Ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών (356 - 323 π.Χ.) ή Μέγας Αλέξανδρος, ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, Φαραώ της Αιγύπτου, Βασιλιάς της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, και οι κατακτήσεις του αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Ελληνιστικής εποχής των βασιλείων των Διαδόχων και Επιγόνων του.
Ο Αλέξανδρος νικά το Δαρείο στη μάχη της Ισσού Ψηφιδωτό από την Πομπηία, Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης
Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 356 π.Χ.. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β', και του παππού του Αμύντα Γ', ικανών στρατηγών, πολιτικών και διπλωματών, οι οποίοι διαδοχικά αναμόρφωσαν το Μακεδονικό βασίλειο και το εξέλιξαν σε σημαντική δύναμη του Ελληνικού κόσμου, και με τη σειρά του ο Αλέξανδρος το διαμόρφωσε σε παγκόσμια υπερδύναμη. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας γνωστής ως Ελληνιστικής.
Ο θάνατός του
Λίγο πριν την αναχώρηση για την Αραβία, στις 2 προς 3 Ιουνίου 323 π.Χ. συμμετείχε σε συμπόσιο έπειτα από το οποίο εκδήλωσε πυρετό, που διήρκεσε και τις επόμενες ημέρες αναγκάζοντάς τον να μεταθέσει την ημερομηνία αναχώρησης. Μετά από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά, χωρίς να μπορεί να περπατήσει ή να μιλήσει. Η φήμη ότι είχε ήδη πεθάνει ανάγκασε τους στρατηγούς του να επιτρέψουν σε όλους τους στρατιώτες του να περάσουν από τον κρεβάτι του για να τον αποχαιρετίσουν. Με τη συνολική ασθένεια να διαρκεί 10 ημέρες, πέθανε στις 10 ή τις 11 Ιουνίου 323 π.Χ..Η νεκρική άμαξα του Αλεξάνδρου, αναπαράσταση του 19ου αιώνα σύμφωνα με την περιγραφή του Διόδωρου του Σικελιώτη.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το σώμα του καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε ένα γυάλινο φέρετρο γεμάτο μέλι. Το σώμα του παρέμεινε στη Βαβυλώνα για δύο έτη, έως και το 321 π.Χ., οπότε και πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα ώστε να ταφεί στη Μακεδονία. Ο Πτολεμαίος όμως, μεσολάβησε και απέσπασε το σώμα του Αλέξανδρου ενώ βρισκόταν σε πορεία προς τη Μακεδονία, παίρνοντας το στην Αύγυπτο της οποίας ήταν ο κυβερνήτης. Ανάλογα με τις μαρτυρίες, το σώμα του τοποθετήθηκε στη Μέμφιδα αρχικά -με την Αλεξάνδρεια να είναι μόνο ένας μικρός οικισμός την εποχή εκείνη-, και αρκετά αργότερα στην Αλεξάνδρεια όταν αυτή επεκτάθηκε, ή στην Αλεξάνδρεια από την αρχή.
Ο Αλέξανδρος και ο δάσκαλος του, Αριστοτέλης
Τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί ως σήμερα, αναφέρουν πως η Αλεξάνδρεια είναι η τελευταία γνωστή τοποθεσία της σωρού του. Ο τελευταίος που φέρεται να έχει επισκεφτεί τη σωρό ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας το 215 μ.Χ., και από τότε δεν διασώζονται άλλες μαρτυρίες επισκεπτών της σωρού, και η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι άγνωστη μέχρι στιγμής.
Γεγονότα της 10ης Ιουνίου
1190 - Γ΄ Σταυροφορία: ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα πνίγεται στον ποταμό Σάλεφ ενώ κατευθυνόταν με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ.1329 - Αρχίζει η μάχη του Πελεκάνου, η οποία θα οδηγήσει σε ήττα των Βυζαντινών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1523 - Η Κοπεγχάγη περικυκλώνεται από το στρατό του Φρειδερίκου Α' της Δανίας, καθώς η πόλη δεν τον αναγνωρίζει ως διάδοχο του Χριστιανού Β'.
1692 - Μάγισσες του Σάλεμ: η Μπρίτζετ Μπίσοπ απαγχονίζεται στο Γκάλοους Χιλ κοντά στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.
