Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

"Μπήκαν οι Κούρδοι μαχητές στην Τελ Αμπιαντ – Άτακτη υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους"

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως μια χούφτα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων τους παραμένουν σε λίγους θύλακες μέσα στην Τελ Αμπιάντ, δίπλα στα τουρκικά σύνορα

Οι δυνάμεις των Κούρδων κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Τελ Αμπιάντ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.


Οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού στη Συρία (YPG), με τη βοήθεια αεροπορικών επιθέσεων του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Τελ Αμπιάντ από τους τζιχανιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απωθώντας τους στην πόλη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως μια χούφτα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των συμμάχων τους παραμένουν σε λίγους θύλακες μέσα στην Τελ Αμπιάντ, δίπλα στα τουρκικά σύνορα.
Η κουρδική προώθηση μέσα στην Τελ Αμπιάντ ήρθε από κοινού από τα ανατολικά και από τα δυτικά της πόλης, με στρατεύματα που έφτασαν από την επαρχία Χάσακα στην βορειοανατολική μεριά της Συρίας και από το Κομπάνι στα βορειοδυτικά της Τελ Αμπιάντ. Ο βομβαρδισμός των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από το δυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διαδραμάτισε αποφασιστικής σημασίας ρόλο στην απώθηση των τζιχαντιστών.
Η κατάληψη της πόλης Τελ Αμπιάντ θα βοηθήσει το YPG να συνδέσει τις – υπό κουρδικό έλεγχο – περιοχές της βόρειας Συρίας.
Η Τελ Αμπιάντ στα σύνορα με την Τουρκία αποτελούσε το κύριο μέσο παράνομης διακίνησης όπλων και πετρελαίου για τους τζιχανιστές.




Πηγή:
protothema.gr