Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

"Ουγγαρία: Στήνουν πολυβόλα πάνω σε τζιπ κατά των προσφύγων"

Τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του Ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, κινούνται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία…

…..και ορισμένα μπήκαν σε χωράφια. Νωρίτερα οι ειδικές δυνάμεις της Ουγγαρίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία. Η Βουδαπέστη εμποδίζει τη διέλευση στους μετανάστες, έχοντας υψώσει φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία και σχεδιάζει φράκτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία. Η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στους πρόσφυγες έχει προκαλέσει σοκ σε όλον τον κόσμο ακόμη και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.


Εκατοντάδες πρόσφυγες επιλέγουν να κατευθυνθούν τώρα προς την Κροατία. Ωστόσο πρόκειται για μία διαδρομή επικίνδυνη καθώς υπάρχουν θαμμένες περισσότερες από 50.000 ενεργές νάρκες που έχουν ξεμείνει από τους πολέμους στα Βαλκάνια. Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβενία. Την ίδια ώρα η Σλοβακία προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτούμε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Πολλοί είναι και οι μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου.

Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Σε μία άλλη εξέλιξη ουγγρικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για παράνομη διέλευση του φράχτη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία έναν Ιρακινό και διέταξε την απέλασή του. Είναι η πρώτη απόφαση που παίρνει ένα δικαστήριο στο πλαίσιο της νέας κατασταλτικής πολιτικής που ασκεί η Ουγγαρία έναντι των μεταναστών.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ είχε μεταδώσει πως η αστυνομία της Ουγγαρίας ξεκίνησε χθες ποινική διαδικασία σε βάρος 35 ανθρώπων για παράνομη διέλευση των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.



Σύρος που το αίτημά του για άσυλο στην Ουγγαρία απερρίφθη μέσα σε λίγα λεπτά καταγγέλλει ότι οι αρμόδιοι δεν δαπάνησαν χρόνος για να μελετήσουν το ιστορικό τους ή το επίπεδο κινδύνου γεννώντας ερωτηματικά για τη δέσμευση της Ουγγαρίας να προστατεύει τους μετανάστες που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.



Το MTI μετέδωσε πως οι ουγγρικές αρχές παρέλαβαν 94 αιτήσεις ασύλου σε δύο ειδικές ζώνες τράνζιτ χθες, από τις οποίες οι 19 απορρίφθηκαν και επτά

Την ίδια στιγμή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είπε ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να αντισταθεί στην υλοποίηση οιασδήποτε απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της. «Ουδείς θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».

Στην Κροατία πρόταση για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, λόγω της προσφυγικής κρίσης, απηύθυνε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς στον πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Με το κλείσιμο των ουγγρο-σερβικών συνόρων το κύμα των προσφύγων κινείται τώρα στην Κροατία ή τη Ρουμανία, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από εκείνους που υπολογίζονται, σύμφωνα με αναγγελίες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη δημοσιεύονται συμβουλές στους πρόσφυγες να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές που περιλαμβάνουν και την Κροατία.

Κροάτες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Κροατία δεν πρόκειται όπως η Ουγγαρία να κλείσει τα σύνορά της.

Σε άλλες εξελίξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Η πρόταση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού) κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς και εγκρίθηκε με ψηφοφορία κατά την έναρξη της ολομέλειας.

Ακόμη Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σήμερα στα σύνορα με τη Γαλλία, στο Μπράιζαχ αμ Ράιν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, ενώ το Παρίσι δήλωσε ότι θα χρειαστεί θ αναστείλει την συνθήκη Σένγκεν.

Στην Τουρκία χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται ακόμη υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην πόλη Αδριανούπολη, περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα με τον κυβερνήτη της να απειλεί με χρήση βίας.

Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία Ντουρσούν Άλι Σαχίν στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

Εδώ και μερικές ημέρες, εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει στη Αδριανούπολη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να αποτρέψουν μια συρροή προσφύγων κατά μήκος των συνόρων, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αποκλείσουν τον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χλμ., όπου εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε πούλμαν.





Πηγή:
paradrasi.gr