Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

"Το χρηματιστήριο χόρεψε τις τράπεζες σήμερα. Ξέρουν οι «αγορές» κάτι που δεν μας λένε;"

Δεν ξέρω αν αύριο το βράδυ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει bail in για τις Ελληνικές τράπεζες ή απλά θα πάμε σε μια διαδικασία που θα κληθούμε πάλι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουμε τις άχρηστες διοικήσεις των τραπεζών, τα θαλασσοδάνεια και την καταλήστευση του δημοσίου χρήματος.


Σε λίγο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν ως εξής:
Πειραιώς 4,8 δισεκ. ευρώ
Εθνική 4,4 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 2,5 δισεκ. ευρώ
Eurobank 2,1 δισεκ. ευρώ.

Που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να «βρούν» 13,8 δις ευρώ… Τώρα που θα τα βρουν και πως θα τα βούν είναι άλλο θέμα. Μάλλον πάλι με αλχημίες και μαθηματικούς τύπους και οικονομικούς όρους που δεν τους καταλαβαίνει κανένας, ενώ το σενάριο κούρεμα καταθέσεων είναι πάντα στο τραπέζι.
Αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι η λεγόμενη αντίδραση του χρηματιστηρίου. Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν με πτώση που έφθασε ενδοσυνεδριακά μέχρι και το -15%, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες.
Συγκεκριμένα:
η Εθνική υποχώρησε κατά 7,12% στα 0,678 ευρώ με όγκο 15,7 εκατ. τεμαχίων,
η Alpha Bank έχασε 11,54% στα 0,115 ευρώ με όγκο 43,7 εκατ. τεμάχια,
η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 1,06% στα 0,093 ευρώ και όγκο 28,2 εκατ. τεμάχια
και η Eurobank με πτώση 3,13% στα 0,031 ευρώ, διακινώντας 113,7 εκατ. τεμάχια.
Σημαίνει κάτι αυτό που έγινε στο χρηματιστήριο; Για όσους χρωστάνε προς το παρόν τίποτα. Για όσους έχουν καταθέσεις, επίσης προς το παρόν τίποτα. Ούτως ή άλλως τα χρήματα τους είναι σαν να μην τα έχουν.

Τώρα αν μέσα σε όλα αυτά φθάσουν  να μας ρίξουν και ένα κουρεματάκι με την ψιλή, ε νομίζω ότι όποιος πει ότι δεν είναι αναμενόμενο από το 2010 που μας έχωσαν σε αυτόν τον κυκεώνα, τότε είναι πραγματικά χαζός και πρέπει να ψαχτεί!
Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός



Πηγή:
katohika.gr