Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

"Κόκκινες φακές με λάχανο και κρέμα καρύδας" (Συνταγή)

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών.


Κόκκινες φακές. Γνωστή και ως «φακή της Αιγύπτου», η κόκκινη φακή ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Έχει πιο «απαλή» γεύση από αυτήν της κοινής φακής και ετοιμάζεται πολύ πιο γρήγορα (χρειάζονται μόλις 15 λεπτά). Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Λόγω, επίσης, της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αδιάλυτες (σκληρές) φυτικές ίνες, είναι πιο εύπεπτη, ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο.
Πώς θα την καταναλώσετε. Aν τη βράσετε καλά, είναι ιδανική για να την κάνετε πουρέ ή χούμους. Μπορείτε να την κάνετε και σούπα, ακολουθώντας την ίδια συνταγή με τις κλασικές φακές, ή να φτιάξετε με αυτήν υπέροχες εξωτικές σαλάτες. Να ξέρετε πως χυλώνει πολύ εύκολα.
Κόκκινες φακές πλιγούρι, κάρυ και κρέμα καρύδας.
Υλικά: Ολα βιολογικά άριστης ποιότητας
2 φλιτζ. κόκκινες φακές (μουλιασμένες και πολύ καλά ξεπλυμένες)
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμύδια φρέσκα
1-2 κούπες τρυφερό λάχανο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ. γλ. σκόνη κάρι
2 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. κόλιαντρος
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
1 φλιτζ. κρέμα καρύδας
ανθό αλατιού (ποτέ Ιμαλαϊων)
φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρος για γαρνίρισμα
2 κούπες πλιγούρι μουσκεμένο και στραγγισμένο.
1 καλογινωμένο αβοκάντο
λίγη κάπαρη

Εκτέλεση: Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, το λάχανο και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Ρίξτε στην κατσαρόλα τις φακές, το κάρι, τις τσίλι πιπεριές, το κύμινο, τον κόλιαντρο και τον κουρκουμά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και βράστε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αλατίστε, ρίξτε την κρέμα καρύδας και αφήστε για άλλα 2-3 λεπτά στη φωτιά.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το πλιγούρι και το αφήνετε να πάρει την ζεστασιά του φαγητού, όχι όμως να βράσει. Θέλουμε το πλιγούρι ωμό.
Σερβίρεται με το φρέσκο κόλιαντρο, λίγη κάπαρη και το αβοκάντο σε φέτες.
Συνοδεύεται με καλό παγωμένο κόκκινο κρασί.
Καλή απόλαυση.
Αντί για πλιγούρι χρησιμοποιήστε κινόα, φαγόπυρο ή ρύζι αναποφλοίωτο αφού πρώτα το βράσετε 30 λεπτά.


@Aliki Alisa για το edwhellas/2013

Φωτογραφίες Eos Aurora


Πηγή:
terrapapers.com