Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Προετοιμαστείτε για το πιο σπάνιο κοσμικό γεγονός- Σε "συναγερμό" ΗΠΑ και Καναδάς - Γιατί οι Ναβάχο ΔΕΝ θα το παρακολουθήσουν… (2 άρθρα)

21 Αυγούστου 2017! Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα που θα συμβεί ένα σπάνιο κοσμικό γεγονός και το οποίο ήδη έχει κινητοποιήσει Αμερικανούς  και Καναδούς επιστήμονες.
Πρόκειται για την ολική  έκλειψη ηλίου που θα συμβεί τη Δευτέρα στις 21 Αυγούστου και θα έχουν την τύχη να  παρακολουθήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί και Καναδοί. Ένα σπάνιο θέαμα, που έχει να συμβεί από το 1918! Τί ακριβώς θα συμβεί;
Η  Σελήνη θα  περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που θα μετακινηθεί από το ‘Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.




Οι παρατηρητές θα βρεθούν μέσα σε πλήρες σκοτάδι στο μέσο της ημέρας επί δύο και πλέον λεπτά και θα μπορούν να δουν αστέρια και πλανήτες στον ουρανό, καθώς και το ηλιακό στέμμα, που είναι αόρατο διαφορετικά.
Σχεδόν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν εντός της στενής αυτής λωρίδας, οι οποίοι πιθανόν μαζί με εκατομμύρια άλλους και ξένους τουρίστες θα θαυμάσουν το θέαμα.
Εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ διαμένουν σε απόσταση μιας μέρας με το αυτοκίνητο από αυτόν το διάδρομο όπου η ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Κνοπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.Αν δεν δεις μια ολική έκλειψη του ηλίου είναι σαν να ζεις μια ολόκληρη ζωή χωρίς να ερωτευτείς ποτέ“, τονίζει ο επιστήμονας που έχει δει 12 εκλείψεις.




Οι ΗΠΑ θα είναι η μόνη χώρα που θα γνωρίσει την ολική έκλειψη στις 21 Αυγούστου, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για μεγάλη αμερικανική έκλειψη, αναφέρει ο Μάικ Κεντριανάκις, ένας από τους αξιωματούχους της AAS που οργανώνει την κάλυψη του γεγονότος για την εταιρία αστρονομίας.

Το θέαμα και στον Καναδά
Τυχεροί θα σταθούν και οι Καναδοί, ειδικά όσοι διαμένουν στο Βανκούβερ, οι οποίοι θα δουν την ολική έκλειψη του ήλιου  Στο Βανκούβερ,  σχεδόν ολόκληρος ο ήλιος(γύρω στο 90%)  θα σκοτεινιάσει περίπου στις 10 π.μ. Καθώς η έκλειψη κινείται προς τα ανατολικά, ο ήλιος θα πρέπει να σκιάζεται περίπου κατά 80% στη περιοχή  Regina, 75%  στο Έντμοντον,  Γουίνιπεγκ και  Τορόντο και  στο 60% με 70% στην Οτάβα και  το Μόντρεαλ και λιγότερο από 60%   στο Χάλιφαξ.

"Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την επερχόμενη έκλειψη", δήλωσε ο Randy Attwood, εκτελεστικός διευθυντής της Royal Astronomical Society του Καναδά. "Πολλοί Καναδοί θα ταξιδεύουν νότια στην πορεία προς στις ΗΠΑ"
"Ειδικοί τηλεφακοί θα είναι διαθέσιμοι για να μπορούν οι χρήστες να βλέπουν με ασφάλεια τις μερικές φάσεις", πρόσθεσε.  Κοιτάζοντας άμεσα στον ήλιο είναι πάντα μια κακή ιδέα, ακόμα και αν είναι εν μέρει σκοτεινή, γι 'αυτό, όσοι βλέπουν την έκλειψη, ενθαρρύνονται να φορούν προστατευτικά γυαλιά (όχι μόνο γυαλιά ηλίου) για να αποφύγουν τραυματισμό στα μάτια τους.



Σε αναμονή η  NASA
Οι θεατές σε όλο τον κόσμο  και οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβαση σε πολλές φωτογραφίες που θα ληφθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκλειψη από 11 αεροπλάνα, εκ των οποίων 3 της NASA, της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, περισσότερα από 50 στρατοσφαιρικά μπαλόνια, δορυφόρους και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που καθένας θα φωτογραφίζει από διαφορετικές γωνίες.

