Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ο Πόντιος Χρήστος Ταχτσίδης έκανε την πρώτη μεταμόσχευση βιονικού ματιού στη Ρωσία

(Φωτ.: TASS)
Ένα εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας, και μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Επιστημών, βρίσκεται πίσω από ένα ιατρικό επίτευγμα, το οποίο έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Ο δρ Οφθαλμολογίας Χρήστος Ταχτσίδης ήταν ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση βιονικού ματιού στη Ρωσία.
Ο Χρήστος Ταχτσίδης είναι Πόντιος με απώτερη καταγωγή από την Τραπεζούντα, και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στον Γκριγκόρι Ουλιάνοφ από το Τσελιάμπινσκ, και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβόρτσοβα o ασθενής πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης, και σημειώνει εξαιρετική πρόοδο. Ο 58χρονος που έχασε την όρασή του πριν από περίπου 20 χρόνια σήμερα μπορεί να διακρίνει ακτίνες φωτός και να έχει αδρές εικόνες των αντικειμένων. «Άλλοι ασθενείς το πετυχαίνουν μετά από δύο με τρεις μήνες αποκατάστασης», υπογράμμισε η υπουργός.
Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το TASS, υπάρχουν μόλις 41 άνθρωποι με το συγκεκριμένο βιονικό μάτι, το Argus II: Το εμφύτευμα του αμφιβληστροειδούς που αποτελείται από 60 ηλεκτρόδια είναι ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνει γυαλιά με μικροσκοπική κάμερα, μονάδα επεξεργασίας βίντεο και ηλεκτρικό διεγέρτη. Η επέμβαση στον 58χρονο έγινε δωρεάν, στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών.

(Φωτ.: TASS)

Ο Χρήστος Ταχτσίδης μιλώντας στο medportal.ru εξήγησε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν το εάν ένα νοσοκομείο μπορεί να φέρει σε πέρας τη μεταμόσχευση, και τόνισε ότι πάνω απ’ όλα είναι ο εξοπλισμός αλλά και οι υψηλών προδιαγραφών υποδομές και οι καταρτισμένοι επιστήμονες. «Από επιστημονικής άποψης η μεταμόσχευση που έγινε αποτελεί ένα μικρό βήμα στο δρόμο της αποκάλυψης του τρόπου που λειτουργεί το οπτικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.
Ταχτσίδης: Η όραση είναι ένα μεγάλο μυστήριο της φύσης.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ταχτσίδη το 1986 η εμφύτευση τεχνητού φακού ήταν σενάριο φαντασίας, «αλλά φτάσαμε το 2009 να πανηγυρίσουμε 5 εκατ. εγχειρήσεις σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο». Στην ερώτηση τι χρειάζεται ώστε και οι μεταμοσχεύσεις βιονικών ματιών να έχουν επιτυχία, ο δρ Οφθαλμολογίας απάντησε: «Άνθρωποι. Πάνω από όλα ένας ηγέτης ικανός να συγκεντρώσει γύρω του ζηλωτές του εγχειρήματος, νέους δυναμικούς επιστήμονες, λίγα χρήματα και πολλή φιλοδοξία».




Πηγή:
pontos-news.gr