1829 - Λαμβάνει χώρα ο πρώτος κωπηλατικός αγώνας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
1877 - Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
1878 - Ιδρύεται η Λίγκα του Πρίζρεν, για να αντιταχθεί στις αποφάσεις της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και αργότερα του συνεδρίου του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες τα αλβανικά εδάφη στα Βαλκάνια κατανέμονταν στα γειτονικά κράτη της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
1924 - Φασίστες απαγάγουν και σκοτώνουν στη Ρώμη τον Ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Τζάκομο Ματτεόττι.
1940 - Β' Π.Π., Ο Μουσολίνι εισβάλει στη Γαλλία, πραγματοποιώντας έτσι την επίσημη είσοδο της Ιταλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1944 - Σφαγή του Διστόμου - Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πυρπολούν το χωριό Δίστομο Βοιωτίας και εκτελούν 218 κατοίκους του, ως αντίποινα για τον προκληθέντα από ΕΛΑΣίτες θάνατο Γερμανών στρατιωτών. Την ίδια μέρα στο Οραντούρ Συρ Γκλάν της Γαλλίας χωρίς ουσιαστική αφορμή, τα ναζιστικά στρατεύματα εξολόθρευσαν 648 αμάχους.
1963 - Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.
1964 - Στρατολογικές διευκολύνσεις ειδικά για τους πτυχιούχους φυσικομαθηματικών σχολών καθιερώνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια καθιέρωσης κινήτρων διορισμού στη μέση εκπαίδευση, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις καθηγητών.
1964 - Ο βουλευτής της Ε.Δ.Α. Πότης Παρασκευόπουλος καταγγέλλει ότι του ζητήθηκε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια οδήγησης.
1965 - Ιδρύεται η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
1990 - Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρίας Procter & Gamble στην Αθήνα.
2014 - Η δεύτερη μεγάλη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.
Γεννήσεις
1047 - Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας1819 - Γκυστάβ Κουρμπέ, Γάλλος ζωγράφος
1832 - Νίκολαους Όττο, Γερμανός εφευρέτης και μηχανικός
1835 - Φερδινάνδος Δ΄ μέγας δούκας της Τοσκάνης
1895 - Τζεμάλ Γκιουρσέλ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1914 - Οκτάυ Ριφάτ, Τούρκος συγγραφέας
1916 - Περιντέ Τζελάλ, Τουρκάλα συγγραφέας
1921 - Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
1923 - Ρόμπερτ Μάξγουελ, Τσεχοσλοβάκος επιχειρηματίας
1958 - Χρήστος Δημόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1959 - Κάρλο Αντσελότι, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
1979 - Κώστας Λουμπούτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Ιάκωβος Τσακαλίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1983 - Λίλι Σομπιέσκι, Αμερικανίδα ηθοποιός
1985 - Βασίλης Τοροσίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
323 π.Χ. - Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας βασιλιάς των Μακεδόνων
1190 - Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1432 - Ιανός, βασιλιάς της Κύπρου
1556 - Μάρτιν Αγκρίκολα, Γερμανός συνθέτης
1580 - Λουίς δε Καμόες, Πορτογάλος ποιητής
1588 - Βάλεντιν Βάιγκελ, Γερμανός θεολόγος
1836 - Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος φυσικός
1918 - Αρρίγκο Μπόιτο, Ιταλός ποιητής και συνθέτης
1924 - Τζάκομο Ματτεόττι, Ιταλός πολιτικός
1926 - Άντονι Γκαουντί, Ισπανός αρχιτέκτονας
1949 - Σίγκριντ Ούντσετ, Νορβηγή συγγραφέας
1967 - Σπένσερ Τρέισι, Αμερικανός ηθοποιός
1973 - Έριχ φον Μάνσταϊν, Γερμανός στρατιωτικός
2004 - Ρέι Τσαρλς, Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός
2004 - Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
2008 - Τζινγκίζ Αϊτμάτωφ, Σοβιετικός συγγραφέας
2009 - Στέλιος Σκευοφύλακας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2010 - Γιάννης Σπανουδάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
Πηγή:
wikipedia.gr