Η τηλεόραση της NASA θα αναμεταδώσει απευθείας τις εικόνες της έκλειψης καθώς και τις διάφορες δραστηριότητες στους εθνικούς δρυμούς, σε βιβλιοθήκες, στάδια, μουσεία και εκδηλώσεις σε σχέση με την έκλειψη.
Πολλοί επιστήμονες θα αδράξουν τη σπάνια ευκαιρία για να κάνουν παρατηρήσεις για τον ήλιο και την επίδραση της σκιάς της σελήνης στο κλίμα της γης. Οι αστρονόμοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο για τα μάτια, ο ήλιος να είναι ορατός χωρίς ειδικά γυαλιά κατά τη διάρκεια της μερικής έκλειψης.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ζεύγη γυαλιών “ειδικών για την έκλειψη” διαμένονται δωρεάν στις ΗΠΑ στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Να σημειωθεί ότι μια ακόμη ολική έκλειψη ηλίου θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν και η επόμενη, από τη μια ακτή στην άλλη, από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα, στις 12 Αυγούστου 2045.



Πηγή:
greekpost.ca



Γιατί οι Ναβάχο λένε ότι ΔΕΝ θα παρακολουθήσουν την έκλειψη ηλίου

Την ώρα που έχει πιάσει φρενίτιδα τους Αμερικάνους με την επερχόμενη ολική έκλειψη στις 21 Αυγούστου που θα είναι πλήρως ορατή σε αρκετές πολιτείες, κι εξοπλίζονται για να την παρακολουθήσουν ακολουθώντας τις οδηγίες ασφάλειας της NASA, οι Ναβάχο δηλώνουν ότι δεν θα την κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό όσο διαρκεί.
Οι Αμερικάνοι Ιθαγενείς Ναβάχο είναι η δεύτερη σε μέγεθος φυλή Ινδιάνων στην Αμερική μετά τους Τσιρόκι.

Παρόλο που η έκλειψη θα είναι σε πλήρη θέα πάνω από το έθνος Ναβάχο στην Αριζόνα, τα παραδοσιακά μέλη της φυλής δεν θα κοιτάξουν ψηλά ενόσω συμβαίνει.
Η λέξη για την έκλειψη στη γλώσσα των Ναβάχο είναι "τρώγοντας τον ήλιο". Στην παράδοση των Ναβάχο πιστεύεται ότι ο ήλιος πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης και ότι είναι ένα οικείο γεγονός μεταξύ της Γης, του Ήλιου και της Σελήνης.

​Οι άνθρωποι, λένε, πρέπει να παραμείνουν στο εσωτερικό και να παραμείνουν αδιάφοροι κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου. Δεν υπάρχει φαγητό, πόσιμο, ύπνος, ύφανση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Για τους Angelenos που θέλουν να το δουν, το Παρατηρητήριο Griffith στο Λος Άντζελες και το Caltech στην Pasadena θα φιλοξενήσουν προβολές της ηλιακής έκλειψης το απόγευμα της Κυριακής.

«Το φεγγάρι και ο ήλιος είναι ιερά με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν και δεν πρέπει να βλέπεις το φεγγάρι ή να το κοιτάζεις το για μεγάλο χρονικό διάστημα, «επηρεάζει το μυαλό σου και το σώμα σου. Ειδικά για μια γυναίκα που κουβαλάει μωρό. Διότι όταν υπάρχει μια έκλειψη, είτε σεληνιακή είτε ηλιακή, αυτή είναι μια ιερή περίοδος όπου ο ήλιος, το φεγγάρι και η γη είναι κάπως σαν να βρίσκονται σε οικειότητα όταν ευθυγραμμίζονται. Είναι τόσο ιερό πράγμα αυτό που συμβαίνει στον ουρανό, που δεν πρέπει να κοιτάμε".

Όπως αναφέρει το whitewolfpack.com, εάν μια έγκυος κοιτάζει μια έκλειψη οποιουδήποτε είδους, είτε είναι ηλιακή είτε σεληνιακή, μπορεί να «επηρεάσει το μυαλό της ή και στο μέλλον να επηρεάσει την υγεία του μωρού», είπε ο Begay και πρέπει μετά να γίνει ειδική τελετή, για να τους απαλλάξει από την επιρροή. Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, "κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί - πρέπει να δείξουν ευλάβεια και δεν τρώνε, δεν πίνουν νερό, πηγαίνουν απλώς στο σπίτι μέχρι να περάσει", δήλωσε ο Begay. "Και τότε δείχνουν σεβασμό για το φεγγάρι και τον ήλιο."

Μπορεί στο μυαλό του μέσου δυτικού "μορφωμένου" ανθρώπου όλα αυτά να μοιάζουν ξεπερασμένα και δεισιδαιμονίες, αλλά μελέτες δείχνουν ότι όντως η ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια των εκλείψεων έχει άμεση επίδραση στη φύση και κατ' επέκταση και στον άνθρωπο ο οποίος είναι μέρος της, ειδικά στο θέμα των ορμονών. Κάτι ξέρουν οι σοφοί Ινδιάνοι...



Πηγή: