Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Ο Α.Τσίπρας περιμένει τα χρήματα του Β.Πούτιν γι'αυτό και δεν έχει καμιά ανησυχία αναφέρει μετά λύπης του το αμερικανικό Bloomberg!"

Η Ελλάδα κάνει ψυχολογικό πόλεμο και εξοντώνει λίγο-λίγο το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, οδηγώντας τους δανειστές σε οδυνηρή ήττα, και ο Β.Πούτιν έχει υποσχεθεί στον Α.Τσίπρα την απαραίτητη οικονομική βοήθεια, όπως αποκαλύπτει σήμερα το συνήθως λαλίστατο κατά της κυβέρνησης Bloomberg!
  Σε λίγο θα βάλουν και τα "κλάματα" τόσο πολύ τους έχει κάνει να "τρέχουν" η νέα ελληνική κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα τα θέλει όλα» υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg Λέονιντ Μπερσίντσκι, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει την αποπληρωμή τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
 
Ο αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου υπενθυμίζει την «προειδοποίηση», όπως χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, περί μη αποπληρωμής της δόσης των 300 εκατ. ευρώ της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, αν δεν υπήρχε μέχρι τότε συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών. Ο Μπερσίντσκι σχολιάζει ότι τότε, «οι πιστωτές δεν πήραν στα σοβαρά» την προειδοποίηση αυτή, αλλά τελικά η Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης έκανε πράξη τα λόγια της.
 
Το γεγονός πως «η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου», είναι κατά τον αρθρογράφο μια «κίνηση εξ ίσου πραγματιστική και απειλητική».
«Η Ελλάδα κερδίζει χρόνιο για να συνεχίσει τον ψυχολογικό πόλεμο, εξοντώνοντας το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ» προσθέτει, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «η καθυστερημένη αποπληρωμή δείχνει επίσης την επικίνδυνη προθυμία να το παλέψει μέχρις εσχάτων».
 
