Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Μισό εκατομμύριο επισκέπτες είδαν τους Greeks σε Καναδά και ΗΠΑ

Έσπασε ρεκόρ, έκανε ανθρώπους να περιμένουν ουρά έξω από τα μουσεία μέσα στον χειμώνα, δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές. Εδώ και τρία χρόνια περιοδεύει στον Καναδά και στις ΗΠΑ η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και η επιτυχία της είναι ασύλληπτη.
Σήμερα μεταφέρεται στον τελευταίο σταθμό, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια. Από τις 21 Ιουνίου θα μεταδίδεται μια τρίωρη σειρά με τίτλο «Οι Έλληνες», που δημιούργησε το National Geographic Προγράμματα για το κοινό και δημοσιεύσεις θα την πλαισιώνουν.


Η έκθεση παρουσιάζει ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.
Μέσα από τη ματιά διάσημων μυθικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αγαμέμνονας, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Φίλιππος Β’ και ο Μ. Αλέξανδρος αλλά και απλών ανθρώπων, (ιερείς, πολεμιστές, αθλητές και πολίτες), οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα ίχνη της δημοκρατίας, της Δυτικής φιλοσοφίας και των τεχνών πίσω στις ρίζες τους.
Η διαχρονική αυτή παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού συμβάλλει στην πολιτιστική διπλωματία εμφανίζοντας το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας, τη στιγμή που η εικόνα της χώρας πλήττεται από την οικονομική κρίση.
Μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες και περιλαμβάνει πάνω από 550 εκθέματα από 22 ελληνικά μουσεία. Δυστυχώς, στην Ουάσιγκτον δεν θα μεταβεί για τα εγκαίνια ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος άφησε τα ηνία στην γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ. Προφανώς έχει κάτι σημαντικότερο να κάνει από το να μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και να συναντήσει τους ιθύνοντες του National Geographic.

Ας δούμε μερικές από τις παραμέτρους της επιτυχίας.
Πρώτος σταθμός της ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-à-Callière Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ του Καναδά (12 Δεκεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (26 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016).
Στο Μόντρεαλ είχε 132.156 επισκέπτες, κάποιοι από τους οποίους έκαναν ουρές για να μπουν στο μουσείο, αν και ήταν καταχείμωνο. Σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας για χειμερινούς μήνες, ενώ η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα κατέλυσε όλα τα ρεκόρ από τη λειτουργία του Μουσείου, το 1992.


Μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, είχε περάσει το φράγμα των 100.000 επισκεπτών και στην Οττάβα. Τα καναδικά μέσα ενημέρωσης την είχαν άλλωστε υποδεχτεί με πρωτοσέλιδα αφιερώματα και τίτλους όπως «Οι δόξες της Ελλάδας».
Με πρωτοσέλιδα αφιερώματα την υποδέχτηκαν και τα αμερικανικά ΜΜΕ όταν πήγε στο Σικάγο. Και εκεί, υπομονετικά και για πολλές ώρες, ο κόσμος περίμενε στις ουρές για να θαυμάσει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, για αρκετές μέρες μέσα στο χιόνι. (Δυστυχώς, το ΥΠΠΟΑ δεν θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερωθεί για τον ακριβή αριθμό επισκεπτών σε κάθε μουσείο και να ενημερώσει και την κοινή γνώμη).


Η έκθεση ενόχλησε τους γείτονες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν μέσα από μια ιστοσελίδα των Σκοπιανών του Τορόντο. Εμμένοντας σε θέσεις που είναι επιστημονικά τραγικές, ζητούσαν το άμεσο κλείσιμο της έκθεσης και την απομάκρυνση του υλικού από τα μουσεία της Βόρειας Αμερικής. Ευτυχώς, εις μάτην.
Μετά το πέρας της έκθεσης στην Ουάσιγκτον, τα εκθέματα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και θα κατευθυνθούν στα μουσεία που τα δάνεισαν. Κανείς δεν έχει σκεφτεί ότι πρέπει να παρουσιαστούν και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι καλοί όταν είναι Greeks φαίνεται….
Αντιγόνη Καρατάσου



Πηγή:
liberal.gr