με την (Dendrochronological )Δενδροχρονολόγηση  περιοχών των  Βαλκανίων-Αιγαίου, οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την δενδροχρονολογία, ή την ανάλυση των ετήσιων δακτυλίων των δέντρων, για περισσότερα στοιχεία

"Τα δέντρα καταγράφουν  κάθε χρόνο τις συνθήκες του περιβάλλοντος τους στη δομή του ξύλου. Αυτό το αρχείο διατηρείται με τη μορφή των λεγόμενων δακτυλίων στο ξύλο για εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Η αξιοπιστία της ραδιοχρονολόγησης έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως η λήψη δειγμάτων από τους παγετώνες έχουν κενά, και μόνο δενδροχρονολογία μπορεί να παρέχει σαφή και αδιαμφισβήτητη χρονολόγηση όπου και εκφράζονται σε ημερολογιακά έτη. Μερικές φορές, ακόμη επιτρέπει να προσδιοριστεί η εποχή του έτους, κατά το οποίο έλαβε χώρα ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός ", τόνισε ο καθηγητής Ważny.


Δαχτυλίδια από ξύλο κέδρου του δέκατου ένατου αιώνα σανίδα από τη Μονή Τοπλού στην Κρήτη. Το ξύλο προέρχεται από  την περιοχή της Αττάλειας στην Μ.Ασία [φωτ :Καθηγητής Tomasz Ważny]

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η σειρά των ετήσιων δακτυλίων ανάπτυξης των δέντρων θα τους επιτρέψει μέχρι σήμερα με ακρίβεια τα σημεία καμπής του δυτικού πολιτισμού, όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές. «Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε την  δενδροχρονολογία για να εντοπιστεί η αρχαία ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου και να εξηγήσει μια σειρά από ιστορικά μυστήρια που εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξήγητα και  που περιβάλλονται από πολλές διαμάχες", εξηγεί ο ερευνητής.
Ο κύριος στόχος των επιστημόνων είναι η ακριβής χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί της Θήρας, γνωστή σήμερα ως Σαντορίνη. Η έκρηξη του ηφαιστείου του Αιγαίου, όχι μόνο κατέστρεψε το νησί, αλλά και προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, το ύψος του οποίου θα μπορούσε να φτάσει αρκετές δεκάδες μέτρα. Ο κατακλυσμός θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικές ζημιές στο νησί της Κρήτης - το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, και στην κατάρρευση αυτού .

"Η έκρηξη ήταν μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του πολιτισμού. Σύμφωνα με την κλασική, παραδοσιακή χρονολόγηση, που υποστηρίζεται από την αρχαιολογία, η ηφαιστειακή έκρηξη έλαβε χώρα περίπου 1500-1550 χρόνια π.Χ.. Ραδιοχρονολόγηση, ωστόσο, κινείται η ημερομηνία εκατό χρόνια μπροστά.

Αν οι μετρήσεις του ραδιενεργού άνθρακα και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η μέχρι τώρα φαινομενικά οριστική χρονολογία της αρχαίας Αιγύπτου θα απαιτήσει σημαντικές αναθεωρήσεις »...!!!........ Σημείωσε ο καθηγητής Ważny.




Η Μινωική Έκρηξη

Η Μινωική έκρηξη συνέβη μεταξύ 1660 - 1613 π.Χ. και  κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλινιακές εκρήξεις (Οι Πλινιακές εκρήξεις είναι βίαια εκρηκτικά επεισόδια που παράγουν τεράστιες μεταγωγικές στήλες τέφρας και αερίων που ανέρχονται σε ύψος μέχρι και 45 χλμ  στη στρατόσφαιρα. Αυτός ο τύπος εκρήξεων πήρε το όνομά του από τον Πλίνιο το Νεότερο, Ρωμαίο πολιτικό, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μ.Χ. Η έκρηξη δημιούργησε μία τεράστια στήλη από τέφρα, καθώς επίσης πυροκλαστικές ροές και εκτεταμένες αποθέσεις στάχτης.)  της ιστορικής εποχής με δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας 6. Εκτινάχτηκαν 30 - 40 χλμ³ μάγματος. Το ύψος της εκρηκτικής στήλης υπολογίζεται σε 36 - 39 χλμ. Επακόλουθο της έκρηξης ήταν η κατάρρευση του μαγματικού θαλάμου και ο σχηματισμός μίας μεγάλης καλδέρας που διεύρυνε μία προϋπάρχουσα.

Σήμερα, οι διάφορες χρονολογήσεις δείχνουν ότι η έκρηξη συνέβη 1-2 αιώνες νωρίτερα.

 Η χρονολόγηση που έγινε στους παγετώνες της Γροιλανδίας έδειξε το 1644 π.Χ. (+/- 20 χρόνια), αν και είναι ενδεχόμενο η ηφαιστειακή στάχτη που βρέθηκε εκεί να ανήκει σε έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Αλάσκα. 

Η χρονολόγηση που έγινε με βάση την ανώμαλη ανάπτυξη των δακτυλίων δέντρων στη Βόρεια Αμερική έδειξε ως πιθανή χρονολογία το 1629 - 1628 π.Χ. 


