Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το μήνυμα είναι ένα και παραμένει το ίδιο: "Εμβολιαστείτε, κάνει...καλό!"

Έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση για τα εμβόλια στη χώρα μας, αφού μετά το "δέλεαρ" της ιλαρά, η ιατρική κοινότητα προειδοποιεί τώρα και για την εποχιακή γρίπη, καλώντας όλες τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν!
Όπως πάντα για το...καλό μας.


Διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Το ανώτατο ποσοστό ανοσιακής κάλυψης που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο της γρίπης είναι 70%. Το ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% κάλυψη οφείλεται στο ότι ο ιός της γρίπης έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται.
Ωστόσο, ο ετησίως επαναλαμβανόμενος αντιγριπικός εμβολιασμός αυξάνει την ανοσιακή κάλυψη του οργανισμού, ώστε ακόμη κι αν κάποιος προσβληθεί από γρίπη θα νοσήσει ηπιότερα. Τα παραπάνω επισημαίνει η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελήτρια Α' στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Αθηνά Πυρπασοπούλου, με αφορμή την ομιλία της με τίτλο «Γρίπη: Θεωρίες συνωμοσίας και αλήθειες για τη νόσο και τον εμβολιασμό» στο 17ο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Όπως αναφέρει η κ. Πυρπασοπούλου, η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Προκαλεί επιδημίες κάθε έτος με 250.000-500.000 θανάτους ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατ' εκτίμηση νοσεί 3%-5% του πληθυσμού κάθε χρόνο, αναμένονται περίπου 40.000 θάνατοι ανά έτος. Ο ισχυρισμός ότι η γρίπη δεν μπορεί να προληφθεί, αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους καθώς ασπίδα προστασίας ενάντια στη νόσο αποτελεί ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός.
«Το ποσοστό προφύλαξης επηρεάζεται από το επικρατών στέλεχος του ιού ανά εποχή και σε συνάρτηση με την ηλικία και την ανοσιακή κατάσταση του οργανισμού κυμαίνεται από 40%-60%. Εξαρτάται από την περίοδο, εξαρτάται από τα στελέχη που κυκλοφορούν. Π.χ., πέρσι, με τα στελέχη που απομονώθηκαν, τα εμβόλια δεν κάλυπταν πολύ καλά ως προς το στέλεχος του ιού Β και είχε μια αντιγονική παρέκκλιση και ως προς τον Α. Θεωρείται ότι αυτό είναι συνήθως το ποσοστό κάλυψης και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%. Εξαρτάται από το αν κάποιος έχει κάνει εμβολιασμούς παλιότερα, διότι και αυτό μπορεί να δώσει ενός βαθμού ανοσία στον οργανισμό. Αυτός που επαναλαμβάνει τον εμβολιασμό κάθε χρόνο είναι καλύτερα καλυμμένος από αυτόν που έχει εμβολιαστεί μία-δύο φορές.
Έχει ανοσοποιηθεί για περισσότερα στελέχη. Ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός αυξάνει την ανοσιακή κάλυψη του οργανισμού. Από την επιδημιολογική ανάλυση των περιστατικών που νοσηλεύονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσούν βαριά κάθε έτος είναι ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν βλέπουμε εκεί ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή που εμβολιάστηκαν και νόσησαν. Ακόμη κι αν το εμβόλιο δεν προσφέρει 100% κάλυψη, ο εμβολιασμένος νοσεί πιο ήπια, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειονότητα η ανάγκη για νοσηλεία» εξηγεί η κ. Πυρπασοπούλου.
Σύμφωνα με την ίδια, το επιχείρημα ότι «δεν χρειάζομαι εμβολιασμό, γιατί δεν έχω νοσήσει ποτέ ακούγεται το ίδιο παράλογο με το δεν φοράω ζώνη στην οδήγηση, γιατί δεν έχω τρακάρει ποτέ».




Πηγή:
el.gr