Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο ναος του Ποσειδωνα

Διάσπαρτο από αρχαιότητες, λαξεμένο από τη φύση και τους καιρούς, το Ακροταίναρον περιμένει τους επισκέπτες του για να τους αποκαλύψει τα αρχαία ιστορικά μονοπάτια του.


Εκεί που λατρευόταν ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας και που οι τιμητές του τού έδωσαν διάφορα προσωνύμια· ο επί Ταινάρω, Ταινάριος, Ασφάλειος, Γαιηόχος και Πόντιος. Έτσι θα τον συναντήσετε στα αρχαία ιστορικά κείμενα. Άλλωστε, ο Ποσειδώνας δεν προστάτευε μόνο τους ναυτικούς. Ήταν αυτός που προκαλούσε τρικυμίες, αλλά και σεισμούς, και παράλληλα μπορούσε να ηρεμεί τη θάλασσα και να σταθεροποιεί τη γη.
Σ’ αυτό το μέρος και με περίβλεπτη θέση από στεριά και θάλασσα διάλεξαν και έχτισαν οι αρχαίοι Έλληνες το ναό του για να τιμήσουν τον θεό τους.



Το ιερό άδυτο του Ποσειδώνα ήταν χτισμένο σε μια σπηλιά. Η λαξευμένη στον βράχο διαδρομή προς το εσωτερικό του ναού προετοίμαζε αυτόν που ήθελε να μπει στο ψυχοπομπείο. Λειτουργούσε και ως νεκρομαντείο και υπνομαντείο. Η σπηλιά που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού συνέδεε τον Κάτω με τον Επάνω Κόσμο. Εκεί πιστευόταν ότι βρίσκονταν οι Πύλες του Άδη, που τις φρουρούσε ο τερατώδης και τρομερός τρικέφαλος και χαλκόφωνος σκύλος Κέρβερος. Ο ναός καθιερώθηκε και ως χώρος ασύλου για τους κυνηγημένους που κατέφευγαν εκεί για προστασία.



Ο μύθος λέει ότι ένα δελφίνι έσωσε τον Ποσειδώνα από πνιγμό και τον μετέφερε σώο στο ναό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο. Έτσι, στην είσοδό του βρισκόταν ένα ορειχάλκινο άγαλμα του κιθαρωδού Αρίωνα (ή Ωρίωνα) καθισμένο σε ένα δελφίνι και μια μικρή πηγή, που όποιος κοιτούσε μέσα της έβλεπε θάλασσες και πλοία.
Στον ιερό τόπο σήμερα θα δείτε και το εκκλησάκι του Ασωμάτου. H πρώτη εντύπωση είναι ότι ο αρχαίος ναός κατείχε ακριβώς τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας. H έρευνα πάντως σήμερα θεωρεί ότι δεν είναι πιθανή η εκδοχή. Ο ναός του Ποσειδώνα, μάλλον βρισκόταν λίγο πιο πέρα από το εκκλησάκι του Ασωμάτου, για την οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τον ναό.




Παρά το γεγονός ότι τα οικοδομικά υλικά του ναού του Ποσειδώνα έχουν εξαφανιστεί, τα λαξεύματα στον βράχο αναβιώνουν τον τρόπο που θεμελιώθηκε ο ναός και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα αρχαία μυστικά μονοπάτια του.




Πηγή:
tainaron-blue.com