Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Οι αρχαιολόγοι έπιασαν δουλειά στα Κοτύωρα, στο κάστρο της θεάς Κυβέλης

Τμήμα του κάστρου Κουρούλ (φωτ.: OBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı)
Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2016 έμεινε έκθαμβη με την ανακάλυψη του βάρους 200 κιλών αγάλματος της καθιστής θεάς Κυβέλης, το οποίο βρέθηκε άθικτο στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Κουρούλ, στον οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων (Ordu), στη σημερινή Τουρκία. Το εκπληκτικής ομορφιάς μαρμάρινο άγαλμα ηλικίας 2.100 ετών παρέμεινε αναλλοίωτο στην πορεία των αιώνων, μακριά από τα χέρια αρχαιοκάπηλων, μέσα σε κρύπτη στην είσοδο του κάστρου.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Κοτυώρων.
Το κάστρο Κουρούλ, που χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, μετά την ανακάλυψη του αγάλματος έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης – άλλωστε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή του Πόντου. Τον Μάρτιο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την άδεια που δόθηκε σε παρακείμενο λατομείο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους.
Το άγαλμα της θεάς Κυβέλης πάνω σε θρόνο

Μετά την ανακάλυψη του αγάλματος ο δήμαρχος Ενβέρ Γιλμάζ είχε αυξήσει τον προϋπολογισμό για ανασκαφές από τα σχεδόν 13.000 ευρώ σε 252.000 ευρώ. Οι ανασκαφικές εργασίες άρχισαν το 2010, και σύμφωνα με δημοσίευμα του haberler.com οι αρχαιολόγοι πιάνουν και πάλι τη σκαπάνη.
Ομάδα 20 αρχαιολόγων και άλλων τόσων εξειδικευμένων εργατών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, ξεκίνησαν να ανασκάπτουν την αρχαία καστρόπολη – οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 10-15 χρόνια.




Πηγή:
pontos-news.gr