Ο Μπερσίντσκι υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει «καμία ανησυχία» για το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά και ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να «τον έχει δελεάσει με βοήθεια αν δεν βγει τίποτα με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».
 Θυμίζουμε ότι χθες με επίσημη ανακοίνωσή που εξέδωσε που εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, επιβεβαιωσε τις πληροφορίες του defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Greek Stream και την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι:
“Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α.Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας”..
Επίσης επιβεβαιώνεται και το σημείο του άρθρου του defencenet.gr για την επιβεβαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συμμετάσχει στο forum των ηγετών των χωρών της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης του πλανήτη (BRICS).
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, "Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης".</p>
Ο δε Ρώσος πρόεδρος στο τηλεφώνημά του στον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε πως "Ό,τι χρειαστείτε, η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας".
Την ίδια στιγμή η βρετανική Daily Telegraph παρουσίασε το ΔΝΤ ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και διακυβέβευεται όπως αναφέρει η ίδια του η ύπαρξη! Εντυπωσιακή μεταστροφή του Διεθνούς Τύπου, αμέσως μετά την "πιστολιά" που έριξε ο Α.Τσίπρας, όταν όλοι οι δανειστές νόμιζαν ότι "μπλοφάρει"
Με τίτλο «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ», η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph φιλοξενεί σήμερα άρθρο του δημοσιογράφου της, Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ.
Ο υπότιτλος αναφέρει: «Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν ότι άφησε τον Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ όταν ξέσπασε η κρίση, καταδικάζοντας σε καταστροφή την Ελλάδα».
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται», ξεκινά το άρθρο του ο δημοσιογράφος.
«Οι Έλληνες δεν αρνούνται να πληρώσουν τη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ επειδή τους τελείωσαν τα χρήματα, παρότι σύντομα θα συμβεί αυτό. Πέντε πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου χθες (το βράδυ της Πέμπτης) έλαβαν μία εν ψυχρώ, υπολογισμένη και προσεκτικά μελετημένη απόφαση να μην πληρώσουν.</p>
Γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αιφνιδιάστηκε. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εξεπλάγησαν» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν ότι είναι τόσο ενοχλημένοι και με τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας, ώστε ενδεχομένως να αθετήσουν την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα φέρουν τον Οργανισμό στη δεινή θέση να κληθεί να εξηγήσει στις 188 χώρες-μέλη του γιατί έχασε τόσο απερίσκεπτα τα χρήματά τους...».</p>
«Οι Έλληνες κατηγορούν το ΔΝΤ ότι συμφώνησε σε ένα καθεστώς επιβεβλημένης λιτότητας από την ΟΝΕ, το οποίο παραβιάζει τον ίδιο τον κανονισμό του ΔΝΤ και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πενταετή ανάλυση του εξαιρετικού ερευνητικού του τμήματος και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβέ Μπλανσάρ...».
«Ο άνθρωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν, έχει πιέσει για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας με ένα ύποπτο πάθος, το οποίο σοκάρει ακόμη και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι -συγκριτικά- είναι «γατάκια». Αυτό θα ήταν (κατά κάποιον τρόπο) δικαιολογημένο αν ήταν διαθέσιμη η άλλη πλευρά της συνηθισμένης διαπραγμάτευσης του ΔΝΤ: απομείωση του χρέους και υποτίμηση. Ετσι συνήθως λειτουργούν τα προγράμματα του ΔΝΤ:
επιβάλλουν αυστηρές μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα ξεχνούν το χρέος και αποκαθιστούν τις καταρρακωμένες χώρες στην εξωτερική βιωσιμότητα. Είναι μία πολύ επιτυχημένη συνταγή...», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνοντας ότι η πρακτική αυτή δεν εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.
«Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ότι επέτρεψε στον αστό, Παριζιάνο Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να στηρίξει την νομισματική ένωση της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όταν ξέσπασε η κρίση το 2010».
«Η αποστολή του ΔΝΤ είναι να σώζει τις χώρες. 'Οχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες και στα σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει βρωμοδουλειές για μία πλούσια νομισματική ένωση, η οποία είναι απολύτως ικανή να τα βγάλει μόνη της πέρα με τις υποθέσεις της αλλά αρνείται να το πράξει για πολιτικούς λόγους».
«Σαφώς ήταν δύσκολη η συγκυρία τον Μάιο του 2010. Η ευρωζώνη κλυδωνιζόταν ανεξέλεγκτα» σημειώνει ο δημοσιογράφος.>Ωστόσο, διαρροές από τις συναντήσεις του ΔΝΤ αποκάλυψαν ότι όλα τα μέλη των αναδυόμενων οικονομιών (και η Ελβετία) ήταν αντίθετα με τους όρους του πρώτου δανείου βοήθειας προς την Ελλάδα. Διαμαρτυρήθηκαν ότι σχεδιάστηκε (το πακέτο) για να σώσει το ευρώ και όχι την Ελλάδα».
«Η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπει να βρίσκεται στο τραπέζι» λέει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό. Εχει γίνει η επιτομή της κακοδιοίκησης» επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Ο Οργανισμός έχει επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις».
«Η μαχητική κυβέρνηση της Ελλάδας οδηγεί τα πράγματα σε κρίσιμο σημείο για έναν οργανισμό που έχει ήδη προβλήματα, αλλά διαθέτει και εξαιρετικό προσωπικό κι αξίζει ακόμη να σωθεί.
Η κυρία Λαγκάρντ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον ρόλο ενός διπλωμάτη. Θα πρέπει να βγάλει το ευρωπαϊκό της καπέλο και αντ΄αυτού να αρχίσει να μιλάει για λογαριασμό του Οργανισμού, του οποίου ηγείται και για τον κόσμο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της ΟΝΕ κατά μέτωπον και δημοσίως. Θα πρέπει να τους πει, ωμά, ότι φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό αδιέξοδο. Θα πρέπει να τους καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαρρωτική ελάφρυνση του χρέους ...και ότι η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν αυτό το βασικό γεγονός είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο εμπόδιο για μία λύση...».
Γίνεται σαφές πλεόν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με μια κίνηση ματ, που απλά απιτούσε κότσια, κατάφερε να μετατρέψει το ζήτημα της βιωσιμότητας της Ελλάδας σε θέμα βιωσιμότητας του ΔΝΤ. Και το έκανε αυτό με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο, αυτόν του Μέγιστου των Ελλήνων του Μ.Αλέξανδρου, έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό, γιατί οι θηλειές δεν λύνονται απλά κόβονται.</p>

Εάν δεν πληρωθεί η συxωνευμένη δόση στις 30 Ιουνίου τίθεται θέμα ύπαρξης του ίδιου του ΔΝΤ. Η Ελλάδα πάντως θα συνεχίσει να υπάρχει, διότι απλούστατα είτε αρέσει έιτε δεν αρέσει στους μισέλληνες Δυτικούς (ΕΕ-ΗΠΑ για να μην ξεχνάμε) είναι...Αιωνία.

Πηγή: