Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η βασική αιτία μείωσης της τεστοστερόνης δεν είναι η ηλικία

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία. Μια νέα μελέτη όμως υποστηρίζει ότι η μείωση της τεστοστερόνης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ηλικία, αλλά σχετίζεται περισσότερο με αλλαγές στη γενική υγεία και ευεξία, όπως είναι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, καθώς και με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως είναι για παράδειγμα το κάπνισμα.

Στους άνδρες η ορμόνη τεστοστερόνη παράγεται στους όρχεις κι ελέγχει την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου τους. Παράλληλα επηρεάζει την ευεξία τους, τη σεξουαλική τους λειτουργία και τη γονιμότητα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος με επαρκή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος προάγει την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και προστατεύει την οστική πυκνότητα. Από την άλλη μεριά η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης έχει παρενέργειες.
Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό οι ιατροί να καταλάβουν πως η πτώση των επίπεδων της τεστοστερόνης δεν είναι φυσικό επακόλουθο των γηρατειών και ότι μάλλον οφείλονται περισσότερο σε παράγοντες που σχετίζονται με την υγειά και τον τρόπο ζωής.


Γιατί μειώνεται η τεστοστερόνη

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.382 άνδρες στους οποίους η τεστοστερόνη μετρήθηκε δύο φορές, με ένα διάστημα 5 ετών μεταξύ των μετρήσεων. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 54 έτη και κανένας τους δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ούτε έπαιρνε αγωγή που θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών.
Η συνολική μέση μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, βρέθηκε μόλις 1% σε αυτά τα 5 χρόνια. Σε κάποιες υποομάδες όμως απομονώθηκαν κάποιοι παράγοντες που βρέθηκαν να ευθύνονται για μεμονωμένα σημαντικές μειώσεις της ορμόνης.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις βρέθηκαν στους άνδρες που ήταν παχύσαρκοι, που είχαν διακόψει το κάπνισμα, ή είχαν κατάθλιψη. Οι ειδικοί σημειώνουν εδώ πως ακόμα και αν η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της τεστοστερόνης, το όφελος που προκύπτει από αυτή είναι τεράστιο.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι ανύπαντροι άνδρες εμφάνιζαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της τεστοστερόνης από τους παντρεμένους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα αυτό φαίνεται να υποστηρίζει τα αποτελέσματα άλλων μελετών που αναδεικνύουν ότι οι παντρεμένοι άνδρες τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι και υγιείς.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το συχνό σεξ βοηθά την αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης.




Πηγή:
healthyliving.gr