Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

15 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν το 1999 στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία

Μια διεθνής νομική ομάδα ετοιμάζει μια δίκη εναντίον του ΝΑΤΟ σχετικά με τη φερόμενη χρήση της συμμαχίας πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία. Αυτά φέρεται ότι προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ετών.
«Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 χρησιμοποίησε μεταξύ 10 και 15 τόνων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε ο Srdjan Aleksic, σέρβος δικηγόρος που διευθύνει τη νομική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει δικηγόρους από την ΕΕ, τη Ρωσία, Ινδία.


«Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του γεγονότος αυτού κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα παιδί κάθε μέρα», ισχυρίστηκε.
Το γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι έχει επίγνωση των ισχυρισμών της Σερβίας, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια.
Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Σερβία αποφάσισε να μηνύσει το ΝΑΤΟ 19 χρόνια μετά τις επιθέσεις, ο δικηγόρος είπε «λαμβάνοντας υπόψη τις τρομακτικές συνέπειες για τον πληθυσμό μας … ποτέ δεν είναι αργά να μηνύσουμε κάποιον που έχει προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, Βομβάρδισε τη Σερβία με πυρηνικό όπλο, και πιο συγκεκρημένα  απεμπλουτισμένο ουράνιο. »

Ο σερβός δικηγόρος λέει ότι 19 χώρες που ήταν μέλη του ΝΑΤΟ τότε έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση για «τις οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες … σε όλους τους πολίτες που πέθαναν ή αρρώστησαν ως  αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ».
«Αναμένουμε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να παρέχουν θεραπεία στους πολίτες μας που πάσχουν από καρκίνο», δήλωσε ο Αλεξίκ, προσθέτοντας ότι το μπλοκ «πρέπει επίσης να παρέχουν την απαραίτητη τεχνολογία και εξοπλισμό για να απομακρύνει όλα τα ίχνη του απεμπλουτισμένου ουρανίου» από τη Σερβία.
«Η χρήση απαγορευμένων όπλων» από την αμερικανική στρατιωτική συμμαχία στα Βαλκάνια «ήταν παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων και κανόνων που προστατεύουν τους ανθρώπους» από τέτοια όπλα, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης απεμπλουτισμένο ουράνιο Το Ιράκ το 1991.
Στην έκθεση του 2000 για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη χρήση των πυρομαχικών τόσο στο Ιράκ όσο και στα Βαλκάνια.
«Στο Ιράκ, περίπου 300 μετρικοί τόνοι πυρομαχικών DU [απεμπλουτισμένου ουρανίου] πυροδοτήθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα. Πρόσφατα, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη χρήση πυρομαχικών DU στα πεδία μάχης του Κοσσυφοπεδίου, όπου χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10 μετρικοί τόνοι DU» .
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία παραδέχθηκε επίσης ότι «υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων». Ωστόσο, το δικαστήριο του ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι «δεν υπάρχει ειδική απαγόρευση της Συνθήκης για τη χρήση βλημάτων DU».
Αναφερόμενος στις συνέπειες της χρήσης αυτών των πυρομαχικών για τους πολίτες και το περιβάλλον, μια έκθεση του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «κοντά στο σημείο επίδρασης των πυρομαχικών DU δεν αποκλείεται ότι τα άτομα που αγνοούν τη μόλυνση … θα μπορούσαν να έχουν απορροφήσει Δόσεις ακτινοβολίας ή / και θα μπορούσαν να έχουν ενσωματώσει ποσότητες απεμπλουτισμένου ουρανίου που υπερβαίνουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια. »
Τον Μάιο, το Balkan Insight ανέφερε ότι περίπου 50 άτομα από τη Σερβική πόλη Νις, που πάσχουν από καρκίνο και έχουν «σχετική ιατρική τεκμηρίωση», ζήτησαν από τη νομική ομάδα 26 δικηγόρων και καθηγητών να τους εκπροσωπήσουν στην υπόθεση κατά του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ προκάλεσε αεροπορικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία τον Μάρτιο του 1999, παρεμβαίνοντας στη σύγκρουση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών. Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ του τοπικού πληθυσμού έγιναν βίαιες, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποφάσισε να απαντήσει σε αυτό που είπε ότι ήταν εθνοκάθαρση του μουσουλμανικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χωρίς εντολή του ΟΗΕ, ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στη Σερβία διήρκεσε τρεις μήνες, έχοντας ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους πολιτών.






Πηγή:
rt.com
grothia.gr