Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το πρόγραμμα "Ώρες" της Κραταιάς Αυτοκρατορίας

ΟΙ ΩΡΕΣ
- "Το πρόγραμμα "Ώρες" της Κραταιάς Αυτοκρατορίας των "Ε", κάλυπτε την ειδική καλλιέργεια των φυτών, μελετούσε τους τρόπους ανθοφορίας, γονιμοποίησης και καρποφορίας τους, ενώ παράλληλα ρύθμιζε τις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των εποχών του έτους, ώστε να παρέχονται τα πάντα για την αυτόνομη διαβίωση του γήινου ανθρώπου."


Η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη (και κατά τους Αθηναίους η Θαλλώ, η Αυξώ και η Καρπώ) ήταν θεότητες καλόγνωμες, καλοπροαίρετες κι ευεργετικές. Χάριζαν στους ανθρώπους χαρές κι ήταν φύλακες των έργων τους. Ήταν αρμόδιες να κάνουν το χρόνο να κυλά, γι' αυτό και φρόντιζαν να εισπράττουν οι άνθρωποι, τη στιγμή που έπρεπε, τους καρπούς των μόχθων τους. Οι Ώρες ήταν οι υπεύθυνες για τη φύλαξη των πυλών του Ουρανού στον Όλυμπο. Τις άνοιγαν ή τις έκλειναν, σηκώνοντας ή κατεβάζοντας, αντίστοιχα, ένα πυκνό σύννεφο.

Ακόμη, βασικό καθήκον τους ήταν να υπηρετούν τη θεά Ήρα. Λύνουν τ' άλογα από το αμάξι της, τα δένουν στο παχνί τους και φροντίζουν το άρμα της. Κάθονταν συνήθως κοντά στον Δία, μαζί με τους άλλους θεούς και τραγουδούσαν, παίζοντας φόρμιγγα. Είχαν στενότατες σχέσεις με τη θεά της ομορφιάς και του Έρωτα, την Αφροδίτη. Την υποδέχτηκαν στην Κύπρο τη στιγμή της γέννησής της και την έντυσαν με αθάνατα φορέματα.

Της έβαλαν στέμμα χρυσό στο κεφάλι και πέρασαν στα τρυπημένα αυτιά της λουλούδια από ορείχαλκο και χρυσό. Της φόρεσαν στο λαιμό περιδέραια κι έτσι ολόλαμπρη την παρουσίασαν στους αθάνατους θεούς. Τέλος, οι Ώρες βρίσκονταν στην ακολουθία της Περσεφόνης, κάθε φορά που εκείνη ανέβαινε στον Επάνω Κόσμο.

Οι Ώρες ήταν πάντα πρόθυμες κι εκτελούσαν πιστά τις διαταγές των θεών. Ήταν εκείνες που, μαζί με την Αθηνά, τις Χάριτες και την Πειθώ, στόλισαν την Πανδώρα, το δώρο του Δία προς τους ανθρώπους, που τόσες συμφορές θα τους γέμιζε, ως θεία τιμωρία. Εκείνες επίσης ανέλαβαν ν' αναθρέψουν τον Αρισταία, το γιο του Απόλλωνα και της Νύμφης Κυλλήνης, με διαταγή των θεών..

Από τα βιβλία του Γ.Καλογεράκη


Πηγή:
Nicos Kastanias
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