Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Συγκινητική κίνηση των Κινέζων για την Ελληνική Γλώσσα

Στην Ελλάδα επιχειρείται υποβάθμιση της διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, ενώ έχει ακουστεί ακόμα και κατάργηση των φωνηέντων, προκειμένου να… απλοποιηθεί η γλώσσα μας, δηλαδή να «βεβηλωθεί» ακόμα περισσότερο, αν την συγκρίνουμε με την αρχαία της μορφή!
Ωστόσο, στο εξωτερικό διψούν για την Ελληνική και βραβεύουν όσους συμβάλλουν στην εκμάθησή της!
Έτσι, ο Δήμος της Σαγκάης της Κίνας, ενός κράτους μα βαθιές ρίζες πολιτισμού, θα βραβεύσει με μια «Ασημένια Μανόλια» την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία από το 2014 διδάσκει ελληνικά σε Κινέζους φοιτητές.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για την υποψήφια διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Ράνια Καταβούτα, η οποία θα παραλάβει το βραβείο της σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, στη Σαγκάη.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι μέσα από το έργο τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης της Σαγκάης και στην καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της χώρας προέλευσής τους.



Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας που έχει συνάψει, από το 2013, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Shanghai International Studies University (Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης), η κ. Καταβούτα μετέβη, τον Σεπτέμβριο του 2014, στη Σαγκάη, προκειμένου να διδάξει ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση η διδασκαλία ελληνικών σε Κινέζους φοιτητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για την αρχαία ιστορία και μυθολογία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καταβούτα.
Όσο για το τι τους δυσκολεύει στην εκμάθηση των ελληνικών, η κ. Καταβούτα τονίζει ότι είναι κυρίως κάποιοι ήχοι στην προφορά και το ...ρο! Δεν έχουν "ρ" στη γλώσσα τους και το προφέρουν ως "λ", λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η κ. Καταβούτα προτάθηκε ως υποψήφια από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. «Κριτήριο για την υποψηφιότητά μου», εξηγεί η ίδια, «στάθηκε τόσο η διδασκαλία μου όσο και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τον ελληνικό και κινεζικό πολιτισμό».
«Ενδεικτικά», συνεχίζει, «διοργάνωσα λογοτεχνική ομάδα με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου από διάφορες χώρες, έδωσα διαλέξεις στους φοιτητές και διοργάνωσα βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό».
Οι Κινέζοι λοιπόν ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό, την ώρα που Ελλαδίτες δεν γνωρίζουν τα βασικά:


Του Κίμωνα Χαραλάμπους



Πηγή:
el.gr