Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΥΑΔΕΣ - Οι αδελφές Νύμφες, που έφερναν τη βροχή μετά το τέλος του καλοκαιριού..

Στην ελληνική μυθολογία οι Υάδες, λέξη που σημαίνει "οι της βροχής", ήταν αδελφές Νύμφες, που έφερναν τη βροχή μετά το τέλος του καλοκαιριού..

Οι Υάδες (Hyades) στην αστρονομία είναι ένα ανοικτό αστρικό σμήνος στον αστερισμό του Ταύρου. Οι φωτεινότεροι αστέρες του σχηματίζουν ένα σχήμα "Λ" στον ουρανό, μαζί με τον ερυθρό γίγαντα Αλντεμπαράν.

Τα ονόματα τους είναι Φάολα, Αμβροσία, Ευδώρα, Κορωνίς και Πολυξώ και προστίθενται η Θυώνη και η Προδίκη, κόρες του Ύαντα από την Αίθρα. Κάποιες παραδόσεις λένε ότι ήταν οι Νυσιάδες Νύμφες, τροφοί του θεού Διονύσου και ο Δίας από ευγνωμοσύνη τις μεταμόρφωσε στον ομώνυμο αστερισμό.
Οι Υάδες ήταν κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης ενώ ο Υγίνος στο "Περί Αστρονομίας" δίνει και την πιθανότητα να ήταν κόρες του Ύαντα και της Βοιωτίας. Στην επικρατέστερη εκδοχή πάντως, ο Ύας ήταν αδελφός τους. Οι Υάδες μαζί με τις 7 Πλειάδες αποτελούν τις 14 Ατλαντίδες, αλλιώς γνωστές ως Δωδωνίδες, καθώς ήταν νύφες της Δωδώνης που δόθηκε ο θεός Διόνυσος σε αυτές ως βρέφος για να τον μεγαλώσουν, μετ' εμπιστοσύνης του Διός.
Μετά τον θάνατο του Ύαντα σε κυνηγετικό δυστύχημα, οι Υάδες άρχισαν να κλαίνε από τη λύπη τους ασταμάτητα (μια μυθολογική αιτιολόγηση για το "κλάμα" της βροχής). Τότε οι θεοί τις λυπήθηκαν και τις μεταμόρφωσαν σε αστέρια. Άλλη εκδοχή είναι ότι έγιναν αστέρια από τον Δία σε ανταμοιβή για το έργο τους να αναθρέψουν έναν Θεό. Και πραγματικά, η εμφάνιση του σμήνους αυτού πριν την αυγή (την εώα επιτολή τους) προμήνυε κάθε χρόνο το τέλος του ξερού καλοκαιριού και τις πρώτες βροχές για τις μεσογειακές χώρες.
Τα Επτάνησα καλούνται Υάδες λόγω του αστερισμού που βρίσκεται πάνω από τη νοητή γραμμή που χαράζουν..


Οι μύθοι παραδίδουν ότι Νύμφες παρίστανται στη γέννηση του Διόνυσου και ότι ο Ερμής παραδίδει στις κουροτρόφους Νύμφες της κισσοστεφανωμένης Νύσσας τον Διόνυσο.

Πηγή:
Nicos Kastanias
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