Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Καταστροφές με ψεκασμό σε αρχαία αντικείμενα στο Μουσείο της Βεργίνας από Αφρικανή! - Σχέδιο ισλαμιστών;

Καταστροφές αρχαίων αντικειμένων με ψεκασμό έλαβαν χώρα στο Μουσείο των Βασιλικών Tάφων της Βεργίνας από …μια Αφρικανή επισκέπτρια δημιουργώντας βάσιμες υποψίες στην ΕΛΑΣ ότι μπορεί να πρόκειται για ισλαμιστικό σχέδιο καταστροφής της Ιστορίας ακριβώς όπως έκανε το ISIS σε Συρία και Ιράκ
Οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να την εντοπίσουν σε όλη την επικράτεια και να ανακαλύψουν τα κίνητρα της.
Το ανατριχιαστικό αυτό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της 10ης Μαίου 2017.


Τοτε μία γυναίκα της οποίας η ηλικίας υπολογίζεται ανω των 60 ετών με χαρακτηριστικά αφροαμερικανικά ή κρεολικά με εθνικ αμφίεση και φορώντας τουρμπάνι , κελεμπία κλπ εισήλθε στον χώρο του Μουσείου των Βασλικών Ταφων των Αιγών στην Βεργίνα κρατώντας ένα μικρό ψεκαστήρα που δεν έγινε αντιληπτός από τους υπαλλήλους-φρουρούς του χώρου.
Σύμφωνα με αναφορές η επισκέπτρια ψέκασε με άχρωμο κι ελαιώδες υλικό τις πώρινες βάσεις περισσοτέρων από 10 επιτύμβιων στηλών , δημιουργώντας μεγάλους «λεκέδες» στα αρχαία αντικείμενα. Ακόμη ψέκασε με το ίδιο ελαιώδες υγρό μεγάλο αριθμό ενημερωτικών επιγραφών και φωτογραφιών του χώρου. 
Όταν οι υπεύθυνοι του μουσείου στην Βεργίνα κι η ΕΛΑΣ εντόπισαν τις αλλοιώσεις από τις ψεκασμένες επιτύμβιες στήλες αναζήτησαν το υλικό από τις κάμερες . Κι έτσι οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ανεκάλυψαν ποια προξένησε τις φθορές στα αρχαία αντικείμενα
Επιχείρησαν να αντλήσουν στοιχεία για προγενέστερες και μεταγενέστερες κινήσεις της , αν συμμετείχε σε κάποιο τουριστικό «γκρουπ». Υπάρχει φόβος ότι μπορεί να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και σε άλλα ελληνικά μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους και το κυριότερο να αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου εναντίον των ιστορικών μνημείων της χώρας.
Το ISIS σε Συρία και Ιράκ προξένησε ανυπολόγιστες καταστροφές στην παγκόσμια Ιστορία καταστρέφοντας αρχαιολογικούς χώρους του ασσυριακού και του βαβυλωνιακού πολιτισμού, όπως και την ελληνιστική Παλμύρα.
Κατέστρεψαν δε και θρησκευτικά μνημεία όπως αρχαίες εκκλησίες και σιιτικά τζαμιά.

Ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
«Καμία φθορά στα αρχαία αντικείμενα»
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τη δολιοφθορά στο Μουσείο της Βεργίνας
«Ουδεμία βλάβη προκλήθηκε σε αρχαία αντικείμενα, ενώ ο εξοπλισμός της έκθεσης καθαρίστηκε αμέσως χωρίς το ελαιώδες υλικό να αφήσει κατάλοιπα ή ίχνη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στις 10 Μαΐου στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών. Μια γυναίκα ψέκασε με άχρωμο υγρό τις λίθινες βάσεις επιτύμβιων στηλών και εποπτικό υλικό της έκθεσης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η αστυνομία ειδοποιήθηκε αμέσως, ασκήθηκε μήνυση κατ΄ αγνώστου και έκτοτε η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά την υπόθεση, ενώ παράλληλα έγιναν επιπλήξεις και συστάσεις στο προσωπικό της φύλαξης».
Η άγνωστη επισκέπτρια ψέκασε τις βάσεις 10 και πλέον επιτύμβιων στηλών, προκαλώντας μεγάλους «λεκέδες», ενώ το ίδιο συνέβη και σε μεγάλο αριθμό ενημερωτικών επιγραφών και φωτογραφιών του χώρου.
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος



Πηγή:
pronews.gr