Χρονολογήσεις που έγιναν το 2006 με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα 14 σε ξύλο, οστά και σπόρους δίνουν το 1660 - 1613 π.Χ.

Η πιο πρόσφατη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα 14 έγινε το 2006 σε ένα απανθρακωμένο κλαδί ελιάς που βρέθηκε στη Σαντορίνη μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα της Μινωικής έκρηξης. Η χρονολογία που δίνει είναι το 1613 π. Χ. (+/- 13 χρόνια). 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙ Σ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ...   Η δράση του ηφαιστείου στην Θήρα - 1660-1613 π.Χ.



Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πρέπει να ερευνήσουν πάνω σε ξύλο και κάρβουνο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ.. Μερικά από τα υλικά που είναι ήδη διαθέσιμα για την ανάλυση προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους και τάφους. Οι ερευνητές θα ψάξουν για περισσότερο υλικό στην Μ. Ασία , την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Μιά "φέτα" μετρητής του Redwood. Το δέντρο άρχισε να αναπτύσσεται κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., και τώρα είναι το κύριο έκθεμα   στο Εργαστήριο Δένδροχρονολόγισης  έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ważny, οι ευρύτεροι (πλατύτεροι) δακτύλιοι των δέντρων είναι ρεκόρ χρόνιας και  είναι επωφελείς  για τα δέντρα ,το αντίθετο  στενότερα δαχτυλίδια - δυσμενείς χρονιές. "Πολύ στενές αυξήσεις στο πάχος του δακτυλίου είναι μια καταγραφή ενός φαινομένου που προκαλεί το λεγόμενο «άγχος» στο  δέντρο, το οποίο είναι μια ισχυρή αρνητική αντίδραση στις δυσμενείς συνθήκες. Θα μπορούσε να είναι ένα κλιματικό γεγονός ή καταστροφή που έπληξε σοβαρά την ανάπτυξη των δένδρων. Στις εξαιρετικά δυσμενείς χρονιές, τα δέντρα μπορεί να σταματήσουν να αυξάνονται για ένα χρόνο ή ακόμα και πολλά χρόνια », - δήλωσε ο καθηγητής Ważny. Οι μεγαλύτερες (παλαιότερες) μετρήσεις σαν ημερολόγια ανάπτυξης στα δένδρα φθάσουν στην 9η χιλιετία π.Χ.. Τα δέντρα μπορούν να αντιδράσουν με δύο τρόπους σε μια ηφαιστειακή έκρηξη, ανάλογα με την απόσταση από το επίκεντρο. Ηφαιστειακή τέφρα γονιμοποιεί το έδαφος μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Αυτό προκαλεί στα δέντρα που φύονται εκεί και αυτό καταγράφεται μια σειρά ευρύτερων ετήσιων νεοπλασιών. Με τη σειρά τους, τα δέντρα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη, από το ισχυρό νέφος τέφρας κάτι που μπορεί επίσης να διαταράξει σοβαρά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τότε σχηματίζονται  εξαιρετικά στενές  ετήσιες αυξήσεις .. Αυτό είναι μια ένδειξη για τους επιστήμονες, όπου - κατά την ίδια διαδικασία με τα δαχτυλίδια - θα πρέπει να ψάξουν για «αποτυπώματα» της ηφαιστειακής έκρηξης που κατέστρεψε την νήσο Θήρα.

Δαχτυλίδια του  Redwood. Το δέντρο άρχισε να αναπτύσσεται κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ.,
Αλλά η εξεύρεση μια ηφαιστειακής ένδειξης  στο ξύλο δεν είναι αρκετό. Οι ερευνητές πρέπει ακόμα να προσδιορίσουν και το ηφαίστειο που το προκάλεσε. 4000 χρόνια πριν, γιατί η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσογείου ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι τώρα. «Αναγνώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων  ενός συγκεκριμένου ηφαιστείου βασίζεται σε μια λεπτομερή χημική ανάλυση, ανάλυση της στοιχειακής, ισοτοπικής σύνθεσης του ξύλου σε επιμέρους δακτυλίους. Προσδιορισμός για την έκρηξη της Θήρας με βάση τα χημικά συστατικά της ηφαιστειακής προέλευσης ενσωματωμένα στη δομή ενός δαχτυλιδιού ειδικότερα θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο »- παραδέχθηκε ο  Καθ Ważny. Οι προκύπτουσες ενδείξεις στο "ημερολόγιο της ανάπτυξης" και υπολειμμάτων ξύλου που χρονολογείται με ακρίβεια ενός έτους είναι κάτι που θα μας επιτρέψει να ελεγχθεί η ιστορία και να χρονολογήσουμε την προϊστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μελέτη των πέντε ετών, το οποίο συγχρηματοδοτείται στο πρόγραμμα  MAESTRO από το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης, θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ – που είναι από  το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο και εργαστήριο  δενδροχρονολόγισης  κόσμου. ΕΚ ΤΟΥ Ewelina Krajczyńska | Source: PAP - Science and Scholarship in Poland 

ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ  ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ... Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ...!!! ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΣΥΓΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ... ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ 100 Ή 200 ΧΡΟΝΙΑ Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΊΝΕΙ...!!




Πηγή: