Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ισραήλ: Βρέθηκε σπάνιο αρχαιοελληνικό μωσαϊκό (Βίντεο)

Ένα εύρημα «εξαιρετικής σημασίας» ήρθε στο φως στο εθνικό αρχαιολογικό πάρκο της Καισάρειας, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής της εισόδου των Σταυροφόρων προς την πόλη του λιμανιού.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ, οι ανασκαφείς εντόπισαν ένα σπάνιο, πολύχρωμο μωσαϊκό του 2ου ή 3ου αιώνα, το οποίο φέρει αρχαιοελληνική επιγραφή.
Το εύρημα χρονολογείται την εποχή που η περιοχή αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην επαρχία της Ιουδαίας.




Πρόκειται για ένα από τα λίγα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που σώζονται στο Ισραήλ και η τεχνική με την οποία έχει δημιουργηθεί θυμίζει αντίστοιχα έργα στην Αντιόχεια. «Βρέθηκε σε μια περιοχή που μόλις έχει ανασκαφεί και έτσι η ανακάλυψη είναι ακόμα πιο συναρπαστική», σημείωσε ο Guy Swersky, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Edmond D. Rothschild Foundation που συγχρηματοδοτεί τις εργασίες.
Εκτός από το ψηφιδωτό, στο φως ήρθε και ένα εμπορικό κτίσμα της βυζαντινής περιόδου, που φτιάχτηκε περίπου 300 χρόνια μετά. Η κατασκευή αυτή κατέστρεψε και μέρος της αρχαιοελληνικής επιγραφής, η οποία δεν έχει ακόμα διαβαστεί. Οι διευθυντές των ανασκαφών, δρ Peter Gendelman και δρ Uzi Ad, περιέγραψαν το μωσαϊκό ως ένα έργο εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Οι διαστάσεις του είναι 3,5×8 μέτρα. Στο ακάλυπτο τμήμα του απεικονίζονται τρεις φιγούρες, καθώς και πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα που σχηματίστηκαν με μικρές ψηφίδες, πυκνά τοποθετημένες σε περίπου 12.000 πέτρες ανά τετραγωνικό μέτρο.
«Οι τρεις φιγούρες, όλες αντρικές, προφανώς ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Ποιοι είναι; Αυτό εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου, που δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί. Εάν το ψηφιδωτό ήταν κομμάτι της διακόσμησης ενός αρχοντικού, ίσως είναι οι ιδιοκτήτες του. Εάν πρόκειται για κτίριο δημόσιας χρήσης, ίσως είναι οι δωρητές του έργου ή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου», πρόσθεσαν.


Δείτε επίσης:
ΚΛΑΜΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ! ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΧΟΥ Δ΄ ΤΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ!



Πηγή:
lifeviews.gr