Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΟΥΤΙΝ… ΔΑΓΚΩΤΟ!

Νέα έρευνα του Pew Research Center φέρνει στο φως παγκόσμια δυσμένεια κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ίδια ώρα που τέσσερις χώρες, εμπιστεύονται απόλυτα τον Ρώσο Πρόεδρο. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Προφανώς και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι «στοχευμένα» και ενταγμένα στο γενικότερο πλαίσιο δαιμονοποίησης της Ρωσίας και του ηγέτη της, ωστόσο, κάποια μεμονωμένα στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.


Ένας παγκόσμιος μέσος όρος περίπου ενός στα τέσσερα (26%) δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο Πρόεδρο. Ωστόσο, οι αμφιβολίες σχετικά με τον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής από τον Πούτιν, δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις αντιλήψεις της Ρωσίας ως κινδύνου για την ασφάλεια.



Ανάμεσα σε 37 χώρες, ένας μέσος όρος 31% περιγράφει τη δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας ως σοβαρή απειλή για τη χώρα τους – όμοια με το μέσο ποσοστό που λέει το ίδιο για την Κίνα και παρόμοιο με το μέσο μερίδιο (35%) που βλέπει την εξουσία και την επιρροή της Αμερικής ως μια μεγάλη απειλή.
Οι κριτικές απόψεις για τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ οι γνώμες είναι πιο μπερδεμένες στην Ασία-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.



Σε μόνο τρεις χώρες που ερωτήθηκαν, οι πλειοψηφίες εξέφρασε θετική γνώμη για τη Ρωσία: Βιετνάμ (83%), Ελλάδα (64%) και Φιλιππίνες (55%).
Οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα σκληροί στην εκτίμησή τους για τον Πούτιν, με μέσο όρο στην Ευρώπη το 78% να εκφράζει την έλλειψη εμπιστοσύνης στον ηγέτη.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, λίγοι είναι σίγουροι για την παγκόσμια ηγεσία του Πούτιν, με αυτούς που αντιπαθούν τον Πούτιν να είναι τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που τον συμπαθούν.
Σε τέσσερις χώρες (Βιετνάμ 79%, Φιλιππίνες 54%, Τανζανία 51% και Ελλάδα 50%), οι μισοί ή και περισσότεροι, είναι θετικοί στις διεθνείς επιδόσεις του Πούτιν.
Αν και ο Πούτιν και η Ρωσία λαμβάνουν χαμηλές βαθμολογίες σε ολόκληρο τον κόσμο, λίγοι βλέπουν τη ρωσική εξουσία και επιρροή ως σημαντική απειλή για το έθνος τους.
Η Ρωσία θεωρείται πολύ λιγότερο απειλητική από άλλα θέματα, όπως το Ισλαμικό κράτος (ISIS) και η κλιματική αλλαγή σε κάθε έθνος που ερευνήθηκε, εκτός από την Πολωνία και την Ιορδανία.



Ο παγκόσμιος μέσος όρος των 31% αναφέρει ότι η ρωσική εξουσία αποτελεί σοβαρή απειλή για το έθνος τους, σε σύγκριση με το 62% για το ISIS, το 61% για την κλιματική αλλαγή και το 51% για τις κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες και για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, μεταξύ των οκτώ απειλών που εξετάστηκαν, η εξουσία και η επιρροή της Ρωσίας… ισοβαθμούν με την ισχύ της Κίνας στην τελευταία θέση (μέσος όρος 31%).

Πούτιν Vs Τραμπ
Αν και η εμπιστοσύνη στον χειρισμό των εξωτερικών υποθέσεων του Πούτιν είναι γενικά χαμηλή, σε πολλές χώρες είναι πιο αξιόπιστη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.



Η εμπιστοσύνη στον Πούτιν ξεπερνά δραματικά αυτήν στον Πούτιν στην Ελλάδα και τον Λίβανο (+31 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χώρα) και το Βιετνάμ (+21 μονάδες).
Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη στον Putin υστερεί σημαντικά από την εμπιστοσύνη στο Trump στο Ισραήλ (-28 μονάδες), τη Νιγηρία, την Πολωνία (-19 μονάδες) και την Κένυα (-18 μονάδες).

Όσον αφορά τις διμερείς απόψεις, οι Αμερικανοί είναι λιγότερο σίγουροι για τον Πούτιν από ό, τι οι Ρώσοι είναι για τον Trump:
Μόνο το 23% του αμερικανικού κοινού έχει εμπιστοσύνη στον Πούτιν στην παγκόσμια σκηνή, ενώ το 53% των Ρώσων έχει εμπιστοσύνη στο Trump.





Πηγή:
hellasforce.com