(2017)
Το 2017 εξελίσσεται σε ένα έτος εύθραυστων γεωπολιτικών
σχέσεων και πολλαπλών απειλών. Οι σχέσεις των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών
δυνάμεων στον κόσμο, ΗΠΑ και Ρωσίας, θυμίζουν κάτι απ' την εποχή του
Ψυχρού πολέμου έπειτα και απ' τις κατηγορίες ότι η Μόσχα ενεπλάκη στις
πρόσφατες αμερικανικές εκλογές αλλά και τη στήριξη που παρέχει στο
καθεστώς Άσαντ στη Συρία καλύπτοντας, όπως λέει η Ουάσιγκτον, ακόμα και
την χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.Την ίδια ώρα υπάρχει και η Βόρεια Κορέα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να προκαλεί διαρκώς τη Δύση προειδοποιώντας ακόμα και με πυρηνικό όλεθρο εάν υπάρξει επέμβαση των Αμερικανών...
Και μέσα σε όλα αυτά ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κληρονομήσει και ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 τρισ δολ. Για τον εκμοντερνισμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Κάτι που φαίνεται πως θα κάνει και η Ρωσία με τις σχετικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό της να έχουν ενταχθεί ήδη...
Κάπως έτσι το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο κατά 30 δευτερόλεπτα, στα 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα! Πρόκειται για ένα συμβολικό ρολόι, το οποίο απεικονίζει το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον όλεθρο. Υπάρχει από το 1947 και είχε δημιουργηθεί και επιβλέπεται από το Bulletin of the Atomic Scientists, οι οποίοι συμβουλεύονται ένα ευρύ συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και νομπελίστες.
Με πολύ απλά λόγια, όσο πιο κοντά βρίσκονται οι δείκτες του ρολογιού στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην ολική καταστροφή, από αίτια όπως ο πυρηνικός πόλεμος ή η κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι το «ρολόι της Αποκάλυψης» είχε φθάσει στο πιο κοντινό σημείο στα μεσάνυχτα (23:58) το 1953, με αφορμή δοκιμές πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση με διαφορά εννέα μηνών.
Η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά από το 1988 (23:54) και μετά, με την υπογραφή συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς το 1987, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, φτάνοντας στο «αισιόδοξο» 23:43 το 1991, καθώς είχε λάβει χώρα η υπογραφή της Strategic Arms Reduction Treaty και η διάλυση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, το ρολόι άρχισε να πλησιάζει εκ νέου τα μεσάνυχτα από το 1995 και μετά (23:46), λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών αμυντικών δαπανών και των ανησυχιών για την «επόμενη ημέρα» του σοβιετικού οπλοστασίου.
Το 1998 το ρολόι έφτασε στο 23:51, λόγω των πυρηνικών δοκιμών από την Ινδία και το Πακιστάν και τις δυσκολίες στη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το 2007 βρέθηκε στο 23:55, λόγω πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα το 2006, τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και άλλους παράγοντες, όπως η εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής ως λόγου προβληματισμού.
Πηγή:
newmoney.gr