Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Περσείδες. Η φαντασμαγορική βροχή του καλοκαιριού από πεφταστέρια - Τάκης Θεοδοσίου | Από τις Φρυκτωρίες (Βίντεο)

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία του κου ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, μέλους Δ.Σ. του IMCA, μέλους της Meteoritical Society και συντονιστού της Παγκόσμιας Ημέρας Αστεροειδών για την Ελλάδα, με θέμα: "ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ. Η ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΒΡΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΑΠΟ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ". Μία ομιλία με αφορμή την αστρονομική παρατήρηση των υπολειμμάτων της τροχιάς του κομήτη Swift –Tuttle, δηλαδή των διαττόντων αστέρων της "βροχής των Περσείδων". Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 12 Αυγούστου 2017, στην Ερέτρια Ευβοίας. Η αστρονομική παρατήρηση των διαττόντων αστέρων των Περσείδων έγινε με τηλεσκόπια, την νύχτα μεταξύ της 12ης και 13ης Αυγούστου 2017, στο ύψωμα του Αγίου Ιωάννη, λίγο έξω από την Ερέτρια.


Περίληψη ομιλίας 
"Περσείδες. Η φαντασμαγορική βροχή του καλοκαιριού από πεφταστέρια" 
Κάθε Αύγουστο η τροχιά του πλανήτη μας περνάει μέσα από τα υπολείμματα της ουράς του κομήτη Swift –Tuttle, ο όποιος είναι υπεύθυνος για την βροχή από πεφταστέρια, την βροχή των Περσείδων, που κορυφώνεται κάθε Αύγουστο την νύχτα μεταξύ της 12ης και 13ης Αυγούστου πάνω από την χώρα μας. Αυτό το ουράνιο σώμα έχει ένα στερεό πυρήνα διαμέτρου περίπου 27 χιλιομέτρων. Ο κομήτης Swift –Tuttle έχει ελλειπτική τροχιά με περιήλιο απόσταση 0.96 Α.Μ. από τον Ήλιο και περνά κοντά από τη Γη και τη Σελήνη και αφήλιο 50 αστρονομικές μονάδες με περιοδικότητα τα 133 γήινα έτη. Επειδή πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο του Ηλιακού συστήματος που προσεγγίζει περιοδικά τη Γη, και αυτή η προσέγγιση γίνεται με 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ο κομήτης αυτός έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο αντικείμενο για την ανθρωπότητα & την ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Οι Περσείδες οφείλονται σε σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle. Τάκης ΘεοδοσίουΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Π.ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ "METEORITICS" 

Πιστοποιημένο μέλος από το 2008 στον IMCA(Ιnternational Meteorite Collectors Association) και Μέλος από τον Οκτώβρη 2016 του Διευθυντικού Συμβουλίου (Board of Directors) στον IMCA, που αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή οργάνωση με κύριο σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών σε παγκόσμιο επίπεδο και που τα μέλη της περιλαμβάνουν Ακαδημαϊκούς, Πανεπιστημιακούς, Συλλέκτες και άλλους επιστήμονες. Μέλος της Meteoritical Society στην επιστήμη των meteoritics, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε επίπεδο εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος σχετικά με την επιστήμη των μετεωριτών. Υπεύθυνος Συντονιστής για την Ελλάδα στο Κίνημα "Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών" (Asteroid Day) που έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ηνωμένα Έθνη www.asteroidday.gr Πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2014 του ελληνικού επιστημονικού μη κερδοσκοπικού σωματείου LOGOS-SLOVO Α-Ω με σκοπό την προώθηση της επιστήμης των μετεωριτών και της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργασία με τον Timur Kriasko & την ομάδα του, τον σημαντικότερο Ρώσο ερασιτέχνη αστρονόμο, πάνω στην αναζήτηση και καταγραφή της τροχιάς νέων αστεροειδών που κινούνται μέσα στο ηλιακό μας σύστημα (Near Earth Objects- NEO’s). Συμμετοχή στην ανακάληψη και ονοματοδοσία του πρώτου αστεροειδούς με ελληνικό όνομα Demisroussos=2009UR 103 (279226)- (14/05/2014). Συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο μέσω του IMCA και της Meteoritical Society με διεθνή Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ινστιτούτα & Ιδρύματα, Επιφανείς Ερευνητές, Συλλέκτες και Πανεπιστημιακούς καθώς και με Μουσεία στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Αμερική, πάνω στο αντικείμενο της επιστήμης των μετεωριτών (meteoritics). Συνεργασία μέσω του IMCA με τους παγκοσμίου φήμης γνωστούς ερευνητές της επιστημονικής σειράς του Science-Discovery Channel "Meteorite Men", Steve Arnold & Geoffrey Notkin. Εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος σε θέματα που αφορούν τους μετεωρίτες και την συντήρησή τους στο Μουσείο Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έρευνα και συμμετοχή για τον εντοπισμό πιθανών κρατήρων μετεωριτικής προέλευσης, μετεωριτών και άλλου μετεωριτικού ή ιμπακτικού υλικού και λατυποπαγών πετρωμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Β.Αφρική). Συγγραφή του εκλαϊκευμένου επιστημονικού συγγράμματος πάνω στην επιστήμη των μετεωριτών: «Μετεωρίτες-η Πορεία προς την Γνώση από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» (μη δημοσιευμένου έως σήμερα 19/09/2014). Εκτιμητής αξίας και Συλλέκτης Μετεωριτών. Προσωπική συλλογή με περισσότερους από 850 μετεωρίτες που ανήκουν σε περισσότερες από 73 διαφορετικές αναγνωρισμένες υποκατηγορίες ταξινόμησης. πρ. Διδάσκων στην Ακαδημία Πλάτωνος από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και το κλείσιμο της Ακαδημίας τον Ιούλιο του 2015 (από τον 2ο-9ο κύκλο στα Προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σε Προγράμματα Εκπαίδευσης Αποφοίτων). plato-academy.gr

Οι αναδημοσιεύσεις των ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ (fryktories.net) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας και μπορείτε να τις βρείτε συσσωρευμένες στην καρτέλα "ΕΡΕΥΝΑ ΓΝΩΣΗ" - "ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ"
Πηγή:
ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΥΛΗ