Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ!

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πολύ σημαντική, (οι Τούρκοι την χαρακτηρίζουν ιστορική), συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαδιμήρ Πούτιν και ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας ζητά να διακοπεί κάθε επαφή με το αντιδημοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Carl Bildt και παλιά καραβάνα της πολιτικής από την εποχή της νατοϊκής επέμβασης στην Γιουγκοσλαβία, με παρέμβαση του ζητά να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επαφές Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.


Ο Alexander Rahr, διευθυντής του Γερμανό-ρώσικου Forum, επισήμανε ότι μια ουσιαστική προσέγγιση Τουρκίας Ρωσίας με έμφαση σε πρώτη φάση στο ενεργειακό ζήτημα, θα έχει καταλυτικές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα αλλάξει δραματικά όλους τους συσχετισμούς δυνάμεων, θα ανατρέψει τις στρατηγικές ισορροπίες στην Μαύρη Θάλασσα ενώ θα καταρρεύσει όλη η ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία, θα αλλάξει όλη την ροη των εξελίξεων στην Συρία και στην Μέση Ανατολή και θα σταματήσει τις τυχοδιωκτικές κινήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας από την Βαλτική.
Σημαντικό εδώ είναι να επισημάνουμε ότι μετά το αποτυχών πραξικόπημα εκείνοι που έσπευσαν πρώτοι να επισημάνουν στην Τουρκία ποιοι είναι οι πραγματικοί της φίλοι, είναι το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ότι είναι πίσω από το πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι φωνές όπως του Carl Bildt και του Alexander Rahr που έχουν κατανοήσει τους κινδύνους αυτής της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, δεν έχουν ανταπόκριση σε μια σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση όπου κυριαρχεί ο οικονομιστικός φιλελευθερισμός, ο οποίος αδιαφορεί δραματικά για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες και για τις εθνικές διαστάσεις της διεθνούς πολιτικής αφού όλα τα ανάγει σε μια οικονομιστική πολιτική λιτότητας που κατατρώει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Με αυτό το πνεύμα, μια ρωσοτουρκική προσέγγιση θα σηματοδοτήσει μια πορεία οριστικής κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι σήμερα.
Το ερώτημα είναι πέραν αυτών των επισημάνσεων, τι συνέπειες μπορεί να έχουν όλα αυτά στην δική μας πλευρά την στιγμή που η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη στο ευρωπαϊκό άρμα.
Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θετικές συνέπειες, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα η γεωπολιτική αξία της χώρας μας που θα βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο των γεωστρατηγικών αλλαγών και πολλοί θα ενδιαφερθούν άμεσα να τα έχουν καλά μαζί της ενώ η φωνή της θα αποκτήσει καινούργιο βάρος. Όσον αφορά την τουρκική απειλή, την Ρωσία δεν την συμφέρει με τίποτα μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο Ερντογάν θα ακούει πιο προσεκτικά τον κ Πούτιν.
Άραγε όμως θα μπορέσουμε όλα αυτά να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα προς το δικό μας συμφέρον?

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Πηγή:
nikosxeiladakis.gr