Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μάρτιος στον λαχανόκηπο και στο αγρόκτημα

Οι καλλιεργητικές εργασίες του Μαρτίου, στον λαχανόκηπο και στο αγρόκτημα.

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Βότανα: 
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο. Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε. Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.
Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
  • Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί (ζωική κοπριά), κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση. Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας (βιολογικά με EVeRSiL & Silinol  ). Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
  • Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.
  • Για τα σαλιγκάρια  μπύρα ή βιολογικό απωθητικό αλλιώς θα έχουμε σημαντικές απώλειες στα λαχανικά μας.
  • Συχνά στο μποστάνι έχουμε ζημιές από ζώα και η απώθηση τους είναι πλέον εύκολη  με ήχους ή με  σκευάσματα οσμών. Ανάλογα είδη υπάρχουν και για τα πουλιά
  • Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.
Καλλωπιστικά φυτά
  • Αρχίζουμε να λιπαίνουμε τα φυτά και παράλληλα να τους παρέχουμε το απαιτούμενο νερό για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν ξεχνάμε  μετά από κάθε λίπανση να ποτίζουμε καλά το φυτό , να αποφεύγουμε το λίπασμα να έρχεται σε επαφή με τον κορμό του φυτού και πάντα να ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες χρήσης.
  • Κλαδεύουμε τα φυτά που έχουν χάσει το σχήμα τους και αφαιρούμε ξερά κλαδιά και φύλλα που μπορεί να αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  • Μεταφυτεύουμε τα φυτά που έχει γεμίσει με ρίζες η γλάστρα τους και δεν μπορούνε να αναπτυχθούνε. Ζητάμε πάντα το κατάλληλο χώμα για το φυτό που έχουμε να μεταφυτέψουμε. Δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες.
  • Παρατηρούμε τα φυτά μας για τυχόν εισβολή εντόμων.
  • Φυτεύουμε βολβούς  όπως βιγόνιες, πεόνιες, ντάλιες, αμαρυλλίς  είτε αγοράζουμε έτοιμους βολβούς σε γλαστράκι.
  • Αρχίζουμε να φυτεύουμε εποχιακά φυτά που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Πετούνιες, βιολέτες, κατηφέδες , μολόχες, σερφίνιες και πολλά άλλα φυτά γεμάτα χρώμα.



Πηγή: