Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Χαστούκι απο Νομπελίστες οικονομολόγους στη Γερμανία

Μόνιμη σταθερότητα στην ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ευρώπη ξεπεράσει τις αμαρτίες του παρελθόντος και επανεφευρεθεί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν νομπελίστες οικονομολόγοι που μίλησαν στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», με αφορμή συνέδριο το οποίο έγινε στο Λίνταου της Γερμανίας. Μάλιστα οι κορυφαίοι επιστήμονες δεν δίστασαν να εκφράσουν την άποψη ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραχωρήσει εξουσίες ή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη!

Ο Ρότζερ Μάιερσον, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών για το έτος 2007, υποστήριξε: «Ολοι από κοινού επέτρεψαν την υπερχρέωση στην Ευρώπη και τώρα πρέπει από κοινού να αναλάβουν την ευθύνη». Τόνισε μάλιστα: «Μόνο με μια συντονισμένη δράση ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να σωθεί το ευρώ. Και αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν η Γερμανία υπερβεί τον εαυτό της».


«Τίποτα»

Τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, με Νόμπελ Οικονομικών 2010, ο οποίος την επέκρινε ότι έχει εν τοις πράγμασι αναλάβει την εξουσία στην Ευρώπη: «Χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας δεν γίνεται στην πράξη τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Μίρλες, με Νόμπελ Οικονομικών 1996, βλέπει το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης στις άκαμπτες δομές του κοινού νομίσματος. Βλέπει μάλιστα τη λύση στην έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, θα είχε τεράστιο και μη προβλέψιμο κόστος, παραδέχτηκε ο νομπελίστας.





Πηγή: