Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πώς να καλλιεργήσετε το δικό σας Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά εκτός από την γεύση που δίνει, οι μελέτες δείχνουν ότι η πιπερόριζα έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και είναι ένα τροπικό φυτό, προσαρμόζεται εύκολα σε εσωτερικούς χώρους σε γλάστρα και έτσι σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε φρέσκο τζίντζερ για αρκετούς μήνες του χρόνου. Δείτε πως γίνετε:


Πριν να φυτέψετε

Επιλέξτε το σωστό τύπο του Ginger:
- To τοπικό σας μανάβικο, είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε την κατάλληλη ρίζα τζίντζερ
- Το πιο δημοφιλές είδος είναι βασική ρίζα τζίντζερ (Zingiber officinale). Επιλέξτε μια ρίζα που δείχνει υγιής και μεγάλη με πολλούς δάκτυλους και «μάτια». Αποφύγετε τα ξηρά ή σπασμένα κομμάτια.
- Δεν είναι όλα τα είδη τζίντζερ βρώσιμα, ορισμένοι τύποι καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικό φυτό.

Βρείτε το κατάλληλο μέρος:
- Επιλέξτε εσωτερικούς χώρους αν ζείτε βόρεια, ή σε σκιερό μέρος έξω αν ζείτε νοτιότερα.
- Δώστε στο τζίντζερ σας αρκετό χώρο. Η γλάστρα πρέπει να είναι διπλάσια από το μέγεθος του βολβού. Αν θέλετε να φυτέψετε περισσότερους βολβούς στη ίδια γλάστρα, επιλέξτε μία γύρω στα 40 εκ. και 30 εκ. βάθος.
- Για εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε ένα σημείο ελαφρώς σκιερό και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
- Προστατέψτε τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους.

Προετοιμασία του εδάφους:
- Χρησιμοποιήστε μια μίξη από χώμα και κομπόστ, ή προσθέστε κομπόστ στο χώμα του κήπου.
- Το τζίντζερ αναπτύσσεται αρκετά καλά σε χώμα του εμπορίου.


Φύτευση / Καλλιέργεια τζίντζερ

Τι θα χρειαστείτε:
- Ρίζα τζίντζερ
- Προετοιμασμένο έδαφος / χώμα

Πώς να το φυτέψετε:
- Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 24c βαθμούς.
- Τοποθετήστε τον βολβό σε νερό για ένα βράδυ, πριν από τη φύτευση.
- Τοποθετήστε το τζίντζερ στο έδαφος με τα «μάτια» στραμμένα προς τα επάνω.
- Καλύψτε με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος. (Μερικοί καλλιεργητές προτείνουν να μείνει ακάλυπτο).
- Ποτίζετε ελαφρά μέχρι να ριζώσει.

Συγκομιδή / Κλάδεμα τζίντζερ

Το τζίντζερ απαιτεί πολύ λίγη συντήρηση.

Τι θα χρειαστείτε:
- Κλαδευτήρι ή ψαλίδι κήπου
- Μικρή σπάτουλα κήπου

Βήματα για τη φροντίδα και συντήρηση:
- Τα νεαρά φυτά θα πρέπει να παραμείνουν στη σκιά.
- Τακτικό πότισμα για να διατηρείται υγρό (όχι βρεγμένο) το χώμα.
- Μόλις το φυτό ωριμάζει, μπορείτε να κόψετε τους νέους βλαστούς και να τους χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα, ανά πάσα στιγμή.
- Για τη συγκομιδή της ρίζας, ξεθάψτε τους νέους βολβούς που εμφανίζονται στη βάση του φυτού.
- Μετακινήστε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10-12c βαθμούς.
- Το τζίντζερ είναι αδρανής κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αφήστε το φυτό να στεγνώσει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Πρόσθετες Συμβουλές και Συμβουλές

- Οι ρίζες ωριμάζουν πλήρως και δίνουν τη βέλτιστη γεύση τους σε 265 ημέρες.
- Για να αποθηκεύσετε το τζίντζερ, πλύνετε (μην ξεφλουδίσετε) τους βολβούς, τοποθετήστε τους σε πλαστική σακούλα και διατηρήστε τους στην κατάψηξη. Όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε το τζίντζερ από την κατάψυξη και να χρησιμοποιήσετε ένα αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε όσο χρειάζεστε.
- Τα φυτά ωριμάζουν σε περίπου δέκα μήνες και φτάνουν τα 5 εκ. με 10 εκ. ύψος .

Καλή επιτυχία!







Πηγή: