Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μυστική Λειτουργία του «Πνεύματος» - Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης | Από τις Φρυκτωρίες (Βίντεο)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο: Αριστοτέλους «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ». Τι εννοεί ο Αριστοτέλης με την λέξη «πνεύμα»; Τίτλος εκπομπής : Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ». με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, στα Αναφιώτικα της Πλάκας.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ «ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ»
Τα «Μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που έχουμε κληρονομήσει από τον μεγάλο μας Φιλόσοφο, χωρίς ωστόσο να του δώσουμε την απαραίτητη προσοχή που θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό σύγγραμμα που αναφέρεται στην αποκάλυψη άκρως προχωρημένων θεμάτων, όπως είναι τα πρώτα αίτια βάσει των οποίων εμφανίστηκε η ζωή, η γέννηση και ο θάνατος των άστρων, οι κινήσεις των πλανητών, ο ρόλος που παίζουν οι κομήτες στην δημιουργία της ζωής, όπως και η ανάλυση των αποτελεσμάτων για κάθε μετεωρολογικό φαινόμενο που επηρεάζει την ζωή των ανθρώπων. Προκειμένου να δώσει μία όσο τον δυνατόν περισσότερη ολοκληρωμένη εικόνα, ως προς τον τρόπο που εκδηλώνεται η ζωή στον πλανήτη μας, ο Αριστοτέλης αισθάνεται την υποχρέωση να αναφερθεί και στο θέμα της προϊστορίας, αφιερώνοντας σε αυτό τα δύο τελευταία κεφάλαια του πρώτου από τα τέσσερα συνολικά βιβλία που συγκροτούν αυτό το τόσο σπουδαίο σύγγραμμα. Επειδή το τελευταίο που θα περίμενε να βρει ένας αναγνώστης μέσα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μετεωρολογικά» είναι αναφορές σε θέματα προϊστορίας, οι πληροφορίες που αναφέρονται έχουν περιέλθει σε δεύτερη μοίρα και σπανίως έχουν σχολιαστεί περαιτέρω, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ
Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν». Σπούδασε στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.


Οι αναδημοσιεύσεις των ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ (fryktories.net) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας και μπορείτε να τις βρείτε συσσωρευμένες στην καρτέλα "ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΣΗ" - "ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ"

Πηγή:
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