Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

«Μούμια» δεινοσαύρου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και προκαλεί δέος (Βίντεο)

Το προϊστορικό πλάσμα που βρέθηκε απολιθωμένο είναι το πιο καλοδιατηρημένο του είδους και αποτελεί μια μοναδική περίπτωση

Το προϊστορικό αυτό πλάσμα πιθανότατα πέθανε έχοντας καταφέρει να απωθήσει τους θηρευτές του με τη βαριά πανοπλία και το μέγεθος του, και μετά από 110 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτεται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.


Το σώμα του κατέληξε στο βάθος μιας αρχαίας θάλασσας. Τα ορυκτά διατήρησαν το κουφάρι του αξιοσημείωτα άθικτο, μετατρέποντας σταδιακά το σώμα σε απολίθωμα. Όταν ανακαλύφθηκε το 2011, οι επιστήμονες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ήταν το καλύτερα διατηρημένο δείγμα αυτού του είδους.«Είναι βασικά μια μούμια δεινοσαύρου - είναι πραγματικά εξαιρετικό δείγμα», δήλωσε ο Don Brinkman, διευθυντής διατήρησης και έρευνας στο Μουσείο Royal Tyrrell της Αλμπέρτα. Ο δεινόσαυρος, με το απολιθωμένο δέρμα και αρκετά από τα ζωτικά του όργανα άθικτα βρέθηκε σε ορυχείο άμμου στην Αλμπέρτα, σε σημείο που κάποτε αποτελούσε μέρος του βυθού της θάλασσας. Το σπάνιο εύρημα εντόπισε συμπτωματικά ένας χειριστής εκσκαφέα ο οποίος αμέσως κατάλαβε πως αυτό που είχε μπροστά του δεν ήταν βράχος.Το απολίθωμα που φωτογραφήθηκε για το τεύχος Ιουνίου του National Geographic, παρουσιάστηκε την Παρασκευή και έχει προκαλέσει δέος στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα παλαιοντολόγων. Το είδος του δεινοσαύρου (Νοdosaur) είναι συγγενές με αυτό των αγκυλόσαυρων που είναι γνωστοί για την εκπληκτική θωράκισή τους. To απολίθωμα έχει μήκος που ξεπερνά τα 5 μέτρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν στην άκρη ποταμού και παρασύρθηκε από πλημμύρα  με αποτέλεσμα να καταλήξει στη θάλασσα και σταδιακά να βυθιστεί. Εκεί, τα ορυκτά γρήγορα διαπέρασαν το δέρμα και την πανοπλία και άρχισαν να λειτουργούν σαν συντηρητικό που διατήρησαν το σώμα στην άψογη αυτή κατάσταση.

Πηγή:
Φωτογραφίες - Robert Clark/National Geographic
lifo.gr