Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

"Κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος βάζει τέλος στην «Πολιτική των Αεροπλανοφόρων» για τις ΗΠΑ"

Ο κινεζικός φονιάς αεροπλανοφόρων Dong Feng-21 (CSS-5) αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα στην σημερινή εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση στη Συρία όπου η Κίνα και η Ρωσία έρχονται ανοικτά σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τις δορυφορικές χώρες τους και τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η πολεμική ισχύς της Ρωσίας είναι πια αδιαμφισβήτητη αλλά δεν πρέπει αν παραγνωρίζουμε και την κινεζική ισχύ. Η Κίνα έχει αναπτύξει τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Dong Feng-21 κατά στόχων θαλάσσης και ιδιαίτερα κατά αεροπλανοφόρων, που αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη δημοσίως γνωστή απειλή κατά του θεμελίου της αμερικανικής στρατιωτικής προβολής ισχύος: των αεροπλανοφόρων.

Η Κίνα ανέπτυξε τον πύραυλο προφανώς για την προστασία της κυριαρχίας της στον Ειρηνικό και στη Νότια Θάλασσα της Κίνας αλλά η κατοχή του και επιχειρησιακή ετοιμότητά του στη σημερινή κρίσιμη περίοδο με την εμπλοκή στη Συρία, αποτελεί το πρακτικό όριο για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού ασφαλές από τον DF-21. Ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έχει ακτίνα δράσης περίπου 500 ναυτικά μίλια χωρίς ανεφοδιασμό ενώ ο DF-21 έχει βεληνεκές περίπου 1.000 ναυτικά μίλια.
Ο πύραυλος δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπ0αλος αφού μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς αποφυγής αντιβαλλιστικών όπλων και κινείται σχεδόν κάθετα με υπερηχητική ταχύτητα κατά του πλοίου. Πρακτικά, είναι το απόλυτο όπλο (που είναι πια επιχειρησιακό) κατά της αμερικανικής δομής προβολής ισχύος. Μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και από τροχοφόρα οχήματα.



Πηγή:
hellasforce.com