«Ντρέπομαι ειλικρινά για αυτό που κάνουν. Ζητώ συγνώμη...». Απέναντι μου έχω μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας που ήρθε για διακοπές στην Κρήτη. Τη συναντώ στο Ammoudara Beach όπου ήρθε για ένα δεκαήμερο με το σύζυγο της. Ζητά συγνώμη και η φράση της κόβεται απότομα από τα δάκρυα που πλημμυρίζουν τα μάτια της. Δείχνει ένας άνθρωπος που κυριαρχείται από τύψεις, που πονάει για κάτι κακό που έγινε.
Έχω μείνει άναυδος από την αφήγησή της. Είναι Βρετανίδα νοσηλεύτρια από το Πόρτσμουθ που φέτος ήρθε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Άγιο Νικόλαο, πέρυσι ήταν στο Σίσι. Αν και βρέθηκε σε δίλημμα για λίγο, μήπως δεν έπρεπε να κάνει το ταξίδι λόγω των συνθηκών που έβλεπε πως επικρατούν στη χώρα από τα μέσα ενημέρωσης, αποφάσισε πως δεν θα αποχωριστεί τη συνήθεια της.
Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν 27 χρόνια κι από τότε επιλέγει διάφορες περιοχές της χώρας για τις διακοπές της. Από το Τολό και το Ναύπλιο μέχρι την Κρήτη. Η Ελλάδα είναι μες στην καρδιά της, αποτελεί ένα από τους αγαπημένους προορισμούς για τις διακοπές της γιατί «έχει υπέροχους ανθρώπους και όμορφη θάλασσα». Επιμένει δε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα και πως συνεχίζει παντού η ομορφιά να κυριαρχεί στον τόπο, ενώ και οι άνθρωποι ζουν κανονικά. Όλα όσα διάβαζε ή άκουγε δεν ήταν αληθινά...
Έφερε φαρμακείο!
Σηκώνει ένα νεσεσέρ και μου το δίνει. Περιέχει μερικά κουτιά παρακεταμόλη και ορισμένα είδη φαρμακείου.
«Το πήρα μαζί μου, γιατί με όλα αυτά που διάβαζα και άκουσα στην τηλεόραση, πιστέψαμε όλοι πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα. Βλέπαμε εικόνες από τη Σάμο με τους μετανάστες, ακούγαμε πως δεν θα μπορούμε να κινηθούμε γιατί δεν θα υπάρχει βενζίνη για τα ταξί. Μας είπαν πως πρέπει να πάρουμε μαζί μας μετρητά γιατί τα ATM μπορεί να έμεναν χωρίς λεφτά...».
Εικόνες βιβλικής καταστροφής και συνθήκες υποσαχάριας αφρικανικής χώρας, αναπαράγονται από έγκυρα ΜΜΕ και τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Sky News, το BBC, το Russia Today. Εικόνες για την Ελλάδα που οδηγούν σε ανασφάλεια τους ευρωπαίους πολίτες. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, όπως όλοι μας που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι, αλλά προβληματίζονται. Πως να μην συμβαίνει αυτό; Το βασικό στοιχείο που αναζητά κάθε επισκέπτης για να επιλέξει ένα προορισμό είναι να νιώθει ασφαλής για να μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του. Πώς να νιώσει ασφαλής ένας ευρωπαίος σε μια χώρα όπου καθημερινά ακούει πως ετοιμάζεται να καταρρεύσει;
Μήπως, όμως, η συμπαθέστατη κυρία είναι αφελής; «Δεν είμαι ανόητη. Ξέρω τι κάνουν. Ήρθα εδώ και είδα πως όλα λειτουργούν κανονικά. Πήραμε ένα πολύ καλό ταξί από το Ηράκλειο, όλα δουλεύουν κανονικά, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, ο τόπος δεν άλλαξε και δεν αντιμετωπίσαμε όλα αυτά για τα οποία μας φόβιζαν. Τα φάρμακα σας τα δίνω αν θέλετε να τα δώσετε κάπου για να μην τα γυρίσω πίσω, αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό που κάνουν στην Ελλάδα είναι πολύ κακό. Είναι μια προπαγάνδα που δεν λέει την αλήθεια. Σας ζητώ συγνώμη».
Τα αυτιά μου βουίζουν ακόμα από την επανάληψη της φράσης, καθώς διαβάζω τα στοιχεία που μου δείχνει, σύμφωνα με τα οποία κλήθηκε στο εξωτερικό να πληρώσει 20% ΦΠΑ ενώ στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος φόρος είναι 6%. Αναρωτιέται γιατί; Ποιος επιλέγει να πλήξει με τον τρόπο αυτό τη χώρα; Υπογραμμίζει πως είναι φτηνές και ποιοτικές οι διακοπές στην Ελλάδα και κάνει συγκρίσεις με πανάκριβα πακέτα άλλων χωρών που προωθούνται με διπλάσιες τιμές.
«Δεν θα το αφήσω έτσι. Όταν επιστρέψω θα ενημερώσω τα ΜΜΕ και τους βουλευτές στην περιοχή μου. Θα μιλήσω με όλους όσους γνωρίζω», μας λέει. Έχει μαζέψει φωτογραφικό υλικό, ετοιμάζεται να το προωθήσει σε ταξιδιωτικό αρθρογράφο της Daily Mail και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την αλήθεια και την Ελλάδα της καρδιάς της. Στην Οργουελική περίοδο της Ευρώπης, εκείνη παραμένει μια μαχητική πρέσβειρα της Ελλάδας, της αληθινής Ελλάδας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή: